En marxa la prova pilot per eliminar les bosses de plàstic del Mercat Setmanal d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

14 parades d’alimentació i planter han substituït les bosses de plàstic per compostables. Es tracta d’una prova pilot que, en funció del resultat, s’ampliarà a tot el mercat setmanal d’Olot.

L’any 2013 CIU i PxC varen tombar una moció per a l’eliminació d’aquestes bosses

Foto: Arxiu

Des del dilluns 20 de maig, 14 parades del mercat setmanal d’Olot han substituït les bosses de plàstic per compostables. Concretament, són 10 parades de fruita i verdura, 2 parada de fruits secs i 2 de planter, totes elles situades al mig del passeig d’en Blay. Ofereixen als seus clients bosses compostables planes de dues mides (30×42 cm i 35×47 cm) per a la compra a granel i bosses amb nansa de 40×50 cm. A totes les bosses s’hi ha imprès l’eslògan “A Olot, botigues a prop” amb l’objectiu de fomentar la compra de proximitat.

A les 14 parades del mercat setmanal d’Olot s’han distribuït un total de 12.000 bosses de 30×42 cm, 9.000 bosses de 35×47 cm i 15.000 bosses de nanses impreses que els marxants utilitzaran només al mercat d’Olot. Des de l’Ajuntament d’Olot s’està fent un seguiment del desenvolupament de la prova pilot per corroborar que les mides i el gruix són les correctes, quin consum se’n fa de cada tipus, la resposta per part dels compradors… Es calcula que les bosses distribuïdes serviran per cobrir la necessitat dels marxants durant un període que va d’1 i 2 mesos de vendes.

Aquesta iniciativa no ha tingut cap cost pel marxant i el comprador només haurà de pagar 5 cèntims per les bosses de nanses, en aplicació del Real Decret 293/2018, de 18 de maig sobre reducció del consum de bosses de plàstic i pel que es crea el Registre de Productors. Aquesta prova pilot respon a una voluntat de l’Ajuntament d’Olot de reduir la generació de residus, fomentant la no utilització de bosses de plàstic i la compra a dojo o granel. També respon a una demanda del propi mercat detectada a través d’una enquesta feta a finals del 2018 a 43 marxants del sector d’alimentació i planter a la qual el 86,8% responien que estaven disposats a canviar les bosses de plàstic per bosses reciclables. Es calcula que, actualment, al mercat setmanal d’Olot es reparteixen un mínim de 250.000 bosses l’any.

El regidor de Promoció Econòmica en funcions a l’Ajuntament d’Olot, Estanis Vayreda ha presentat aquest matí els primers resultats de la prova pilot junt amb Ramon Brunet, marxant de fruita i verdura del mercat setmanal. Segons Vayreda “la distribució de les bosses està tenint molt bona resposta. Per això, ja treballem en implantar-ho a totes les parades del mercat setmanal i que també sigui possible a la Plaça Mercat”.

La distribució de bosses biodegradables és una de les mesures de millora del mercat setmanal d’Olot. Per millorar i homogeneïtzar la imatge de les parades i potenciar-ne l’atractiu, a finals de 2018 totes les parades havien eliminat les estructures que obstaculitzaven el pas als compradors i a principis d’aquest 2019, un 80% dels marxants d’alimentació i planter havien adaptat l’estructura de la parada seguint els criteris de colors de la carta del Nucli Antic. La totalitat de les parades havien col•locat un faldó (de la mateixa tipologia cromàtica i de teixit que el tendal) per a la bona disposició de les mercaderies i per evitar que les caixes buides a la vista.

Des del 2016 i de forma anual, l’Ajuntament d’Olot obre una convocatòria d’ajuts als titulars de parades d’alimentació i planter que mantenen en òptimes condicions de neteja l’espai que tenen assignat els dilluns. La partida prevista per cada exercici és d’uns 2.000 euros de la que s’han beneficiat 50 marxants, representant una millora substancial de les condicions de neteja durant i després del mercat, així com de la separació dels residus generats.

Foto: Roda de premsa d’aquet matí.

RELACIONAT:

CiU i PxC tomben una moció per què Olot adopti alternatives a les bosses de plàstic