Es redueixen un 15% la producció catalana de ponsèties per aquest Nadal

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els floricultors miren d’ajustar al màxim la seva producció de ponsèties per garantir el 100% de la venda durant les festes de Nadal, després que en anteriors campanyes els hagin quedat moltes plantes sense vendre. Un IVA encara alt -passarà al tipus reduït el 2015-, la crisi, la reducció de la despesa domèstica en flors i les elevades temperatures fins a principis de novembre fa que els productors no vulguin arriscar. Si l’any passat es van produir i comercialitzar 1,2 milions de plantes de Nadal, aquest any la previsió és que la xifra estigui al voltant del milió de ponsèties, un 15% menys. A aquestes cal afegir unes 500.000 més provinents d’altres punts de l’estat espanyol.

PUJOLAR, JORDI - ACN Detall d'una parada de ponsèties al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.
PUJOLAR, JORDI – ACN Detall d’una parada de ponsèties al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.

Ajustar la producció a les perspectives reals de venda i diversificar en mides i colors. Aquestes són algunes de les mesures que aplicaran aquesta campanya de Nadal els productors de ponsètia, la planta més característica d’aqueta època de l’any a les llars catalanes. Seguint la tendència dels darrers anys, es preveu que se’n venguin menys que l’any anterior.

Jaume Cuquet, un productor del Maresme que té parada al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, explica que cal aconseguir el màxim “equilibri” entre la producció i la venda perquè quan acabi la campanya de Nadal hagin pogut sortir el màxim nombre d’estocs, entre el 85% i el 100%.

Els principals motius de la caiguda en les vendes, expliquen des del mercat, és un IVA encara alt -des del 2012 les flors tributen al tipus general del 21%, però està previst que el 2015 es torni al tipus reduït-, la reducció de la despesa domèstica en flor i planta com a conseqüència de la crisi i una temperatura elevada fins a principis de novembre.

Tots aquests factors fan que el productor no arrisca i com que en els dos darrers anys molts productors es van quedar amb moltes ponsèties sense vendre, aquest any s’ha ajustat la producció. Si l’any 2013 es van comercialitzar 1,2 milions de ponsèties, per aquest 2014 es preveu que se’n produiran al voltant d’un milió de plantes de Nadal a Catalunya.

A aquestes ponsèties, produïdes i comercialitzades a Catalunya, cal sumar-hi al voltant de mig milió de ponsèties més que provenen d’altres punts de l’estat espanyol, com Múrcia, València o Almeria, que també arriben al mercat català per aquestes dates. De totes elles, entre un 85% i un 90% són ponsèties vermelles, tot i que cada vegada hi ha major gamma de colors.

Expansió de la ‘princettia’

En aquest sentit, destaca també, i cada vegada està més, la presència de la ‘princettia’ un híbrid de ponsètia, més resistent, de fulles compactes i que pot viure a l’exterior. A més, es tracta d’una planta anual que , tot i fer diverses floracions, no s’asseca com la ponsètia tradicional, ni perd la fulla.

Es tracta d’una varietat que es va introduir fa uns tres anys i que ja representa un 3,5% del total de vendes per Nadal. Amb la ‘princettia’, el sector busca obrir-se a un públic nou més jove. També està pensada com a planta per a regalar, ja que la seva presència és més distingida que la ponsètia tradicional.