Embotits Can Dorca de la Vall de Bianya, premiat a la Nit de l’Artesania Alimentària

Comparteix-ho amb els teus amics:

El Departament d’Agricultura organitza anualment el lliurament de Diplomes de Mestre artesà alimentari i del Premi al millor jove artesà alimentari innovador amb l’objectiu de distingir les persones que han destacat pel seus mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària al llarg de la seva trajectòria professional i a més premiar els joves innovadors artesans.

Enguany, Embotits Can Dorca de la Vall de Bianya, ha estat premiat a la Nit de l’Artesania Alimentària, amb el diploma de mestre artesà alimentari, de la mà de la consellera Teresa Jorda, en reconeixement als mèrits extraordinaris acreditats en l’ofici de carnisser i cansalader-xarcuter.

Un total de 61 persones han rebut el diploma d’Artesania Alimentària, un reconeixement a la trajectòria professional, domini tècnic i mèrits en la pràctica d’un ofici relacionat amb l’artesania alimentària. El diploma té per objectiu el foment dels valors econòmics, culturals i socials d’activitat a Catalunya i contribuir a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

Tres generacions amb 80 anys d’història

El negoci faria un tomb amb l’entrada del seu nebot, Miquel Dorca Espuña, i la seva esposa, Pepeta Masoliver. Primer en van ser arrendataris i després van adquirir el local. Aviat van afegir a la botiga i a la venda de pa la fabricació d’embotits.

La Concepció i la Mercè, filles del matrimoni, van treballar a l’establiment. L’any 2004, amb la mort d’en Miquel, el negoci va passar al seu net, Josep Maria Peracaula, fill de la Mercè.

La botiga Can Dorca

Visitar la botiga de Can Dorca a l’Hostalnou de Bianya és entrar en el túnel del temps. Manté el taulell per despatxar, un petit bar i l’espai per vendre la carn i els embotits que elaboren artesanalment.

Sabem que abans de la Guerra Civil, Pere Dorca Callís ja exercia de flequer, tot i que l’escriptura de la compra de l’immoble es remunta a 1929.

L’any 2013 la botiga de Can Dorca és distingida com a establiment històric des de 1935 per la Cambra de Comerç de Girona.

Premis al Millor Jove Artesà Innovador 2020

En la convocatòria 2020 els guardonats són el formatger Jordi Domènech, que ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador  i el flequer Jordi Gasque, que ha rebut l’accèssit.

Jordi Domènech Navarra
El jurat ha guardonat l’esforç per a l’elaboració de formatges i productes lactis artesans i a la vegada ecològics, per la seva adaptació al canal de venda per internet, i especialment per la creació a la primavera de l’any 2020, just a l’inici de la pandèmia covid-19, el formatge artesà, ecològic i solidari “Coronat”. Conjuntament amb el seu germà Oriol tiren endavant l’empresa familiar Mas Claperol.

Jordi Gasque Brusco
Ha obtingut el guardó per la introducció d’ingredients autòctons no habituals als productes del seu forn com ara els calçots, garrofes; per l’esforç en la seva formació en l’ofici de forner, i per la modernització del Forn de Nulles, negoci centenari del qual es va fer càrrec quan l’anterior forner es va jubilar.

Premis al Millor Jove Artesà Innovador 2019

El cansalader Agustí Porta ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent a l’any 2019 i el pastisser Antoni Pons ha rebut l’accèssit.

Agustí Porta Alzina
Ha aportat nous valors a productes tradicionals, com ara l’ús d’ingredients de proximitat i recentment, també ecològics. Productes com la llonganissa aromatitzada amb lavanda, o el rul·lo de peus de porc i cotna han suposat la comercialització en nous formats més fàcils per al públic actual. També està implicat en projectes de turisme gastronòmic, que revitalitzen el sector i contribueixen al desenvolupament del territori.

Antoni Pons Muñoz
Ha incorporant nous i més eficients models d’organització a la pastisseria artesana familiar; ha incorporat noves especialitats artesanes; i ha contribuït a la formació especialitzada entre els professionals del sector i a la divulgació de la pastisseria artesanal també entre el públic general.

Info: @DeBianya / @agriculturacat