Es dupliquen els casos de grip la darrera setmana i la malaltia assoleix el nivell d’epidèmia

Comparteix-ho amb els teus amics:

La grip ha arribat a nivell d’epidèmia després que es dupliquessin els casos els darrers dies i ja se n’hagin diagnosticat 109 per cada 100.000 habitants. La malaltia s’ha estès amb una setmana d’endarreriment en comparació a l’any passat i tot i les dificultats de predicció, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es preveu que d’aquí a unes 3 setmanes s’arribarà a la màxima incidència. De moment s’han diagnosticat 13 casos greus i un ha mort. Es tracta d’una persona d’uns quaranta anys, que no estava vacunada, però que patia diabetis i obesitat. Des de l’ASPC s’ha explicat que enguany hi ha una discordança entre els virus circulants i la vacuna que la fa menys efectiva.

Els casos de grip s’han multiplicat la darrera setmana i ja se’n diagnostiquen 109 per cada 100.000 habitants. Per aquest motiu, des de l’Agència de Salut Pública es considera que la malaltia ha assolit nivells d’epidèmia, que fixa el llindar a 102 casos. El fred i el retorn dels escolars a les aules propicia la propagació d’aquest virus que enguany manté un comportament similar al d’altres anys. Aquesta temporada però, ha arribat una setmana més tard i es calcula, tot i les dificultats de previsió, que d’aquí a unes 3 setmanes assolirà el seu màxim amb més de 400 casos diagnosticats.

De moment, des que ha començat la campanya s’han donat 13 casos greus i una mort. Es tracta d’una persona d’entre 40 i 45 anys, de Girona, que no estava vacunat i que no tenia patologies greu prèvies però si que patia diabetis i obesitat. Antoni Mateu ha recalcat que el 90% dels casos de mort o casos greus no són vacunats i per aquest motiu, Antoni Trilla, cap del servei d’epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha volgut destacar la importància de la vacuna tot i no ser efectiva al 100%. L’any passat, la malaltia va donar 100 casos greus i 11 defuncions.

Tot i ser considerada una malaltia lleu, la grip pot comportar, ocasionalment la mort. Normalment però, les defuncions són per factors de risc i patologies associades com pot ser que cardiopaties o altres malalties respiratòries. Trilla ha especificat que cal acudir al metge sempre que la grip s’allargui, amb febre per exemple, més d’una setmana que és el període que es considera normal de passar el virus.

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya han explicat que s’ha detectat una discordança de la vacuna d’aquest any amb el virus circulant que ha reduït l’eficàcia de la protecció. S’ha utilitzat bàsicament la soca de la grip A, H1N1 i H3N2. D’aquesta darrera però, s’han detectat diferents variants que no estan incloses dins la vacuna. Per això, ha explicat Francesc Sancho, el 30% de les persones vacunades poden adquirir el virus, malgrat que la vacuna li doni també certa protecció. Aquesta variant, ha dit Sancho, no és ni més perillós ni més agressiva que una altra.

Encara hi ha temps de vacunar-se

Salut Pública ha volgut recalcar que fins al final de temporada les vacunes estan disponibles i han emplaçat a personal sanitari i persones de risc que ho segueixin fent perquè la vacuna, tot i no garantir una protecció total, alleuja els símptomes i la incidència de la malaltia que en molts casos evita episodis més virulents. Enguany s’han administrat 1.046.000 dosis de la vacuna, el 88% del que s’havia distribuït, i un 2’25% més que l’any passat.

Hidratar-se i ventilar, entre els consells més habituals

Des de l’Agència de Salut Pública s’han volgut recordar alguns consells per prevenir la infecció vírica. Rentar-se les mans assíduament, tapar-se la boca al tossir i esternudar, utilitzar mocadors d’un sol ús o ventilar les habitacions són algunes de les recomanacions que demana a la població que segueixi. A més, els professionals recorden que amb els símptomes de la grip, la millor atenció és al Centre d’Atenció Primària, per evitar col·lapsar les urgències als hospitals, o utilitzar el 061. Cap medicació fa front al virus de la grip però si que el paracetamol, en general antitèrmics i analgèsics, poden alleujar-ne els símptomes.