Es mante l’alerta de l’Inuncat per la previsió de pluja abundant a les comarques de Girona i l’Ebre

Comparteix-ho amb els teus amics:

Protecció Civil manté activada l’Alerta del Pla Inuncat ja que les previsions de pluges abundants es mantenen per a tot el cap de setmana, amb acumulacions d’aigua que poden ser importants en algunes zones de Girona i a les Terres de l’Ebre. L’avís també inclou temporal de llevant i fort onatge a tot el litoral. L’acumulació de precipitacions podrien provocar inundacions en zones properes a les lleres dels rius, per exemple a la conca del Ter, sobretot a la demarcació de Girona. De cara a demà diumenge, l’afectació més important queda acotada a les comarques de Girona. Els Bombers han fins ara una trentena de serveis a tot el territori sense cap actuació amb especial rellevància.

Segons ha informat protecció Civil, la pluja pot superar el llindar d’intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts per aquest dissabte a les comarques del litoral i prelitoral. Aquesta tarda i vespre es mantindran les pluges de forma continuada, de cara a la nit i matinada minoraran i demà al matí i migdia es tornen a reforçar.

Quant a l’acumulació de pluja, es preveu que es pugui superar el llindar de 100 l/m2 en
24 hores a les comarques dels dos extrems de Catalunya. De cara a demà diumenge, l’afectació més important queda acotada a les comarques de Girona. El fenomen tindrà una distribució extensa, i és possible que en tot l’episodi s’acumulin més de 200 mm,
principalment al Pirineu oriental i al prelitoral nord. Alguns dels valors assolits d’acumulació són els següents, són els 109 litres de la zona dels Ports i els 80,6 de Mas de Barberans.

El cabal del riu Ter està augmentant entre les poblacions de Ripoll i Sau on es poden superar els 270 m3/s. Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT s’ha avisat els municipis que es poden veure afectats. L’augment del cabal del riu Ter podria provocar la inundació de les zones inundables properes a la llera del riu. L’Agència Catalana de l’Aigua ACA ha informat que el cabal de sortida a l’embassament de Pasteral al Ter serà de 30 m3/s a partir de les 13:30 hores, un cabal més superior a l’habitual. Protecció Civil de la Generalitat, conjuntament amb l’ACA ha posat especial atenció en el cabal de la resta dels rius de la demarcació de Girona.

El telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut 221 trucades des que es va iniciar aquest episodi de pluges. Per comarques destaquen el Vallès Oriental 27, el Vallès Occidental 22, el Baix Llobregat 15, Anoia 12 i el Barcelonès 12.
També s’han rebut trucades per obstacles a la via i despreniments, que no han provocat talls de circulació, a les carreteres.

Els Bombers han atès, des de la mitjanit i fins a les 10 hores, una trentena de serveis relacionats amb la pluja. La major part de les actuacions han consistit en neteges de calçada, retirada de branques i sanejaments de façana. També s’han dut a terme neteja d’embornals i esgotament de vies públiques on s’havia acumulat aigua. Aquests serveis han estat repartits per tot el territori i no hi ha hagut cap actuació amb especial rellevància. Les comarques més afectades han estat el Baix Camp i el Vallès Occidental.

D’altra banda, i degut a les crescudes dels rius, han activat el seu Pla d’actuació municipal (PAM) per inundacions en fase d’Alerta Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Sant Quirze del Vallès i Peralada. I en fase de Pre-Alerta el Pla d’emergència del Parc fluvial del Besòs.

Onades de 2,5 metres

Pel que fa a l’estat de la mar, es preveuen onades de més de 2,5 metres d’altura (maregassa) a tot el litoral català i amb major probabilitat a les comarques de l’Alt i Baix Empordà. De cara a demà diumenge, l’afectació es manté a tota la costa i augmenten de probabilitat gairebé totes les comarques del litoral català. Hi haurà notable mar de fons de l’est.

Ratxes de vent de 90 km/h

Protecció Civil manté en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió de forts vents a les cotes altes del Pirineu i zones interiors de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Les ratxes de vent podran superar els 90 km/h i el vent bufarà de component oest. La previsió s’amplia, també, a demà diumenge.

Alerta per l’increment de cabal dels rius Ter, Llobregat i Freser per la llevantada

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) demana extremar les precaucions davant l’important increment del cabal dels rius Ter, Llobregat i Freser a causa de la llevantada. La DGPC avisa que es poden produir inundacions en algunes zones a prop de les seves lleres, especialment en algunes parcel·les rústiques. Segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el cabal del Ter entre Ripoll i l’embassament de Sau pot superar els 270 m3/s en les properes hores, una cota gens habitual. El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 16 hores d’aquest dissabte un total de 309 trucades pel temporal de pluja i vent, que ja ha deixat registres com els 301 litres al PN Ports o els 119 de Mas de Barberans.

Altres quantitats de precipitació destacades fins a les 17 hores són els 113 litres del Puig Sesolles, els 85 de Molló, els 72 litres d’Olot o els 64 de Viladrau.

El Llobregat, molt ple a la capçalera

L’ACA ha informat també de l’augment del cabal alliberat a la presa del Pasteral com a conseqüència de les pluges acumulades fins ara a la capçalera i el tram mitjà del Ter i atesa la previsió de que continuïn les pluges abundants. S’ha augmentat el cabal de sortida de l’embassament del Pasteral a 30 m3/s des de 13:30h. També s’ha augmentar el cabal de sortida a l’embassament de Sau i Susqueda.

El riu Llobregat també ha augmentat el seu cabal de forma considerable entre Guardiola de Berguedà i la Baells. En aquest tram del riu, s’estan produint afectacions puntuals a prop de la llera del riu. A partir de l’embassament de la Baells, el cabal de sortida també ha augmentat però la situació aigües avall de l’embassament no comporta risc.

Per tot això, es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als següents municipis: Camprodon, Sant Pau de Seguries, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda i Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria del Corcó, Tavertet, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Castellar de n’Hug, la Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola, Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà i Cercs.

També es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell al municipis de Queralbs, Ribes de Freser, Campelles, Campdevànol i Ripoll per l’estat del riu Freser; i de Gisclareny, Bagà, Saldes i Vallcebre degut a l’augment de cabal dels rius Bastareny i Saldes.

Barcelona activa l’alerta per onades de 2,5 metres

Davant les previsions meteorològiques, l’Ajuntament de Barcelona ha activat aquesta tarda el Pla Bàsic d’Emergència Municipal per mal estat de la mar a la ciutat en la seva fase d’alerta. Aquest pla s’activa en fase d’alerta quan hi ha avís de mal estat de la mar, quan es poden donar amb una probabilitat de més del 30% onades de més de 2,5 metres i el litoral de la ciutat pateix els efectes del mal estat de la mar i aquest pugui ser un perill per les persones o per destrosses en el mobiliari.

Com a conseqüència d’aquesta activació i per prevenció, es recomana als ciutadans que augmentin la precaució, i evitin accedir a les platges. Així mateix es recorda la prohibició d’accedir als espigons de la platja i d’entrar a l’aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges. La Guàrdia Urbana de Barcelona s’ha desplegat a l’àmbit del litoral barceloní i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades per evitar riscs per a les persones.

Comparteix-ho amb els teus amics: