Els ramaders donen un ultimàtum per aplicar la vacunació contra la llengua blava

Comparteix-ho amb els teus amics:

Exigeixen al departament que es comprometi a indemnitzar pels danys que pugui ocasionar la vacuna en el bestiar i ampliar el període fins el 30 de juny

Aquestes vuit organitzacions ramaderes –que representen més d’un 85% del cens de bestiar oví de Catalunya- han presentat aquest dilluns una proposta al Departament d’Agricultura amb quatre punts que consideren irrenunciables si des de la conselleria volen que els ramaders catalans acabin aplicant la vacunació contra el serotipus 8 de la llengua blava en el bestiar oví o boví, tal com estableix una ordre estatal.

Miret S. Representants d'organitzacions agràries, abans de la roda de premsa celebrada a Lleida

En concret, exigeixen que el departament es comprometi a indemnitzar els ramaders “per tots els danys produïts” que pugui ocasionar la vacuna en el bestiar; rebutgen que es pugui obligar a vacunar els animals a la muntanya si la malaltia acabés arribant a Catalunya; també demanen allargar fins el 30 de juny el període previst de vacunació, i també que s’unifiquin els criteris d’actuació en relació a aquesta vacunació en el conjunt de la UE i de l’estat espanyol ja que, per exemple, al País Basc la vacunació no és obligatòria, de la mateixa manera que a França, on s’han detectat nombrosos focus de la malaltia.

Les organitzacions reclamen una resposta “ràpida” –ja que molts ramats comencen aviat la transhumància- i “per escrit” a les aquestes quatre peticions per part de la conselleria i, en cas de no obtenir-lo, ja han assegurat que seguiran sense vacunar –tot i que el termini per fer-ho finalitza el 30 d’abril- i no descarten “acudir on calgui” ni tampoc “fer el que calgui”, com podrien ser mobilitzacions. En el cas del sector oví, asseguren que fins al moment només ha aplicat la vacunació un 19% de els explotacions de Catalunya.

Després de l’experiència de la vacunació del 2008 en què van morir molts animals i moltes mares van avortar pels efectes de la vacuna contra la llengua blava, el president de la FECOC, Francesc Batalla, ha deixat clar que els ramaders no volen que la decisió del Departament d’Agricultura d’obligar a vacunar en 27 comarques catalanes pugui suposar pèrdues en el seu patrimoni, sinó que ha de ser l’administració qui respongui “davant els possibles danys ocasionats”.

Tot i reconèixer que els efectes adversos de l’actual vacuna són inferiors a la de fa uns anys, aquestes organitzacions agràries asseguren tenir constància, al menys, de 25 avortaments i de la mort d’una trentena d’ovelles en una explotació de la Garrotxa, així com també pèrdues en una altra explotació de boví de la mateixa comarca, suposadament pels efectes de la vacunació. En aquest sentit, aquestes organitzacions lamenten l'”opacitat” d’Agricultura a l’hora d’informar de fets com aquests i li exigeixen una major transparència en aquest aspecte i també sobre els efectes reals que pot provocar la vacuna.

Així mateix, Batalla ha denunciat “coaccions” a ramaders per part de les oficines comarcals d’Agricultura, que haurien amenaçat de no emetre les guies que autoritzen el trasllat dels animals a la muntanya, així com de ramaders habilitats per aplicar la vacunació, que s’haurien negat a fer seguiment de la campanya de sanejament del bestiar si el ramader no ha vacunat contra la llengua blava, segons ha dit. El president de la FECOC ha xifrat en uns 500.000 euros els ingressos que suposaria pels als 59 veterinaris autoritzats pel departament l’aplicació de la vacuna al bestiar oví i boví del conjunt de Catalunya.

Els ramaders tampoc entenen que la vacunació sigui obligatòria a gran part de Catalunya i no ho sigui al País Basc i tampoc a França, país on s’han detectat en els darrers anys centenars de focus de llengua blava, una malaltia que es transmet al bestiar pel contagi d’un mosquit però que no suposa cap risc de transmissió per a l’ésser humà. La vacunació suposa al ramader entre 36 i 40 cèntims per animal, ja que cal aplicar la dosi de la vacuna en dues ocasions, segons han explicat des d’aquestes organitzacions ramaderes.

Foto: Miret S.
Representants d’organitzacions agràries, abans de la roda de premsa celebrada a Lleida.