Exhumen a Torelló l’esquelet d’un soldat republicà afusellat a les acaballes de la Guerra Civil

ACN Una imatge d'arxiu ha permès trobar el lloc exacte per localitzar l'enclavament on va ser enterrat el soldat
Comparteix-ho amb els teus amics:

Una fotografia del 2008 amb el masover que va presenciar l’enterrament al lloc dels fets ha estat clau per trobar l’enclavament

ACN Una imatge d'arxiu ha permès trobar el lloc exacte per localitzar l'enclavament on va ser enterrat el soldat
ACN Una imatge d’arxiu ha permès trobar el lloc exacte per localitzar l’enclavament on va ser enterrat el soldat

ACN – Un grup d’arqueòlegs del Departament de Governació i gràcies a la col·laboració de l’Associació D’Estudis Torellonencs (ADET) ha localitzat una fossa en una finca de Torelló que contenia un esquelet d’un soldat republicà afusellat a les acaballes de la Guerra Civil. Un dels membres de l’ADET, Xavier Vilà, ha explicat a l’ACN que una fotografia del 2008 amb un dels masovers que va presenciar l’enterrament al lloc dels fets i també la història que recollia un llibre escrit fa 40 anys sobre la Guerra Civil han estat “claus” per localitzar l’enclavament i poder exhumar el cos. L’esquelet es troba en perfecte estat, a excepció d’una part del crani. Ara, els estudis al laboratori permetran identificar-lo.

Les tropes franquistes van entrar a Torelló (Osona) pels camps del sud, des de Manlleu, i es van establir als diferents puigs que rodejaven la vila. El 4 de febrer, un camió amb soldats republicans es dirigia cap a Torelló per carretera quan les tropes nacionals els van sorprendre. Acte seguit, els van detenir a tots i els van portar al mas El Puig, a les afores de la vila. Els soldats van ser alliberats perquè fugissin cap a la frontera, però entre ells hi havia dos oficials que van quedar retinguts i van passar la nit al mas.

Cap a la matinada, es van poder sentir uns trets i al matí, les tropes nacionals ja s’havien fet amb el poble. Els masovers del mas, entre ells Josep Bertrina, de bon matí, van sortir de la casa i es van trobar un soldat mort, l’altre presumiblement va fugir. Es van dirigir a l’Ajuntament per saber què havien de fer amb el cos del solat i el consistori, pres ara pels nacionals, se’n va desentendre i els va ordenar que l’enterressin.

Aquesta és la història que es recull en un llibre de memòries de la Guerra Civil que fa escriure ara fa 40 anys un dels fundadors de l’Associació D’Estudis Torellonencs. En el document s’hi explicaven tots els fets que van passar al municipi durant la guerra i que havia pogut escriure gràcies al testimoniatge dels que encara quedaven vius.

Seguint aquesta història, anys més tard, al 2008, i amb un dels masovers encara viu, Josep Bertrina, però també amb perspectives que algun dia es podria excavar el terreny, des de l’ADET es va realitzar una fotografia amb el masover en el lloc dels fets.

Al mateix temps, des de l’associació es van assabentar que una família estava buscant un soldat mort durant la guerra, però aquest no apareixia en cap registre. Un dels membres de l’ADET, Xavier Vilà, ha explicat que en un principi els va semblar que les dues històries “podien tenir alguna connexió”. Trobar la família els era molt difícil i un dia, llegint el diari, van veure que la Generalitat, des del Departament de Governació, estava treballant en la recuperació de la memòria històrica a través de la localització i exhumació de fosses. S’hi van posar en contacte i ràpidament es van posar a treballar en la mateixa direcció.

Un cos sense identitat

De moment, la identitat de la persona que s’ha exhumat és desconeguda, però tot i això, el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig, ha explicat que amb els treballs posteriors a laboratori i gràcies a les bases de dades de què disposen, “és possible que l’home es pugui identificar”.

L’antropòloga i doctora Núria Armentano ha explicat que es tracta de les restes d’un esquelet adult enterrat en una fossa “simple i individual”. A més, tots els ossos del cos estan sencers a excepció del crani, el qual presenta fractures. L’antropòloga ha destacat que tot i que s’hauran de dur a terme els estudis pertinents, “de moment el que veiem va coincidint amb les dades dels documentalistes sobre la persona que s’estava buscant, i això és molt interessant”.

Descansar en pau

Un altre dels membres de l’ADET, Toni Prat, ha explicat que l’objectiu final de l’associació és que l’home “pugui descansar en pau, a on li toqui i amb qui li toqui”. Si poguessin localitzar la família “ja seria la màxima il·lusió”. Amb tot, si finalment la identificació del cos no correspon amb les dades de la família que busca el seu parent, les restes mortals descansaran juntament amb les de tots els morts de la Guerra Civil al cementiri municipal de Torelló. “Serà el darrer mort nostre al poble”, ha destacat Prat.

Per la seva banda, Miquel Puig ha explicat que en política de fosses de la guerra civil, “la societat catalana s’ha adonat que per fer justícia i reparar la memòria de les víctimes s’ha de començar per la localització i la identificació dels desapareguts”. Aquest de Torelló, ha ressaltat, és un cas d'”èxit” en aquest propòsit. El Departament que dirigeix Puig, en l’últim any, ha localitzat set individus diferents, entre ells tres esquelets sencers. Aquestes troballes han permès explicar millor les batalles que van tenir lloc en els indrets on s’han trobat els cossos, ha afegit.