Es manté l’alerta pel temporal de llevant previst pel cap de setmana

Comparteix-ho amb els teus amics:

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté la previsió de pluges abundants el cap de setmana, que poden donar acumulacions d’aigua importants en algunes zones sobretot a les comarques de Girona i a les Terres de l’Ebre. L’avís també inclou temporal de llevant i fort onatge a tot el litoral.

POTS CONSULTAR ELS VÍDEOS DE LA PREDICCIÓ DEL TEMPS AQUÍ

Episodi de pluges
Es mantenen les previsions d’’acumulació de pluja i que es pugui superar el llindar de 100 l/m2 en 24 hores a les comarques dels dos extrems de Catalunya. De cara a demà, l’afectació s’estén més cap a l’interior, essent les comarques de Girona les més afectades, que seran les que tindran més probabilitat de superar aquest llindar de cara a diumenge.

Quant a la possibilitat de pluja intensa, no serà el fenomen de major risc d’aquest episodi, però es manté la previsió de superar el llindar d’intensitat de pluja de 20 litres/m2 en 30 minuts a les comarques del litoral i prelitoral avui. De cara a demà, les pluges s’han d’estendre també cap a l’interior i de cara a diumenge a poc a poc s’aniran retirant i quedaran restringides a les comarques de Girona.

Des de Protecció Civil es tindrà especial atenció a la zona dels barrancs dels Ports a Tortosa i altres zones de les Terres de l’Ebre, també a la part baixa del Segre i la zona de la Vall del riu Corb, ja que són àrees especialment sensibles i on es poden produir incidències. A Girona, les pluges acumulades en capçalera incrementaran el cabal de rius, amb la qual cosa podrien estar en situació de risc a partir de demà a la tarda i durant el diumenge. També es farà especial seguiment de tot el litoral i prelitoral.

Els municipis següents han activat el seu Pla d’actuació municipal (PAM) per inundacions en fase d’Alerta: Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Sant Quirze del Vallès i Peralada. El municipi de Barcelona ha posat el seu PAM en fase de Pre-Alerta per estat del mar. Pel què fa al Parc fluvial del Besòs, en centre de control de BCASA ha confirmat la fase de Pre-Alerta del Pla d’emergència degut a la crescuda del cabal del riu.

Estat de la Mar
Segons l’SMC es preveuen onades de més de 2,5 metres d’altura (maregassa) a les comarques del nord. De cara al cap de setmana, l’afectació es farà més general, tot i que les comarques més afectades seran les del terç nord. L’única variació remarcable respecte a l’anterior comunicat és que s’han afegit les comarques des del Baix Llobregat fins al Montsià de cara a demà.

Forts vents
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de forts vents a partir d’aquesta nit i durant el dia demà a les cotes altes del Pirineu i zones interiors de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Les ratxes de vent podran superar els 90 km/h i el vent bufarà de component oest.

Les previsions indiquen que es pot superar el llindar d’avís de 90 km/h a cotes altes del Pirineu. Més cap al tard i de cara a demà, l’afectació s’estén a la zona de Prades, Terra Alta, Conca de Barberà i Alt Camp. El vent bufarà de component sud avui i sud-est de cara a demà.

De cara a les previsions meteorològiques pel cap de setmana, les principals recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat van enfocades sobretot de cara a la mobilitat durant aquests dies (adequar-la a les pluges fortes en cada moment). Demà dissabte és recomanable evitar els accessos a punts del litoral on la llevantada i els cops de mar poden provocar accidents.

També es demana a la ciutadania que respecti tots els tancaments d’accessos al litoral, platges, passeig marítim, espigons,… evitar travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi ha tempesta o acumulacions d’aigua, i aprofitar les hores de treva per retirar fulles i objectes que dificultin el drenatge.

Les persones i/o col·lectius que tinguin previstes activitats a l’aire lliure aquest cap de setmana, cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de zones inundables i de rius i rieres i preferiblement en zones elevades.

L’alerta del pla INUNCAT, activada des d’ahir, preveu l’activació preventiva dels serveis municipals (brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil…), empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible i minimitzar al màxim els efectes i situacions de risc que puguin derivar d’aquest episodi. Alhora, també s’han pres mesures preventives en alguns punts com el tancament d’accessos i senyalització de zones inundables.

Comparteix-ho amb els teus amics: