Es continua treballant en les tasques de recerca d’en Pere Busquets Capdevila de 82 anys desaparegut a Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

Es continua treballant en les tasques de recerca d’en Pere Busquets Capdevila de 82 anys desaparegut a Olot des de dimarts

Avui divendres a primera hora del matí s’ha tornat a activar l’operatiu de recerca del veí d’Olot de 82 anys, Pere Busquets Capdevila, desaparegut des de dimarts per la zona de l’Hostal del Sol, barri on té la seva residencia.

Foto: Pere Busquets Capdevila

Aquest dijous es van mobilitzar fins a divuit dotacions de bombers, un helicòpter, dues unitats canines i els GRAE Subaquàtics que han resseguit olles, gorgues i rescloses del Fluvià i la riera de Riudaura al seu pas per Olot. A l’operatiu també han participat els Mossos d’Esquadra amb una unitat canina.

Foto: Dispositiu de recerca a Olot – GRAE – Mossos

Persones desaparegudes

L’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes té per objecte principal oferir una atenció qualificada a les famílies de persones desaparegudes. És el canal d’informació a les famílies de les novetats que es produeixen en la investigació. També les assessora i les deriva cap a altres serveis especialitzats.

  • Recomanació bàsica: cal denunciar la desaparició immediatament. No s’ha d’esperar 24 hores a fer-ho. La denúncia es pot presentar a qualsevol comissaria del cos de Mossos d’Esquadra (obertes les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any) o de les policies locals de Catalunya. Heu de portar el vostre document d’identificació personal (DNI, passaport, NIE o permís de conduir).

Contacte

L’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes ofereix un seguiment individualitzat de cada cas, bé per correu electrònic, a l’adreça persones.desaparegudes@gencat.cat, bé per telèfon, al 937 137 137, de dilluns a divendres feiners, de les 9.00 a les 14.00 h.

Preguntes més freqüents davant la desaparició d’un familiar

1. Què hem de fer davant la desaparició d’un familiar?

El primer que hem de fer és denunciar la desaparició davant de la policia. A Catalunya es pot fer a qualsevol comissaria del cos de Mossos d’Esquadra o de les policies locals. Convé aportar a la denúncia el màxim nombre de dades de la persona desapareguda: fotografia recent; descripció detallada, amb totes les característiques físiques i trets diferencials; roba que duia en el moment de desaparèixer; dades identificatives (DNI, llibre de família, carnets…); informació rellevant tant de la desaparició com sobre la persona desapareguda. Un cop feta la denúncia, s’iniciarà una investigació per aclarir si la desaparició ha estat voluntària, accidental o forçada, alhora que es posaran en marxa tota una sèrie d’actuacions dirigides a localitzar la persona desapareguda.

 

2. Hem d’esperar 24 hores per denunciar la desaparició?

No hi ha un termini mínim per poder interposar la denúncia. És recomanable denunciar la desaparició des del moment que en tenim constància, perquè la policia o el cos operatiu encarregat de la cerca pugui posar-se a treballar en la localització immediatament.

 

3. Si ja hem fet la denúncia davant dels Mossos d’Esquadra, cal fer-la també a la policia local o altres cossos o forces de seguretat?

No. Amb la presentació de la denúncia davant dels Mossos d’Esquadra ja n’hi ha prou. Aquesta denúncia es comunica immediatament a les policies locals de Catalunya i a la resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat espanyol.

 

4. Aquesta denúncia es comunica a policies d’altres països?

Sí. Un cop presentada la denúncia, els Mossos d’Esquadra la comuniquen als països europeus que han formalitzat l’acord de Schengen: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, la República Txeca, Suècia i Suïssa. Si hi ha indicis que la persona desapareguda pot trobar-se en algun altre país, es comunica a través de la INTERPOL a la resta de policies del món, o únicament a la policia del país on se sospita que pot trobar-se la persona.

 

5. Què són les diligències prèvies que tramita el jutjat?

Des del punt de vista judicial, amb la denúncia s’inicia un procediment (que es coneix com a diligències prèvies) en el qual el jutge analitza si hi ha indicis de delicte o no, si es tracta d’una desaparició voluntària o es deu a altres circumstàncies, com ara un accident o la desorientació d’una persona gran. És important comparèixer en les diligències prèvies (és a dir, exercir l’acció penal designant un advocat i un procurador) amb la finalitat de fer el seguiment judicial i poder demanar al jutjat que faci les actuacions que siguin necessàries per localitzar la persona desapareguda.

 

6. Què vol dir que el jutge arxivi provisionalment el cas?

Si en la desaparició no hi ha res que faci pensar que s’ha comès un delicte, el jutge arxivarà provisionalment el procediment. Aquest arxivament o sobreseïment provisional no significa que ja no es faci res més per trobar la persona desapareguda, ja que es deixa constància que aquella persona, a més de desaparèixer, continua sent objecte de cerca. A partir d’aquest moment, s’obre el termini per determinar quan la persona desapareguda es considera absent i quan morta en termes legals.

 

7. Hi ha la possibilitat de fer una denúncia per abandonament de la llar en lloc de la denúncia per la desaparició?

La desaparició d’una persona adulta només implica que, en principi, es desconeix el seu parador. En conseqüència, només s’ha de denunciar abandonament de la llar en el cas que hi hagi indicis raonables que la persona desapareguda ha deixat de complir els deures derivats de la pàtria potestat, tutela, guarda o acolliment familiar o ha deixat de prestar l’assistència necessària, establerta legalment, per al manteniment dels seus descendents, ascendents o cònjuge.

 

8. Si un cop hem fet la denúncia el familiar desaparegut torna a casa, què hem de fer?

En el cas que la persona reaparegui, cal posar-ho en coneixement dels Mossos d’Esquadra, per tal que la unitat policial que s’ocupava de la investigació pugui donar per finalitzada la cerca i deixar sense efecte els avisos a la resta de cossos policials.

Info: Mossos d’Esquadra