Els periodistes gironins castiguen el regidor Carles Ribas i premien la cap de premsa del Patronat de Turisme

Marina López: Foto de família dels premiats amb les mosques de la informació i els membres de la Junta del Col·legi de Periodistes de Girona.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Les Mosques de la Informació reconeixen també l’Uni Girona, la trajectòria de ‘Presència’ i recorden Natàlia Molero

Marina López: Foto de família dels premiats amb les mosques de la informació i els membres de la Junta del Col·legi de Periodistes de Girona.
Marina López: Foto de família dels premiats amb les mosques de la informació i els membres de la Junta del Col·legi de Periodistes de Girona.

Els periodistes gironins han decidit que el regidor del projecte ferroviari Carles Ribas rebi la Mosca Borda, un guardó que ‘castiga’ aquells qui els dificulten la feina. D’entre les tres propostes, els periodistes han escollit la seva amb el 46% dels vots. Per contra, la professió ha premiat amb la Mosca Grossa la cap de premsa del Patronat de Turisme, Verònica Mas. Els periodistes li han agraït la seva “diligència i responsabilitat” amb els temes. D’entre les quatre candidatures, Mas s’ha endut el 32% dels vots. La 27a edició de les Mosques de la Informació també ha distingit el bàsquet femení de l’Uni Girona, la trajectòria del setmanari ‘Presència’ i ha recordat la periodista Natàlia Molero.
Les Mosques de la Informació, que des de fa 27 anys lliura el Col·legi de Periodistes de Girona, són la festa anual del col·lectiu. Durant l’acte, que aquest any s’ha celebrat a la nova biblioteca Carles Rahola, la professió reconeix trajectòries i persones vinculades amb el territori, però també en castiga.

En total, els guardons se subdivideixen en quatre categories. Els premis que no es desvetllen fins al darrer moment, i que voten directament els periodistes, són la Mosca Grossa i la Mosca Borda. El primer agraeix la feina de persones i entitats que els faciliten la tasca; el segon, per contra, s’atorga a aquells qui la dificulten.

Aquest 2015, la Mosca Grossa l’ha rebuda la cap de premsa del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Verònica Mas. Amb el 32% dels vots, Mas s’ha imposat a les altres tres candidatures que optaven al guardó: el rector de la UdG, Sergi Bonet; l’excap de premsa de Figueres, Jordi Arranz, i el regidor de l’Ajuntament de Girona Joan Alcalà.

Els periodistes han premiat Mas, però també han castigat el regidor de Sostenibilitat i del projecte ferroviari de Girona, Carles Ribas, que s’ha endut la Mosca Borda. En total, han rebut el 46% dels vots de la professió, per ser “selectiu amb els temes” i per mostrar “excessiva senilitat a les crítiques”. A més de Ribas, els altres nominats al guardó eren els gabinets de premsa del Departament d’Agricultura i el de l’Hospital d’Olot.

Mosques de Sant Narcís i del Col·legi

A més d’aquestes dues Mosques, la junta del Col·legi de Periodistes en lliura dues més: la de Sant Narcís i la del Col·legi. La primera reconeix les persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets, béns o interessos col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals. La segona, distingeix trajectòries professionals, bé siguin individuals o col·lectives.

Aquest 2015, la Mosca de Sant Narcís s’ha atorgat a les jugadores de l’Spar Citylift Girona –l’Uni Girona- per haver aconseguit guanyar la lliga femenina estatal de bàsquet. I la Mosca del Col·legi, enguany, ha reconegut dues trajectòries: la de la revista ‘Presència’, que arriba al mig segle de vida, i la de la periodista Natàlia Molero, que va morir l’estiu passat a conseqüència d’un càncer.

Els guardons, aquest any, han estat obra de l’artista Sebi Subirós. Combinen ferro colat i plàstic i són una al·legoria del paper dels periodistes. Mostren una mosca que decanta una manuella de 5 quilos de pes, símbol que la professió pot desestabilitzar el pensament establert.