Es destinaran mig milió d’euros més a pal·liar els efectes de la crisi sobre la salut de les persones

Comparteix-ho amb els teus amics:

Dipsalut incrementa en mig milió d’euros el pressupost del programa «Salut i crisi» per aquest any. L’organisme dedicarà un milió cinc-cents mil euros a accions per disminuir els efectes negatius de la crisi econòmica sobre la salut dels ciutadans de les comarques gironines. El 2013, el gruix de les actuacions del programa es va dirigir a garantir l’habitatge i els serveis bàsics, a assegurar una alimentació equilibrada i a procurar productes de primera necessitat. En total, 47.808 persones van comptar amb aquestes ajudes.

00126032014

Aquest augment en el pressupost del programa «Salut i crisi» ha estat presentat avui per Joan Giraut, president de la Diputació; Josep Maria Corominas, vicepresident primer de Dipsalut, i Pau Batlle, cap de l’Àrea de Polítiques i Promoció de la Salut a Dipsalut.

Amb «Salut i crisi», l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona dóna suport econòmic a les accions endegades per les entitats socials, els ajuntaments i els consells comarcals destinades a atendre les necessitats bàsiques quant a alimentació, habitatge, ocupació i benestar emocional i familiar dels ciutadans de la demarcació. A més, Dipsalut s’encarrega de coordinar aquests ens per evitar duplicitats, fomentar el treball en xarxa i aconseguir la màxima eficàcia i eficiència. Per fer-ho, periòdicament organitza taules de coordinació comarcals. Des de començament d’any fins ara, ja s’han dut a terme una trentena de sessions de planificació.

El programa va néixer l’any passat davant l’evidència que la crisi econòmica perjudica el benestar físic i emocional de les persones i la necessitat que les administracions prenguin mesures. Tot i que el 2013 es va comptar amb un pressupost d’un milió d’euros, les administracions i les entitats socials han justificat despeses en aquest àmbit per un import força superior. Per aquest motiu, Dipsalut ha decidit augmentar la partida destinada al programa «Salut i crisi» per aquest 2014.

El passat 2013, una part important de les accions del programa es van centrar a garantir un habitatge digne. En aquest capítol, es van invertir uns 369.000 euros, que van beneficiar 9.561 persones. Les entitats i les administracions locals —amb el suport econòmic i la coordinació de Dipsalut— van proporcionar ajudes per al lloguer i la hipoteca; per pagar la calefacció, l’aigua i la llum, i per fer reparacions que garantissin la salubritat i l’habitabilitat de les cases.

A l’àmbit de l’alimentació, l’any 2013 s’hi van destinar prop de 364.000 euros. Es van invertir en centres de distribució d’aliments, menjadors socials, beques de menjadors, etcètera. 30.440 persones es van beneficiar d’aquestes ajudes.

Pel que fa a les accions dirigides al benestar emocional i familiar (d’higiene, roba i calçat, productes de farmàcia, suport emocional, formació, ajudes per transport…), s’hi van dedicar uns 594.000 euros i es van ajudar un total de 6.911 persones.

26.000 euros van servir per tirar endavant actuacions d’ocupabilitat (com ara tallers d’ocupació, horts urbans…), que van beneficiar 896 persones.

En total, 47.808 persones d’arreu de les comarques gironines van comptar amb aquestes ajudes. En la majoria de casos, es van atendre famílies en què els dos progenitors estaven sense feina i tenien fills menors d’edat al seu càrrec.

Per coordinar els diferents agents implicats en aquestes accions (un total de noranta-tres professionals), al llarg del 2013 es van dur a terme setanta-dues sessions de treball.

Foto: Miquel Millan