Emergéncia climàtica: Ara o mai

Comparteix-ho amb els teus amics:

Emergéncia climàtica: Ara o mai

La Garrotxa pel clima – En Jordi Bigues és un conegut periodista i activista ambiental. El divendres passat va parlar al Casal Marià sota el lema de La Garrotxa per un bon clima. Una estona abans algunes dotzenes de persones ens hem convocat amb la crida de la vaga mundial pel clima (#climatestrike).

Les dades i els pronòstics són alarmants, ens podem sentir impotents. Els governs no actuen i les administracions locals són molt ineficaces. Les empreses busquen sobretot el benefici immediat i el nostre sistema de vida sembla incapacitat per assolir aquest repte.

En Bigues va fer llista d’enganys sobre la crisi climàtica. El primer és pensar que la culpa és dels altres: els governs, les administracions, les empreses… El segon que no hi podem fer res, la importància i transversalitat del problema queda fora del nostre abast.

Ens trobem davant d’una amenaça i un repte enorme, cert. No tenim precedents històrics que ens puguin servir de referència. Però no tenim més alternativa que afrontar el problema buscant les solucions disponibles, aprofundint el concepte de resiliència, per sobreviure a situacions extremes.
El que no en prenguin consciència patirien una mica més.

Els que aprenguin que la transformació serà positiva descobriran que modificar la manera personal de viure és un petit/gran canvi molt poderós. Tenir menys consum i despesa aporta més qualitat de vida, més estalvi de recursos és riquesa. Menys quantitat pot ser més qualitat, menys competició és més cooperació i solidaritat.

A la cimera d’ahir de l’ONU, la vella Europa hi va portar una protagonista singular: Greta Thunberg, Una nena de 16 anys va tenir el coratge d’avergonyir els governants de mig món i obligà a amagar-se al mateix Donald Trump, el president que millor representa un vell depredador esgotat.

Donem el protagonisme que mereixen a la gent més jove, estem fent malbé el món que els hi deixarem, cal que ells mateixos el defensem des d’ara amb tota la seva energia i innocència.

Sembla que assistim a un part de nous temps. Els naixements solen tenir moments de tensió, incertesa i fins i tot poden ser dolorosos, però sempre comporten un esperança de vida nova.

Des d’Olot ens hem de sumar a les accions contra la crisi climàtica. Tots som importants.

Comparteix-ho amb els teus amics: