Els municipis gironins tindran elaborats els plans que fixen els tallafocs de protecció contra incendi aquest any

ACN Les flames van arribar a cases i urbanitzacions
Comparteix-ho amb els teus amics:

Els municipis de les comarques gironines tindran fixats, sobre mapa, els tallafocs i franges de protecció contra incendis que han de tenir per frenar l’avanç del foc a urbanitzacions, masies, explotacions agràries i nuclis aïllats. Govern, Diputació de Girona, consells comarcals i ajuntaments han unit esforços perquè aquests plans de delimitació estiguin enllestits abans d’acabar l’any. Després, els ajuntaments instaran els propietaris de terrenys perquè facin les franges i, si fan cas omís, les executarà l’administració de forma subsidiària i després cobrarà les despeses. De moment, hi ha set poblacions amb plans aprovats. Per llei, les franges exteriors de protecció han de fer 25 metres d’amplada.

ACN Les flames van arribar a cases i urbanitzacions
ACN Les flames van arribar a cases i urbanitzacions

El gran incendi de l’Empordà va ser un punt d’inflexió en la gestió dels incendis forestals a les comarques gironines. “Darrerament hem comprovat que podem viure grans situacions d’emergència i, a més, que els incendis es desestacionalitzen perquè n’hem tingut fora de la temporada d’estiu”, ha afirmat el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús.

Tot plegat va portar el conjunt d’administracions de la demarcació, Generalitat, Diputació de Girona, consells comarcals i ajuntaments, a treballar en un “full de ruta” per millorar la prevenció i reacció davant un foc forestal. Aquesta guia preveu que cada municipi de la demarcació aprovi un pla de delimitació que pinta, sobre mapa, quines són les zones properes a la massa forestal i on s’han de fer franges de protecció.

Sense comptar els municipis de més de 20.000 habitants, actualment a les comarques gironines hi ha set poblacions amb pla de delimitació aprovat. L’objectiu és que tots els municipis el tinguin abans d’acabar l’any. Amb l’ajuda de la Diputació de Girona, 131 poblacions estan ja elaborant aquest pla. La resta, tenen fins el 10 d’abril per presentar-se a una nova convocatòria d’ajuts que fa la Diputació. El vicepresident Miquel Calm ressalta que almenys hi ha 81 municipis que ho faran.

Casadesús ha afirmat que la previsió és que des d’ara fins a final d’any es puguin acabar de redactar, tramitar i aprovar definitivament els plans que falten. Aleshores, amb aquest mapa a la mà, els consistoris podran instar els propietaris dels terrenys on calen tallafocs perquè els facin. “No cal arrasar amb tot, es tracta de crear una franja de 25 metres amb el subsòl net i que estigui aclarida”, ha afirmat el director territorial del Departament d’Agricultura, Vicenç Estanyol. Si els propietaris es neguen a fer la franja, l’administració s’encarregarà de fer els treballs de forma subsidiària i, després, cobrarà les despeses als amos del terreny.

El director territorial d’Interior, Albert Ballesta, ha assegurat que les franges permeten que els cossos d’emergència se centrin en frenar l’avanç dels foc perquè, segons han detectat en els darrers incendis, han de destinar molts efectius a protegir cases i urbanitzacions.

Girona (ACN)

Comparteix-ho amb els teus amics: