Estelada 2014 ha preparat tres xerrades per a les properes setmanes

Comparteix-ho amb els teus amics:

En un moment en què es van produint passos a nivell institucional per anar creant les estructures d’estat, Estelada 2014 incrementa la seva activitat. Per això, l’entitat independentista garrotxina ha previst tres xerrades per a les properes setmanes.

La primera és el proper dissabte, 28 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, al Centre Cívic de Santa Pau, i comptarà amb Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, que parlarà de La independència, millor per al camp. Segons el sindicat agrari, quan Catalunya sigui un país independent, el pla de desenvolupament rural tindrà una dotació tres vegades superior a l’actual, i se situarà a l’entorn de 2.400 milions d’euros; per això, i segons Caball, “un Estat català en el marc de la Unió Europea és una gran oportunitat de millora per al camp català”. L’acte s’organitza conjuntament amb l’ANC de Santa Pau i Unió de Pagesos de la Garrotxa.

La segona xerrada és la presentació de la Convenció Constitucional, una entitat que proposa elaborar la constitució des de la radicalitat democràtica que requereix un procés diferent al que se seguia en el segle passat, ja que avui la ciutadania està més informada i compta amb nivells de formació i històricament mai vistos. La ciutadania ha liderat i el procés i, de forma coherent, l’ha de continuar liderant, de manera que la Constitució ha de ser radicalment democràtica tant en els resultats com en el procés. Per això, des de la Convenció Constitucional es vol que sigui un procés participatiu des de l’origen fins al final si es vol legitimar socialment el nou text constitucional i eixamplar la base social favorable a la nova República, incorporant també aquells que, d’entrada, no s’han manifestat a favor de la independència, però que es poden sentir interpel·lats i cridats a participar per un procés de definició d’un nou país des de la base social. Presentaran la proposta Isabel-Helena Martí, presidenta de Sobirania i Justícia, i Jaume López, professor de teoria política a la UPF. L’acte, que durà per títol La Convenció Constitucional: una constitució per al segle XXI, es durà a terme el proper dissabte, 7 de març, a les 6 de la tarda, a la sala d’actes del Museu de la Garrotxa (c. Hospici, 8).

Finalment, la tercera xerrada anirà a càrrec de Francina Esteve i portarà per títol La integració de Catalunya a la comunitat internacional. Francina Esteve és professora titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals (especialitzada en Dret de la Unió Europea) a la Universitat de Girona. També forma part del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), ens creat pel president de la Generalitat per elaborat informes d’assessorament. Les seves principals línies d’investigació són la lliure circulació de persones i l’espai de llibertat, seguretat i justícia a la Unió Europea; la prestació de serveis en el mercat interior; les relacions exteriors de la Unió Europea; el principi de no-discriminació en el Dret europeu i el repartiment de competències entre la Unió Europea i els estats membres. Francina Esteve va indicar que “no hi ha cap norma internacional que prohibeixi explícitament una declaració unilateral” però que és important el reconeixement, que depèn de “com s’ha fet el procés”, de l’actitud de l’Estat originari i l’existència o no “d’aliats”. “La UE tradicionalment ha adoptat una actitud pragmàtica”, va remarcar. L’acte es durà a terme el proper dissabte, 21 de març, a 2/4 de 8 del vespre, també a la sala d’actes del Museu de la Garrotxa.