Els productors de carn demanen ”prudència i rigor” davant les informacions que els vinculen amb el càncer

Comparteix-ho amb els teus amics:

Des d’UP es demana que l’alerta s’acompanyi dels informes científics que l’avalin i Asaja veu sospitós que es difongui abans de les festes de Nadal

Arxiu ACN porcs en una granja d'una explotació.
Arxiu ACN porcs en una granja d’una explotació.

Els productors de carn demanen ”prudència i rigor” davant les informacions difoses per la Organització Mundial de la Salut (OMS) que aquest dilluns han relacionat el consum de carn processada amb alguns tipus de càncer. El responsable del sector porcí de la Unió de Pagesos (UP), Rosend Saltiveri, ha considerat que es tracta d’un ”tema científic” que s’ha d’acompanyar i concretar si és la carn o el que l’acompanya el que és perjudicial per la salut. Per això ha demanat els informes científics que avalin la informació difosa. De la seva part, el sindicat Aeall-Asaja veu ”sospitós” que la informació es publiqui amb la proximitat de les festes nadalenques, quan hi ha més consum d’aquest tipus de carn i espera que no hi hagi perjudici per al sector.

Rosend Saltiveri considera que la informació difosa per la OMS no fa cap bé al sector ramader i per aquest motiu ha demanat ”prudència i rigor” en tota la informació que es difongui així com que es verifiqui científicament què és el que realment és perjudicial per la salut de la carn. Segons Saltiveri els productors són els ”primers interessats” en què el que es produeix no provoqui cap risc per a la salut.

Saltiveri també ha indicat que ja han parlat amb l’Agència Catalana de la Salut Alimentària (ACSA) per tal que actuï com a intermediària en aquesta problemàtica i esperen abordar la situació en la propera reunió que tindrà lloc amb el sector. De moment ja s’ha creat un gabinet de crisi integrat per tots els sectors càrnics i coordinat des de Madrid amb representació de les interprofessionals de tots els tipus de carn de consum. La voluntat és mantenir un missatge conjunt davant la situació i instar al rigor i la base científica per contrastar les informacions de la OMS.

Per la seva part, Asaja Lleida considera que ”800 anàlisis no són representatives” per fer unes afirmacions com les que ha fet l’OMS ”tenint en compte la quantitat de consum mundial que hi ha d’aquest tipus de carn analitzada”. ”Abans de fer unes declaracions com aquestes, cal contrastar bé els estudis”, ha reclamat el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué.

Aquest sindicat veu ”si més no, sospitós, que aquesta notícia es publiqui amb la proximitat de les festes nadalenques, quan hi ha més consum d’aquest tipus de carn”, perquè ”dóna la sensació que estigui fet per algú que vulgui perjudicar aquest sector”. Pere Roqué recorda que el sector porcí arrossega mesos de pèrdues i que , pel que fa a la vedella, s’havia aconseguit tirar endavant una línia exportadora beneficiosa per al sector. ”Esperem que aquestes informacions no perjudiquin més als nostres productors”, ha sentenciat.