Estada ‘Be (P)ART. Grow with Arts’ a Faberlull d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

En els cinc anys d’existència, la residència d’arts, ciències i humanitats ha acollit 420 residents de més de 30 països d’arreu del món.

Des de la seva obertura el setembre de 2016, la residència Faberllull a Olot ha acollit un total de 420 residents de més de 30 països, i ha ofert 28 estades temàtiques, 70 estades individuals, i multitud d’activitats de retorn per la comunitat, entre d’altres.

Francesc Serés, director de l’Institut Ramon Llull, explica que “complir cinc anys a faberllull amb una pandèmia pel mig és tot un rècord”, i —afegeix— “volem aprofitar l’oportunitat que ens ha portat la COVID per tirar endavant residències amb residents que participen de manera virtual via videoconferències per relacionar-se amb residents presencials durant l’estada”

La residència d’arts, ciències i humanitats és una institució interdisciplinària que busca aliances potenciant un coneixement compartit on prima el màxim retorn possible a la societat tot fomentant i promovent la cultura catalana arreu del món. Josep Berga, alcalde de l’Ajuntament d’Olot, recorda que “quan ajuntem persones, passen coses. Tots s’acaben enamorant dels paisatges de la Garrotxa i la seva gent, i se’n tornen als seus països amb aquesta imatge al cor”.

El curs ha començat amb 12 residents individuals durant el mes de setembre, als quals, aquest 24 de setembre, s’han afegit les participants de la residència temàtica “Violència política i teatre al segle XXI”.

Violència política i teatre al segle XXI, Be(p)Art. Grow with arts, Vulcanologia, Drets Lingüístics II: noves estades de Faberllull Olot

Seguint els seus pilars fundacionals, per als pròxims mesos s’han organitzat estades que tractaran àmbits temàtics tan diversos com la violència política en el teatre del segle XXI, l’escriptura dels joves emergents, la vulcanologia i els drets lingüístics. En tots els casos, les sessions compten amb la participació d’experts rellevants en els àmbits que s’hi tracten.

En concret, des del passat 24 de setembre fins a l’1 d’octubre hi va haver l’estada a Olot l’estada sobre Violència política en el teatre del segle XXI. Sis investigadors llatinoamericans i europeus es van reunir en aquesta residència per exposar les recerques al voltant de les respectives geografies i cultures teatrals, debatre sobre els referents teòrics en què les fonamentem i comentar textos o espectacles recents que tractin la temàtica. Els participants a la residència, procedents d’Argentina, Catalunya, Colòmbia, França, Itàlia i el Perú, han analitzat com les escenes llatinoamericanes i europees han abordat la violència política en els seus textos i muntatges. Els residents han estat Francesc Foguet, Luis Emilio Abraham, Antonia Amo, Ernesto Barraza, Sandra Ortega i Irene Salza.

Actualment, de l’1 al 8 d’octubre hi ha l’estada Be(p)Art. Grow with arts, la qual ha estat possible gràcies al PEN Català i amb el suport de la Unió Europea. Una estada formada per joves escriptors i escriptores emergents. Els participants són Alba Dalmau i Pol Guash, de Catalunya; Jens Meijen, de Bèlgica; Jovana Jovanovic, de Sèrbia; Réka Borda, d’Hongria, i Ismael Ramos, de Galícia.  Gemma Rodríguez, en representació del PEN Català, afirma que “els residents d’aquesta estada estan vivint aquesta experiència com una gran oportunitat i que s’estan convertint en una mena d’ambaixadors d’Olot i de faberllull”.

Tot seguit, del 15 al 22 d’octubre, coincidint amb la celebració de la 9a edició del curs de postgrau internacional de Vulcanologia (Ajuntament d’Olot, FES, CSIC, UdG, IAVCEI) a la ciutat d’Olot, Faberllull Olot convida sis especialistes en vulcanologia procedents de diversos països a fer una estada sobre Vulcanologia. Els residents participaran en el seminari “El paper dels volcans en la societat moderna” i impartiran diverses conferències sobre vulcanologia adreçades a públic general. En concret els especialistes convidats són els doctors Arman Hoskuldsson (Universitat d’Islàndia), Þorvaldur Þórðarson (Universitat d’Islàndia), Gerardo Aguirre-Diaz (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, UNAM), Bruno Scaillet (Institut de Ciències de la Terra, CNRS, França), Joan Andujar (Institut de Ciències de la Terra, CNRS, França) i Antonio Brum De Silveira (Universitat de Lisboa).

Per últim, del 2 al 12 de novembre, hi haurà l’estada sobre drets lingüístics. L’enfocament d’aquesta residència és la continuació de l’estada sobre drets lingüístics que es va fer l’any 2020 en línia a causa de la pandèmia mundial. Aquesta segona edició serà presencial i hi assistiran, entre d’altres, alguns dels residents que ja hi van participar de manera virtual l’any passat.

De cara al 2022 ja s’ha programat Redisseny d’escoles Covid-19, al gener; Moviments migratoris i Escola inclusiva, al febre;  Les no maternitats, al març; Traducció, amb col·laboració d’Etxepare del País Basc, el Consello de Galícia i l’Institut Ramon Llull, a l’abril; Robòtica educativa i Escriptura de guions de cinema, al maig, i una estada sobre Fronteres i geografia, al juny.

Faberllull és la xarxa de residències d’arts, ciències i humanitats de l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot que disposa de seus a Olot i la Massana (Andorra). A Olot, Faberllull es troba ubicat a l’Hotel Riu Fluvià i es tracta de la primera residència d’aquesta xarxa de coneixement.

Aquest és un espai on professionals del món de les arts, les ciències o les humanitats aprofiten per treballar durant uns dies en els seus projectes en un entorn immillorable compartint experiències amb la resta de ciutadans i residents, tant de l’espai com d’Olot. Durant les seves estades, que poden ser temàtiques o individuals, els residents col·laboren en activitats adreçades a estudiants, professionals o el públic de caire social i cultural.

Comparteix-ho amb els teus amics: