Esbart Marboleny i Joan Tomàs representants garrotxins a la 24èna Fira de la Mediterrània de Manresa dirigit per l’olotí Jordi Fosas

Comparteix-ho amb els teus amics:

Esbart Marboleny amb La Difícil Senzillesa i Joan Tomàs amb NIU- el particular homenatge al Mestre Tomàs en ocasió del 125 aniversari del seu naixement seran els representants garrotxins a la 24a Fira de la Mediterrània de Manresa dirigida per l’olotí Jordi Fosas.

Del 14 al 17 d’octubre tindrà lloc la 24a Fira de la Mediterrània de Manresa. Una edició que posa el focus a la creació jove amb l’arrel.

Els artistes joves que utilitzen l’arrel com a motor creatiu és un dels eixos principals de la programació d’enguany. L’aposta pel talent emergent es fa palesa inaugurant la 24a edició de la Fira amb l’estrena de Trencadís, la primera proposta artística de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), una formació integrada per 31 joves que s’han unit amb esperit innovador i experimental per interpretar noves creacions inspirades en l’arrel tradicional catalana.

Dani López signa la primera creació de l’OMAC, amb la cantant menorquina Anna Ferrer com a veu solista convidada, establint vincles entre el repertori tradicional recollit per Artur Blasco amb la poesia contemporània de Juana Dolores, Enric Casasses, Josep Pedrals i Clara Fiol, entre altres. Aquesta proposta forma part del primer Obrador d’Arrel de Fira Mediterrània, un programa d’acompanyament i suport als artistes que exploren nous camins a partir de l’arrel i la cultura popular, i que compta amb la complicitat d’altres empreses, entitats i institucions, que presentarà ja 12 estrenes fruit d’aquesta iniciativa.

Fira Mediterrània presentarà enguany també el documental ARREL, de Zeba Produccions i codirigit per Ester Plana i Quim Rutllant, on s’analitza precisament aquesta mirada i com avui es crea a partir de l’arrel i la cultura popular i tradicional.

A més, en aquesta edició, la Fira acull a 22 joves del Pla d’impuls a la dansa d’arrel per acompanyar-los en la seva formació o en el seu camí cap a la professionalització.

Una arrel que ens parla en present, aquest 2021, amb la relació d’educació i cultura.

Un dels eixos de la Fira és el necessari i indissociable binomi que conformen la cultura i l’educació.

Des de 2019, la Fira Mediterrània posa damunt la taula un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda2030. El 2019 va reflexionar sobre qüestions de gènere, el 2020 sobre la sostenibilitat cultural, i aquest 2021 aquest binomi cultura/educació tindrà un gran protagonisme en el programa de la Fira que s’explorarà especialment en les activitats de les Jornades Professionals i amb el conjunt de propostes artístiques de Firaescoles.

La Fira, mercat i continguts professionals

Nova ÀreaPRO ubicada en ple centre de Manresa

Enguany aquestes activitats estan pensades en un format presencial i tindran lloc a la nova ÀreaPRO, un eix ubicat en ple centre de Manresa que tindrà com a epicentre el Pati del Casino i que s’estendrà a la seu de la Fira Mediterrània de Manresa (a la Casa Lluvià) i al Teatre Kursaal, entre altres.

L’eix del present, amb la relació entre educació i cultura, protagonista de l’activitat professional

Les activitats professionals es duran a terme durant tots els dies de Fira, del 14 al 17.

El binomi educació i cultura centra les activitats adreçades exclusivament als professionals acreditats durant el primer dia de programació, dijous 14. Les jornades professionals (organitzades amb la col·laboració de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques) es concentraran durant una sessió intensiva el matí. A la tarda es complementarà amb el taller del cicle Conversaciones COFAE “El valor de la cultura en la educación”, organitzat per la Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado espanyol (COFAE).

També tindran un paper destacat els Itineraris de Nous Projectes Artístics, tant escènics com musicals,  que combinaran l’exhibició d’espectacles o concerts en format de showcase amb presentacions de novetats i treballs en procés de creació; la sessió formativa organitzada per la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics) “#TTPFORMA. L’espai sonor en les arts en viu” i les reunions ràpides (concertades entre programadors i artistes).

La Fira també acollirà una trobada en línia de socis de la recentment creada European Folk Network (EFN) per parlar sobre com accedir al programa d’ajudes per a les indústries culturals Europa Creativa. La Fira Mediterrània compta, un any més, amb el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) gràcies al programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola en la modalitat de visitants. A través d’aquest programa, una desena de professionals internacionals podran conèixer de primera mà les produccions programades.

CONSULTA PROGRAMACIÓ AQUÍ

Comparteix-ho amb els teus amics: