Es presentarà la Portalada de Ripoll i la Seu Vella de Lleida com a candidates a Patrimoni Unesco

ARXIU/LOURDES CASADEMONT - Els representants de la candidatura de la Portalada del Monestir de Ripoll, davant de la portalada de Santa Maria.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La Generalitat proposarà que la Portalada de Santa Maria de Ripoll i la Seu Vella de Lleida s’incloguin a la llista espanyola de candidates a Patrimoni UNESCO en els propers dos anys. Totes dues han estat valorades positivament pel Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català, que ha posat de relleu l’encert en l’enfoc de les propostes, la qualitat dels dossiers i la bona orientació de les estratègies de declaració. El Consell està format per 11 persones de reconeguda trajectòria en l’àmbit del patrimoni i està presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i vicepresidida pel director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma.

La Portalada de Santa Maria de Ripoll

La candidatura ‘Portalada de l’Església del monestir de Santa Maria de Ripoll’ ja va ser valorada pel Consell en la seva sessió del 10 de maig de 2013, sessió arran de la qual s’han completat alguns elements de la proposta presentada. Els seus promotors van organitzar el passat octubre el Simposi Internacional ‘La Portalada de Ripoll: creació, conservació i recuperació’ per actualitzar els coneixements sobre aquest element arquitectònic.

ARXIU/LOURDES CASADEMONT -  Els representants de la candidatura de la Portalada del Monestir de Ripoll, davant de la portalada de Santa Maria.
ARXIU/LOURDES CASADEMONT 
Els representants de la candidatura de la Portalada del Monestir de Ripoll, davant de la portalada de Santa Maria.

El Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català ha valorat que la candidatura defineix amb molta precisió allò que la fa excepcional: és un testimoni d’intercanvi d’influències entre cultures i està composada per un complert programa iconogràfic que pren com a referències les bíblies redactades a l’Scriptorium del monestir de Ripoll. Aquest programa, a més, és una simbiosi entre finalitats polítiques i religioses.

La Generalitat proposarà aquesta candidatura per entrar a la Llista indicativa espanyola de Patrimoni Mundial UNESCO l’any 2014.

La Seu Vella de Lleida

La candidatura ‘El Turó de la Seu Vella de Lleida. Paisatge de la memòria, fita monumental i buit urbà’ va ser registrada oficialment al Departament de Cultura el 10 de febrer de 2014. El Consorci del Turó de la Seu Vella, promotor de la candidatura, té previst l’organització en els propers mesos d’un simposi sobre el conjunt monumental com a articulador del paisatge dels seu entorn per actualitzar els coneixements sobre el conjunt monumental.

ARXIU/XAVIER LOZANO - ACN ·  250 persones abracen el 9 de març de 2014 la Seu Vella per reclamar que sigui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO.
ARXIU/XAVIER LOZANO
250 persones abracen el 9 de març de 2014 la Seu Vella per reclamar que sigui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO.

El Consell ha valorat molt positivament l’orientació de la candidatura en considerar el Turó de la Seu Vella com element que articula un paisatge amplíssim i que representa la memòria dels barris desapareguts pel fet d’haver-se convertit en espais militars. La candidatura posa en valor el monument i els seus valors artístics, històrics i simbòlics.

La Generalitat proposarà aquesta candidatura per entrar a la Llista indicativa espanyola de Patrimoni Mundial UNESCO l’any 2015.

Procediment de la UNESCO

El procediment establert per la UNESCO per declarar elements Patrimoni Mundial fixa que cada estat pot presentar només una candidatura per any. Per aquesta raó, el departament de Cultura va decidir establir un procediment que permetés assegurar una òptima qualitat dels projectes.

El 25 de juny de 2013, la Generalitat va aprovar el decret que per primera vegada facilitava una orientació normativa per a l’elaboració de les candidatures que optessin a Patrimoni mundial de la UNESCO (Decret 186/2013 de 25 de juny, de procediment d’elaboració de candidatures de béns del patrimoni cultural català per a la seva inscripció en la Llista del patrimoni mundial). L’articulat del Decret i tota la normativa està acordada amb la de l’Estat i la d’UNESCO.

Un cop s’han determinat aquest dimecres les candidatures que Catalunya presentarà en els propers dos anys, les propostes s’enviaran al Ministeri de Cultura per a la seva avaluació. Serà llavors el Ministeri qui determina si accepta les candidatures. Si són acceptades s’incorporaran a la Llista indicativa espanyola per a Patrimoni Mundial de la UNESCO.