Els productors de porcí perdent 15 euros per animal que porten a l’escorxador

Salvador Miret: El responsable d'Unió de Pagesos Rossend Saltiveri i Santi Querol, durant la roda de premsa.
Comparteix-ho amb els teus amics:

El sindicat considera “imprescindible” recuperar el mercat rus i planteja a les grans empreses “reajustar” la producció per adaptar-la a la demana actual

Salvador Miret: El responsable d'Unió de Pagesos Rossend Saltiveri i Santi Querol, durant la roda de premsa.
Salvador Miret: El responsable d’Unió de Pagesos Rossend Saltiveri i Santi Querol, durant la roda de premsa.

Les expectatives amb vista al 2016 “tampoc són bones” ja que segueix existint un desequilibri entre l’oferta i la demanda. En les dues primeres setmanes de gener el preu de referència del porc a Mercolleida va caure fins els 0,94 euros per quilo, repuntant lleugerament unes dècimes les dues setmanes següents, fet que Unió de Pagesos atribueix en bona part a l’autorització de l’emmagatzematge privat de carn de porc congelada. El sindicat, però, no creu que l’emmagatzematge privat sigui la solució a la crisi de preus del sector ja que “l’únic que fa és retardar el problema”. Saltiveri ha destacat que en aquests moments moltes granges estan plenes i, per això, es veuen obligades a vendre’s els porcs amb 3 quilos més de mitjana, en comparació als darrers anys. “Mai havíem vist el pes dels porcs com tenen ara”, ha sentenciat.

La situació dels preus percebuts en origen s’ha agreujat des de l’octubre passat fins ara. Actualment, els ramaders perden 0,20 cèntims per quilo de carn (20 euros per animal portat a l’escorxador), segons l’organització agrària. Tot i això, “els consumidors no veuen modificat a la baixa el preu de venda del producte porcí”, segons Saltiveri. En aquest sentit, Unió de Pagesos considera que mentre el petit comerç abaixa els preus en funció del mercat, la gran distribució no els modifica durant l’any. Per això, el sindicat demana a les administracions que vetllin per a la transparència del mercat i per uns marges comercials justos per als productors, i que actuïn amb contundència per evitar situacions d'”abús” de les grans cadenes de distribució.

Pel que fa a les exportacions, tot i que el sector ha trobat nous mercats després del veto de Rússia a les importacions de la Unió Europea, Unió de Pagesos considera “imprescindible” la reobertura del mercat d’aquell país, ja que durant el 2015, a més del tancament de la frontera russa, s’han produït a Europa uns vuit milions més d’animals, fet que ha contribuït a col·lapsar el mercat. Mentre no s’aconsegueixi la reobertura del mercat rus, Saltiveri també ha planejat a les grans empreses productores la necessitat de “reajustar” la producció per tal d’equilibrar l’oferta i demanda actual.

El sindicat també demana al govern espanyol mesures concretes de finançament per a les granges com ara crèdits tous a través d’ajuts de minimis i l’adequació dels mòduls a l’IRPF, així com una tarifa reduïda per als autònoms dels sectors agraris en crisi.

Finalment, Unió de Pagesos també reclama una normativa que garanteixi una aplicació correcta de les dejeccions i la fertilització, així com una gestió sense limitacions o obligacions que vagin més enllà de la normativa europea, i sense que suposin costos addicionals per a les explotacions. El sindicat ha recordat la importància de diferenciar, en el sector porcí, entre les zones d’alta densitat ramadera i les que no ho són, per establir condicions diferents i evitar que noves instal·lacions utilitzin les terres de zones d’alta intensitat per gestionar els purins.

Comparteix-ho amb els teus amics: