Es multiplica per quatre el nombre d’infants de Salt que tenen el menjador escolar gratis perquè no poden pagar l’àpat

AJUNTAMENT DE SALT Menjador escolar de Salt, aquest dimecres
Comparteix-ho amb els teus amics:

El nombre d’infants de Salt que tenen el menjador escolar gratuït perquè les seves famílies no poden assumir el cost dels àpats s’ha multiplicat per quatre en només un curs. En total, a les vuit escoles públiques i al centre d’educació especial del municipi hi ha 596 alumnes que dinen a l’escola gràcies a beques. L’ajuntament i els directors dels centres havien detectat mancances nutricionals en alumnes, ja sigui per problemes econòmics a casa o per mals hàbits. A més, algunes famílies rebutjaven beques perquè havien de pagar la meitat del cost i no el podien assumir. Per això, ajuntament, Govern, consell comarcal i entitats, han ideat un sistema de subvencions que ha permès cobrir totes les demandes.

AJUNTAMENT DE SALT Menjador escolar de Salt, aquest dimecres
AJUNTAMENT DE SALT Menjador escolar de Salt, aquest dimecres

El menjador escolar a Salt val 5,15 euros per dia, una xifra que a priori pot no semblar massa elevada però que feia que moltes famílies no poguessin deixar-hi els fills perquè les beques no eren del 100% i no podien pagar la meitat del cost. “Són 2,75 euros per dia, i si tenen més d’un fill, ja acaba essent una xifra difícil d’assumir per a famílies amb ingressos baixos”, ha afirmat el tinent d’alcalde d’Ensenyament, Robert Fàbregas.

Això havia provocat que els mestres i directors dels centres notessin que alguns infants que no es quedaven a dinar tampoc duien res per esmorzar i que, a més, estaven desconcentrats i decaiguts. “Vam començar a rebre peticions perquè es van detectar problemes de malnutrició”, ha explicat Fàbregas. En alguns casos, per problemes econòmics de les famílies però, en d’altres, per qüestions culturals o també per mals hàbits i dietes poc equilibrades.

Per pal·liar els dos problemes -carències alimentàries i impossibilitat de pagar el menjador-, les diverses administracions i entitats vinculades amb les beques van posar fil a l’agulla per aconseguir arribar a més famílies. D’aquesta manera, s’ha creat a Salt un sistema pioner. D’una banda, la Generalitat ha començat a donar beques del 100% i, per l’altre, han buscat fons o entitats que col·laborin per cobrir l’altra meitat de les beques del 50%. “Hem aconseguit que quatre vegades més alumnes que abans tinguin una alimentació saludable”, ha afirmat el president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets.

Ara, en total hi ha 596 alumnes que es queden a dinar a l’escola sense pagar ni un euro. 318 d’aquests infants tenen una beca de la Generalitat del 100%. Per accedir a una subvenció total, les sol·licituds han d’anar acompanyades de la renda familiar més un informe dels serveis socials que acrediti que no poden pagar el cost.

La resta, 278 nens, tenen una beca d’Ensenyament del 50% i l’altra meitat del cost es cobreix per diferents vies: o ho posa l’ajuntament (en total hi posa 18.000 euros per curs), o ho cobreix la Fundació Probitas (del grup Grífols), o ho paga la mateixa empresa adjudicatària del menjador escolar (paga setze menús per dia) o es cobreix gràcies a la solidaritat d’altres famílies que apadrinen aquests infants (en total, cinc apadrinaments). A banda dels alumnes amb beques menjador -gestionades a través del consell comarcal-, a Salt n’hi ha 110 que es queden a dinar i paguen el cost complet.

L’alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha destacat que la xifra d’infants que es queden a dinar ara perquè ho tenen gratuït ha passat de 130 a “rondar els 600”. “No volem ostentar però sí demostrar que els problemes no els amaguem sota l’estora, els detectem i els ataquem”, ha exposat.

El menjar es fa en un sol lloc, a la cuina del Mas Masó, i des d’allà arriba a tots els alumnes. A més, aquest sistema de treball que han creat funciona a través d’una comissió social que, de forma actualitzada, avalua la situació dels infants i les famílies i permeten adaptar les beques a les necessitats del moment. “Així, podem ser més àgils i, per exemple, detectar una família on pare i mare es quedin sense feina durant el curs, no cal esperar al vinent”, ha explicat la tècnic municipal d’ensenyament.

Per cobrir la part de subvencions públiques, el Departament d’Ensenyament, via el Consorci de Benestar Social del Gironès, aporta 225.000 euros, la Fundació Probitas 31.000 euros i el consistori 18.000.

A l’estiu, a través de casals

Les administracions implicades estan convençudes que es notarà més rendiment escolar i un major èxit acadèmic gràcies a tenir alumnes en bones condicions nutricionals. L’Ajuntament de Salt, a més, ressalta que no es pot limitar només al curs escolar sinó que l’objectiu també és cobrir els mesos d’estiu. “Juliol i agost també existeixen”, ha afirmat Fàbregas.

El tinent d’alcalde d’Ensenyament ha explicat que ja van començar l’estiu passat, en col·laboració amb Probitas, Dipsalut de la Diputació de Girona i la Fundació Catalana de l’Esplai, a cobrir àpats aprofitant casals i activitats d’estiu. Per a aquest juliol i agost, l’objectiu és consolidar-ho.

Una altra franja per cobrir és, segons ha detallat Fàbregas, el pas a secundària, quan els alumnes fan jornada intensiva i no es queden a dinar als centres. De moment, amb Creu Roja donaran àpats a 90 alumnes, 30 de cada institut.