Escullen el jurat i comença el judici contra l’acusat de matar a ganivetades un veí d’Olot a casa seva

LÓPEZ, MARINA - ACN · ID 109036/896756 L'acusat, Alejandro Fortuño, al banc dels acusats de l'Audiència de Girona
Comparteix-ho amb els teus amics:

Un tribunal popular és l’encarregat de jutjar, a partir d’aquest dilluns, l’acusat de matar a ganivetades un veí d’Olot a casa seva l’octubre del 2012. El fiscal sosté que l’agressor i la víctima havien estat bevent alcohol plegats i van començar a discutir. Aleshores, Alejandro Fortuño va agafar un ganivet i li va clavar a l’altre home fins a la mort. Per això, l’acusació pública demana que el condemnin a 14 anys i 10 mesos de presó per homicidi. La defensa, en canvi, indica que Fortuño va enxampar la víctima intentant agredir sexualment la seva parella i això va ser el detonant de la disputa. A més, apunta que l’acusat està «malalt» com a conseqüència del consum continuat d’alcohol i drogues.

LÓPEZ, MARINA - ACN · ID 109036/896756 L'acusat, Alejandro Fortuño, al banc dels acusats de l'Audiència de Girona
LÓPEZ, MARINA – ACN L’acusat, Alejandro Fortuño, al banc dels acusats de l’Audiència de Girona

El crim que arriba ara a judici es remunta al 19 d’octubre del 2012 quan, segons el fiscal, l’acusat va agafar un ganivet de cuina i li va clavar repetidament a la víctima fins a matar-la. El judici comença dilluns al matí, amb la tria del jurat popular i, segons la previsió, a la tarda serà el torn de la declaració de l’acusat, Alejandro Fortuño. Segons el guió, entregaran l’objecte del veredicte al jurat popular dijous. Aleshores, es retiraran a deliberar fins a arribar a una conclusió.

[vimeo]https://vimeo.com/98412853[/vimeo]

Vídeo: Moments de la detenció de Alejandro Fortuño (David Bosch)
[youtube]http://youtu.be/UGbOPC1QJa8[/youtube]

La víctima, de 57 anys, vivia sol a l’habitatge. Aquella tarda, segons recull l’escrit de conclusions provisionals del fiscal, l’home va convidar Fortuño i la seva parella a pujar amb ell al domicili, situat al número 60 del passeig d’en Blay, perquè s’havia generat «un vincle d’amistat i confiança» entre els tres.

Un cop a dins l’habitatge, el grup va estar bevent vi durant força estona. A més, mentre xerraven, la víctima fins i tot va arribar a regalar un quadre a qui més tard l’acabaria matant. Segons sosté l’acusació pública, el detonant del crim va ser «una forta discussió» que es va iniciar entre Fortuño i la víctima, que el fiscal situa ja avançada la tarda (entre dos quarts de sis i tres quarts de set).

Aleshores, la víctima anava bastant beguda. De fet, les analítiques que se li van fer després de morir li van trobar 1,84 gr/l d’alcohol en sang.

El ganivet es vincla

Durant la discussió, Fortuño va anar de dret a la cuina i va arreplegar un ganivet. Després, va tornar on hi havia l’altre home i va començar a clavar-li repetidament per tot el cos. El fiscal, Enrique Barata, subratlla que l’agressivitat amb què va cometre l’atac era tanta que, fins i tot, se li va doblegar la fulla de l’arma.

Tot i això, no va quedar-se aquí. Quan va veure que el ganivet ja no li servia, va tornar a la cuina, en va agafar un altre i va continuar apunyalant la víctima. En total, li va donar fins a 59 ganivetades, moment en què l’home va quedar immòbil i va morir dessagnat al sofà.

El fiscal destaca que, a l’hora de cometre el crim, Alejandro Fortuño va aprofitar la situació «de domini i superioritat» que li donaven els ganivets. A més, sabia que l’altre gairebé no es podia defensar perquè havia begut molt i que tampoc s’esperava l’atac. «L’acusat va abusar de la seva confiança per apunyalar-lo repetidament en la intimitat del seu mateix domicili, amb els seus ganivets de cuina i sense la presència ni ajuda de tercers», recull l’escrit de conclusions provisionals.

Poc després del crim, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra van detenir tant Fortuño com la seva parella. Finalment, però, el fiscal no ha trobat indicis per imputar la dona perquè considera que l’acusat és l’únic responsable de la mort de l’olotí.

14 anys i 10 mesos

El fiscal imputa a l’acusat un delicte d’homicidi amb els agreujants d’abús de superioritat i de confiança. Tot i això, li estima un atenuant simple de trastorn mental, perquè Fortuño feia temps que tenia problemes amb l’alcohol -que consumia en excés- i també prenia drogues. Això, segons el ministeri públic, li afectava moderadament la capacitat «‘d’autocontrolar-se i frenar l’agressivitat», tot i que no li impedien comprendre que estava cometent un delicte en el moment de matar la víctima.

El fiscal demana que condemnin l’acusat a 14 anys i 10 mesos de presó. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita que Alejandro Fortuño indemnitzi amb 170.000 euros els dos fills de la víctima (120.000 euros per a un nen que en el moment dels fets era menor i 50.000 per a una altra filla).

A més, també vol que se l’obligui a pagar els 292 euros en què s’han valorat els desperfectes que Fortuño va causar al pis mentre cometia el crim (30 euros per una làmpada trencada, 12 pel ganivet que va doblegar i 250 pel sofà).

Foto: La victima, Lluís Sangrador al balco de casa seva / D.J.

Fotos: De la nit del fets

firal

743041