Els olotins es mobilitzen per “tombar” la desmesurada pujada d’impostos

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els olotins es mobilitzen per “tombar” la desmesurada pujada d’impostos

D’ençà que es va anunciar una important pujada d’impostos amb l’única excusa de l’actual escenari d’incertesa amb relació als pressupostos del Govern Central i la Generalitat, la pràctica totalitat d’olotins han expressat el seu malestar per aquesta mesura a les xarxes socials. Per Facebook s’ha organitzat de forma col·lectiva una recollida de signatures en contra dels pressupostos en una botiga del centre d’Olot. L’oposició; extraoficialment, no descarten també sumar-se en alguna acció similar.

Es dóna la circumstància que l’actual equip de govern de JxCat vol tirar endavant el seu ambiciós programa electoral, però per fer-ho calien uns bons ingressos de diners als comptes de l’ajuntament, i l’única manera era apujar els impostos, cosa que és molt probable que ja se sabia en època de campanya i inclús abans. Cal recordar que part de l’actual equip de govern ja estava en funcions en l’anterior mandat. És a dir, que la pujada d’impostos per fer possible el programa, ja se sabia, però no es va dir res per no restar vots a les municipals.

Tant si com no, JxCat vol tirar endavant el projecte de l’Espai Cràter. Una obra criticada principalment per ERC i la CUP i per molta part de la població en general. Un projecte que ens portarà molts mals de cap pel seu previsible cost de manteniment i realització, malgrat que gran part de l’obra provenen d’ajudes públiques.

També es vol continuar amb fires d’alt pressupost com la Fira Orígens amb un pressupost inicial de més de 160.000 euros i amb unes dubtoses cifres de públic assistent, i que el PSC ja va recomanar fer-la cada dos anys.

Els tradicionals mitjans de comunicació locals també estan al punt de mira. L’elevat cost de manteniment o subvencions malgrat la seva poca audiència (segons l’EGM i IDESCAT) de Ràdio Olot, el Setmanari La comarca, i per no oblidar d’Olot Televisió, que d’una manera poc clara l’Ajuntament d’Olot va elevar 25.000 euros més a l’any, per suposadament ajudar a pagar el lloguer de les seves instal·lacions, però que curiosament, a la vegada es feia inversions en més programes, un cotxe d’empresa, contractació de personal i una web nova. En total, uns gairebé 100.000 euros a l’any, només de l’Ajuntament d’Olot, una xifra aproximada, ja que tant Olot Televisió com l’Ajuntament d’Olot no els agrada donar a coneixer aquestes dades. Això sense comptar, amb les aportacions del Consell Comarcal, de la resta d’ajuntaments de la comarca, Diputació de Girona, etc., etc.

Actualment aquests mitjans ja estan totalment obsolets com a servei públic, tal com sempre han defensat alguns partits polítics. La proliferació dels mòbils, d’internet, xarxes socials i missatgeria instantània com whatsapp i Telegram, ha fet que la gent estigues més ben informada i rapida que fa deu anys. Així ho demostra l’últim estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el qual diu que de manera general els catalans prefereixen informar-se a través d’internet.

El perquè alguns partits sobretot de dretes volen conservar aquests mitjans de comunicació és de lògica. Aquests mitjans de forma molt majoritària són consumits per gent gran, és a dir, l’electorat preferit per algunes formacions polítiques, sobretot de dretes.

El manteniment de la Residència Faber, amb un cost de prop de 185.000 euros anuals, també a estat criticat en alguna ocasió, ja que malgrat tenir un alt component cultural, no té cap mena de repercussió a la societat olotina, ni tan sols els olotins saben de què es tracta o quina funció té.

Els comptes de 2020 que s’aprovaran amb la majoria de l’actual alcalde Josep Berga de JxCata aquest dimarts 29 d’octubre contemplen un increment d’un 14% de l’Impost de Bens Immobles. Amb aquest augment, 4 de cada 5 olotins se’ls pujarà el rebut entre 0’60 i 4’5 euros al mes i un recàrrec del 50% sobre l’IBI dels habitatges buits. També es contempla un increment de l’Impost d’Activitats Econòmiques d’un 12% de mitjana i l’augment de la taxa d’escombraries particulars i empreses, d’un increment se situa en el 14’7%, és a dir que el rebut de les deixalles passarà de 165 a 189 euros, el que representa 24 euros més l’any.

Fent un resum. A Olot es poden estalviar molts diners, pero l’actual govern local vol tenir un status de gran capital.

Article de Rafel Reina

Comparteix-ho amb els teus amics: