Es presentarà una moció a l’Ajuntament d’Olot per la recuperació de les instal·lacions del camp municipal de les Mates

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquest dijous es presentarà una moció del Club Atlètic Olot, l’Associació de veïns de Sant Miquel i les Tries-Alba Rosa per la recuperació de les instal·lacions del camp municipal de les Mates.

Moció – L’any 1972 es funda a Olot, el Club Atlètic Olot. Després de jugar uns anys a l’antic camp de l’estació, trasllada la seva seu social al camp de les Mates al barri de les tries. Al llarg dels  48 anys d’història, el club ha passat com tots els clubs i entitats per molts alts i baixos, però sempre hem mantingut l’esforç, la il·lusió i la dedicació a la formació i educació de joves esportistes, tant en l’àmbit esportiu com en l’àmbit humà.

Fa uns 10 anys, el primer equip del club va haver de deixar el seu camp habitual d’entrenament i de partits, el camp de les Mates, per instal·lar-se als camps del Morrot, fruit d’un acord entre l’antiga Junta i l’equip de govern d’aleshores i a causa de la davallada del nombre d’equips de l’entitat per l’estat impracticable del terreny de joc, ja que quan hi havia projectes per la renovació d’altres camps de la ciutat, el camp de les Mates sempre va ser l’oblidat, no obstant això el futbol 7 hi va jugar fins a l’any 2016. Un dels altres motius perquè el club es va veure obligat a marxar era per l’ampliació del parc de Bombers de la ciutat d’Olot i la construcció d’una vorera a l’altra banda del camp, dues actuacions que es van desestimar de fer un cop el club ja era fora. Només recordar que el parc de bombers es va traslladar al costat de l’Estadi Municipal.

Aquest traumàtic trasllat comportava que el primer equip havia d’entrenar a l’antic camp de terra que hi havia a les instal·lacions del morrot que es trobava en estat similar o pitjor al camp de les Mates, i només l’última mitja hora final podia disposar de mig camp en el camp d’herba artificial. Compartir camp amb altres clubs suposa que apareguin tensions entre clubs per falta d’espai i poca capacitat de reacció, com per exemple poder recuperar partits ajornats o recuperar entrenaments a causa de l’alta capacitat d’ocupació que hi ha als camps actuals. No obstant això, nosaltres no ens desanimem i la nova junta segueix i seguirà implicada amb uns valors que fan de l’Atlètic Olot quelcom més que un simple equip de futbol.

La vinculació amb els barris de Sant Miquel i les Tries creix, i la junta entra a formar part del consell del barri, a més a més, el club s’adscriu als Objectius de Desenvolupament Sostenible de la O.N.U. (un dels primers clubs de Catalunya en fer-ho), i garanteix l’accés a una dieta sana i nutritiva als seus esportistes subministrant berenars a l’inici dels entrenaments, quan no hi havia la Covid – 19. També signem convenis amb el Consorci Acció Social de la Garrotxa i amb l’Espai Larai per garantir que cap infant es quedi sense poder practicar el futbol per motius econòmics. També el club té una estreta col·laboració amb les fundacions SUARA i CEPAIM. El club organitza trobades, dinars, calçotades, i diferents activitats que donen continuïtat al projecte de convivència i integració multicultural que suposa ja de per si formar part d’un club amb membres tan diversos.

Com a resultat de tots aquests acords i pel funcionament actual del club, l’entitat ha passat en 3 anys de tenir un sol equip on hi havia 16 jugadors a tenir 4 equips, sènior, juvenil, benjamí i escoleta, que suposa més d’una seixantena d’esportistes, i falta per sumar a les famílies que segueixen els seus fills. A més a més el club treballa per integrar dos equips de veterans, que aquesta temporada es pot convertir en una realitat i suposaria tenir gairebé un centenar d’esportistes al club.

Dins del futbol base del club hi trobem la presència de nenes que volen i tenen ganes jugar a futbol i com a conseqüència també es treballa amb l’objectiu de què el club a curt/mitjà termini pugui formar i dur a terme el projecte de tenir el primer equip femení de futbol de la nostra humil però ja dilatada història, una mostra més dels valors integrats del club i el seu compromís cap a la igualtat de totes les persones independentment del seu sexe, procedència, cultura o religió.

El fet de mantenir un club integrat als Barris de Sant Miquel i les Tries lluny d’aquests dos barris, comporta diversos greuges que dificulten la tasca social que es porta a terme, ja que aquells nens que no disposen de vehicles i/o pares, mares, avís o acompanyants que els puguin anar a buscar han d’anar i tornar de casa seva, moltes de les vegades, de nit i lluny del barri on viuen i d’on pertany el club. A més a més cal sumar la dificultat per generar ingressos, ja que no se’ns permet posar publicitat fixa al camp ni poder gestionar el bar, que és una font d’ingressos important i d’on la majoria de clubs aconsegueixen els diners i recursos per tirar endavant. El greuge comparatiu amb altres clubs i barris és inevitable, ja que tots els camps de futbol estan situats en els barris de Morrot, Mas Baix,  Pla de dalt, Sant Roc i això ens porta també a un problema de mobilitat.

Recentment, la recuperació del camp de les Mates, fou l’opció amb més suport al PIAM de Sant Miquel, fet demostra la vinculació del club amb el barri i que pel barri la recuperació del camp, que ara es troba abandonat i mal cuidat, és una prioritat. La recuperació de les instal·lacions, és important per als veïns i veïnes, i podria anar acompanyada d’una pacificació d’una zona situada enmig d’un polígon industrial, rodejant el camp d’espais verds, on aconseguiríem un important pulmó en una zona industrialitzada, però on encara tenim molts pisos i cases.

La recuperació del camp de les Mates no és només per motius esportius, sinó que pot ser un projecte per tornar a donar valor a una zona que ha estat degradada a causa de les gestions de les administracions. El camp de futbol de les Mates ha de ser un punt de retrobament pels veïns i que ofereixi serveis i moviment al barri. Volem que les Mates sigui un espai de convivència, de valors, hàbits saludables i de respecte cap a qualsevol persona independent del seu sexe, orientació sexual, religió o color de la pell.

Creiem doncs important, que una ciutat Educadora, ha d’invertir en un club amb grans valors socials, educatius i de pertinença a un barri tan diversificat com és el nostre, i per això demanem al Ple que ratifiqui els següents acords:

  1. La recuperació del camp municipal de les mates i el seu entorn amb un projecte acordat amb els veïns i veïnes de la zona i el Club Atlètic Olot.
  2. El ferm compromís que l’any 2022 l’Atlètic Olot pugui celebrar el 50 aniversari en unes instal·lacions pròpies i dignes.
  3. Compromís de l’ajuntament amb el manteniment i dinamització de l’espai per tal que aquest resti sempre obert als veïns i veïnes, i que aquests en puguin gaudir fent-ne un us adequat.

Info: Club Atlètic Olot, l’Associació de veins de Sant Miquel i les Tries-Alba Rosa

VÍDEO RELACIONAT:

Comparteix-ho amb els teus amics: