Els veïns contraris a la construcció d’un xalet a Calella crearan una entitat

Comparteix-ho amb els teus amics:

Més d’una cinquantena de persones participen en una mobilització reivindicativa a la cala El Golfet

La mobilització ha arrencat aquest dissabte al matí amb una xerrada informativa dels Amics de Salvem el Golfet on han explicat les característiques d’aquest projecte i el més d’un miler de signatures que ja han recopilat a través de Change.org a favor de la seva causa. Denuncien que el projecte incompleix normatives i és un “greu atemptat” contra el paisatge de la Costa Brava. Han trobat fins a set elements que avalarien la suspensió de les obres. D’una banda, asseguren que el xalet infringeix la Llei de Costes, es troba enmig d’un paratge natural protegit per un Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i el projecte no disposa d’estudi d’impacte paisatgístic ni de l’informe preceptiu necessari de la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge de la Generalitat.

Calella de Palafrugell

A més, asseguren que les obres tenen un aprofitament urbanístic molt superior a l’admès al POUM de Palafrugell i que s’està vulnerant el principi de preservació de riscos perquè no s’està respectant l’estudi de riscos geològics de l’ICC ni el principi de desenvolupament urbanístic sostenible a la costa. Paral·lelament, assenyalen que tot i que la casa té llicència municipal, va caldre un pla especial que va proposar directament el propietari, mirant pels seus propis interessos, i que fins i tot està ocupant sis metres d’uns terrenys per on hauria de passar el camí de ronda.

En aquest sentit, reiteren que els criteris que utilitza el consistori per permetre les obres – basant-se en el POUM DEL 2006- no són legals perquè el sòl urbanitzable finalitza al carrer Castellet i la nova casa que s’està construït triplica les dimensions de l’anterior edificació que s’havia ubicat en aquest indret, passant de 295 metres quadrats a 692 metres quadrats, i augmenta l’alçada. Per tots aquests motius, des de l’entitat assenyalen que la construcció és “il·legal”. “El que volíem amb aquesta mobilització és defensar la costa catalana i la Costa Brava, no pot ser que es projectin encara construccions d’aquestes característiques”, ha detallat Riera.

Després de la xerrada, els activistes (veïns de Calella de Palafrugell, Palafrugell i estiuejants), carregats amb dues pancartes s’han manifestat pel camí de ronda des de Calella de Palafrugell fins a al cala d’El Golfet. “El més positiu de la trobada és que tothom ha estat d’acord que calia fer un pas més endavant i, a part de les al·legacions que ja hem presentat a l’Ajuntament de Palafrugell, calia constituir una associació oficial anomenada ‘Salvem el Golfet’”, ha explicat la portaveu de l’entitat.

Està previst que la nova entitat ja sigui una realitat a finals del proper mes de maig. Durant aquestes pròximes setmanes, els membres de l’associació estudiaran si aposten per fer més pressió i porten el cas davant de la justícia. “Tota la gent ha estat d’acord aquest dissabte i nosaltres també creiem que és el que cal fer, que és necessari plantejar-nos portar tot això per la via judicial”, ha detallat Riera.

D’entrada, la nova junta de l’entitat que conformin decidirà les pròximes mobilitzacions o accions. De moment, ja han reclamat a l’Estat i a la Generalitat que s’aturin les obres.

Foto: Cedida per Salvem el Golfet
Els manifestants davant del xalet de grans dimensions que s’està construint damunt el penya-segat de la cala El Golfet de Calella de Palafrugell aquest dissabte.