Els tofonaires preveuen una bona temporada per les pluges i les temperatures suaus d’aquest estiu

Escolà, Estefania: El tofonaire Josep Alhama olora una tòfona que ha trobat la Pom, la seva gossa de rastre.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Els Agents Rurals han intensificat la lluita contra els furtius amb la instal·lació de càmeres

Escolà, Estefania: El tofonaire Josep Alhama olora una tòfona que ha trobat la Pom, la seva gossa de rastre.
Escolà, Estefania: El tofonaire Josep Alhama olora una tòfona que ha trobat la Pom, la seva gossa de rastre.

La temporada de la tòfona arrenca oficialment aquest dissabte i les previsions dels experts són optimistes degut a la climatologia. Els tofonaires també es mostren satisfets per la “pressió que s’ha fet sobre els furtius” i han celebrat “que cada cop hi hagi més conscienciació”. Així ho ha afirmat a l’ACN el secretari de l’Associació de tofonaires del Berguedà i Osona, Josep Alhama, qui ha advertit que la massificació del porc senglar també és molt perjudicial. De fet, els Agents Rurals han extremat la vigilància a les zones on creix aquest fong per evitar la recollida furtiva i, per primer cop, s’han instal·lat càmeres de vigilància. Fins ara, s’han fet sis denúncies i s’han atorgat 150 llicències.

Els tofonaires auguren una bona temporada per les pluges que han caigut al llarg de l’estiu i setembre, tot i que alerten que “l’any passat també preveiem que seria una bona temporada, però al setembre i octubre van arribar temperatures molt altes i això va fer deshidratar la tòfona”, ha explicat Alhama. Amb tot, el secretari de l’Associació de tofonaires del Berguedà i Osona ha explicat que enguany hi ha hagut bona climatologia i les pluges han estat constants, tot i que ha expressat que “les temperatures excessivament baixes també poden fer malbé les tòfones”.

El furtivisme, un problema estès arreu

El cap d’àrea dels Agents Rurals al Berguedà, Jordi Izquierdo, ha explicat que el furtivisme és un “problema generalitzat” a tot Catalunya i l’estat espanyol. Per recollir tòfona fresca és indispensable estar en possessió de la llicència tofonaire que atorga el Departament d’Agricultura i demanar l’autorització a la persona titular del terreny. Segons ell, el perfil dels furtius és “molt variat”, “des de persones que tenen pocs recursos i amb llicència, fins a una persona amb molts recursos”.

Pel que fa al seu’ modus operandi’, Izquierdo ha detallat que els furtius extreuen les tòfones fora de temporada i les deixen madurar a casa seva, ja sigui en una nevera o en un lloc especial, per després vendre-les als mercats. L’agent rural ha constatat que moltes vegades els recol·lectors furtius són tofonaires habituals i els mateixos d’un any a l’altre perquè “la sanció no és gaire elevada i prefereixen continuar traient tòfones i pagar la multa”. L’import de la sanció va des dels 300 fins als 6.000 euros.

El secretari de l’Associació de tofonaires del Berguedà i Osona, Josep Alhama, ha alertat que les tòfones que cullen els furtius fora de temporada “no estan madures”, ja que “no s’han collit amb els gossos ensinistrats” i, per tant, no tenen gust. Segons ell, aquest fet afecta molt “en la comercialització, ja que al no ser una tòfona de bona qualitat els preus baixen molt”. A banda, el problema és que collir la tòfona quan encara és verda n’atura el procés reproductiu i impedeix que en surtin de noves. “Amb la maduració, les tòfones van alliberant espores i aquestes són les que garanteixen el seu cicle biològic”, ha explicat Alhama.

Càmeres de vigilància

Els Agents Rurals treballen conjuntament amb les associacions de tofonaires per vigilar i controlar les zones tofoneres i evitar així els furtius. Fins ara, els agents han realitzat sis denúncies. A banda de les tasques de vigilància a les zones tofoneres i de la informació que les associacions de tofonaires faciliten als agents rurals sobre les zones excavades il·legalment i els vehicles sospitosos, enguany s’ha posat en marxa una novetat que són les càmeres de fotoparany.

Segons ha explicat Izquierdo, s’han instal·lat càmeres fotogràfiques a diverses zones tofoneres amb l’objectiu de “localitzar les persones que realitzen aquesta pràctica fora de temporada o bé la fan malament dins de la temporada”. En aquest sentit, Izquierdo ha expressat que l’objectiu de les càmeres no és dissuasiu, sinó de “localitzar les persones que cullen les tòfones il·legalment”. A més, a través de les càmeres els agents també podran saber si l’extracció ha estat produïda per un furtiu o bé de manera natural per un porc senglar.

L’or negre de la cuina

El primer mercat de la tòfona que s’organitzarà serà el dia 22 de novembre a Vic i, segons Josep Alhama, els preus rondaran entre els 50 i 60 euros el quilo. Segons ell, es tracta d’un preu “molt barat”, ja que aquestes tòfones “com que no són les més madures aniran a parar a la transformació”. Alhama ha detallat que les tòfones arriben al seu màxim exponent a l’època de Nadal, quan el preu pujarà i pot arribar als 400 euros el quilo.

El futur de la tòfona passa pel seu cultiu, ja que cada cop és més escassa la tòfona silvestre que es pot trobar als boscos catalans. Segons ha explicat el secretari de l’Associació de tofonaires del Berguedà i Osona, la tòfona silvestre “va a la baixa pels furtius, els porcs senglars i l’excés de purins”. L’increment dels conreus de tòfona provocarà, segons ell, “que en un futur s’equilibri la manca de tòfona i puguem servir la demanda que hi ha”. ACN