Es presenta el pla de prevenció i rescat d’animals en cas d’incendi

Comparteix-ho amb els teus amics:

Més de 158 entitats, representades per la CIPAC (Comissió Interlocutora de Protectores d’Animals de Catalunya), juntament amb membres dels Mossos d’Esquadra, dels bombers de Catalunya, i del Cos d’agents rurals es van reunir el passat dissabte 7 de maig a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (Mollet del Vallès) per participar en la presentació del projecte de Prevenció i Rescat d’Emergència d’Animals (PIREA). ES tracta d’un pla d’actuació promogut per les entitats APDA (Associació de Policies per la Defensa Animal), CIPAC i ADE (Associació de Defensa dels Èquids).

Imagen destacada

Unes 150 persones relacionades amb cossos de seguretat, administració i entitats protectores d’animals van assistir a la presentació d’aquest programa. Els ponents van ser un representant del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, un del Cos d’Agents Rurals; un de Mossos d’Esquadra; un de Bombers de Catalunya; un d’ADE (Associació de Defensa dels Èquids); un de Daya Cervelló i un FAADA en nom de la CIPAC. ““Els animals han de formar part dels plans d’actuació de protecció civil (PROCICAT) en cas d’incendi o catàstrofe”, explica Alba Jornet , portaveu de la CIPAC. “El moment social ho demana; ara ja comença a ser urgent”.

Els ponents per part dels cossos de seguretat van donar pautes d’autoprotecció per als gestors dels nuclis zoològics, explotacions ramaderes, hípiques, etc…, estratègies preventives com la neteja regular del sota bosc i l’eliminació de materials no ignífugs en el perímetre dels espais. Es tracta de comprendre que les entitats tenen molt a fer en la prevenció preparant les seves instal·lacions per a poder resistir un incendi o per afrontar un confinament amb totes les garanties, ja que el confinament podria ser en ocasions una solució millor que l’evacuació. També van donar possibles models per a la coordinació dels voluntaris en el cas d’una evacuació.

Aquest pla és una iniciativa pionera i necessària que ara entra en fase de desenvolupament. Una comissió treballarà per desenvolupar tota l’estratègia a l’espera aconseguir mitjans materials i personals en els diversos àmbits allà on la climatologia i l’orografia ens fa especialment vulnerables.

El confinament i el desallotjament han de ser mesures últimes en tant que comprenem que el 75% de la massa boscosa catalana està en mans privades i això comprèn nuclis zoològics legals i il·legals, explotacions ramaderes, recintes de gossos de caça i altres indrets on els animals resideixen habitualment.