Es doblen les ‘venjances’ de maltractadors que publiquen vídeos domèstics d’alt contingut sexual de les seves exparelles

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els Mossos d’Esquadra han detectat que aquest 2014 s’han doblat els casos de maltractadors masclistes que castiguen les seves víctimes difonent material gràfic on apareixen despullades o, fins i tot, mantenint relacions sexuals. És una conducta cruel destinada a “humiliar-les” i “vexar-les” que està molt lligada a les noves tecnologies. Ells estan en possessió de fotografies i vídeos d’alt contingut sexual que elles van accedir a enregistrar mentre durava la relació. “Gairebé sempre durant la fase d’enamorament”, subratlla la caporal Andrea Garcia, del Grup Central d’Atenció a la Víctima. El pitjor d’aquesta venjança és que la viralitat de la xarxa impedeix esborrar del tot unes imatges molt íntimes.

932770
SANCHEZ, GUILLEM – ACN Tot i que habitualment les fotografies i vídeos es difonen a través de Facebook o Whatsapp, el pitjor d’aquestes venjances és que després -gràcies a la viralitat de la xarxa- resulta impossible esborrar-los del tot i poden acabar en portals que ofereixen aquest tipus de gravacions.

Aquesta ‘ciberviolència’ masclista -o ‘sextorsió’, en molts casos- va acompanyada d’un quadre més ampli de maltractament, sobretot psicològic. És un delicte de revelació de secrets que va de la mà d’altres tipus de delictes més greus, com les amenaces, els insults o les agressions físiques. Es dóna sobretot entre parelles joves, agressors i víctimes mai superen els 35 anys i inclús poden ser menors d’edat.

A vegades aquesta venjança es converteix en el detonant que les anima a denunciar l’assetjament que pateixen per part de les seves exparelles. Quan donen el pas i ho comuniquen als Mossos també ho fan amb l’esperança que els policies podran recuperar les imatges i els vídeos per esborrar-los de la xarxa, explica la caporal Andrea Garcia.

Però això és el pitjor d’aquestes “venjances”, avisa. Un cop una imatge ha estat publicada a internet ja és impossible restaurar completament aquesta vulneració dels drets fonamentals. La tasca policial ja només pot, en el millor dels casos, aconseguir que l’agressor ho acabi pagant judicialment. Però les fotos i els vídeos, es queden a la xarxa.

“Imagina’t com se sent una noia de 20 anys quan tots els seus contactes del ‘Facebook’ han vist un vídeo on apareix despullada i mantenint relacions sexuals”, subratlla la policia per remarcar la vexació que infligeix aquesta pràctica a les dones. Suposa un delicte greu, encara que l’agressor habitualment ho desconegui. “Pot comportar una pena de presó de fins a 4 anys”, recorda.

La caporal Andrea explica que tots els casos funcionen d’una manera molt similar. Durant la fase d’enamorament, les dones accedeixen a enregistrar-se vídeos o fer-se fotografies de contingut sexual, en ocasions molt explícits. Ho fan com un joc de la parella però ignoren que en un futur poden acabar sent utilitzades de forma perversa per part de les seves parelles.

“Ja les pots avisar, quan estan enamorades, no et fan cas i inclús comparteixen les seves contrassenyes”, es lamenta Garcia. “És una confiança mal entesa”, remarcant que ella ha comprovat que en la majoria de relacions que acaben en una cibervenjança així des de l’inici hi havia un comportament excessivament “controlador” de l’home.

Després de la ruptura

La publicació d’aquest material té lloc sempre un cop la relació s’ha trencat. Ho fan per castigar-les o com una mesura de pressió per aconseguir que tornin amb ells. La caporal explica el cas d’una noia de 20 anys que no podia entrar al seu Facebook perquè el seu “ex” li havia canviat la contrasenya. Quan aquest va accedir a donar-li la nova, va descobrir que al seu mur apareixia una foto d’ella despullada acompanyada d’un missatge oferint serveis sexuals amb frases obscenes -de manera que semblava que havia estat ella mateixa qui ho havia publicat-.

En un altre cas, una noia de 25 anys va descobrir que el seu ex havia creat un perfil fals d’ella i allà hi havia penjat un vídeo on apareixia mantenint relacions sexuals amb ell. “Però ella ho feia a cara destapada mentre a ell no se’l reconeixia”, detalla Garcia.

Una altra noia, de 30 anys, va descobrir que el seu ex havia creat un perfil fals d’ella al ‘Facebook’ quan va començar a rebre trucades de clients reals que volien contractar els seus serveis sexuals. En aquesta pàgina ella apareixia anunciant-se com una prostituta amb les seves dades personals i el teu telèfon de contacte.

Són totes víctimes que han atès recentment els professionals d’aquest departament del cos. Els Mossos fan des de fa temps xerrades i conferències per alertar d’aquests perills. Però admeten que, tot i que encara no són tants els casos registrats, un centenar a tot Catalunya -el 0,3% del total de denúncies per violència masclista-, la joventut dels agressors i el fet que les denúncies s’hagin doblat en només un any -han crescut un 56% durant aquest 2014- fan pensar que “augmentaran” en el futur.

Comparteix-ho amb els teus amics: