Èxit de participació a la jornada tècnica d’Adrinoc sobre benestar animal

Comparteix-ho amb els teus amics:

Vuitanta professionals dels sector eqüestre han descobert eines per millorar el contacte entre cavall i genet

La Sala de Can Boles d’Amer, plena de gom a gom, va acollir la segona jornada tècnica per a experts del sector eqüestre dins del projecte d’Activitats Eqüestres que lidera Adrinoc. La temàtica de la jornada i el programa de la mateixa va sorgir del Consell d’Experts en Activitats Eqüestres celebrat el mes de juny a Vic, on es va destacar la importància del benestar del cavall així com de la persona per tal de dur a terme una bona pràctica eqüestre, en qualsevol vessant.

Van inaugurar la jornada l’alcaldessa d’Amer, la Sra. Rosa Vila i el Sr. Marc Garcia, alcalde de Sant Julià del Llor i Bonmatí en representació de la zona del Ter Brugent.

La sessió del matí va començar amb la ponència d’Eduard José Cunilleras, doctor en Veterinària i professor de Medicina Equina a la UAB sobre els indicadors de benestar en èquids. Es va fer una presentació de quins serien aquests i com avaluar-los.

I per aprofundir en el benestar, Sofia Hagelberg, de Cavalls de Terraprim des de la seva especialitat d’investigadora en temes de benestar equí va fer una reflexió sobre què s’entén per benestar dels animals versus el benestar humà. També va introduir el concepte de “Qualitat de vida” com una suma de restriccions i oportunitats. Finalment, va presentar el “Proyecto Caballo” en què participa.

La següent part de la jornada va tractar sobre com optimitzar el benestar de la relació cavall- persona des de tres punts de vista: fisioteràpia equina, preparació física del genet/amazona i beneficis psicològics de la pràctica esportiva.

De la primer part en va parlar Patricio Gaffner, fisioterapeuta i osteòpata equí. Es va parlar de la biomecànica dels cavalls sobretot en el tractament i rehabilitació de lesions del cavall, explicant tècniques senzilles per a millorar-ne el benestar així com exercicis i gimnàstica terapèutica.

De la segona, Eduard Barceló, preparador físic, va enfocar el benestar dels cavalls des de la vessant de la preparació física del genet/amazona. A través de la seva feina de preparador d’una amazona d’alt nivell en el salt d’obstacles va fer un repàs dels beneficis pels que munten a cavall de la preparació física i que repercuteix de manera directa al benestar animal.

I en tractar les emocions, Aina Monfort, psicòloga i psicoterapeuta va incidir en com poden arribar a afectar al rendiment del cavall. Per consciència ètica i responsabilitat no hem de transmetre les nostres emocions als cavalls, són “nostres”, i els afecten directament.

També es van presentar tres projectes professionals en format càpsula de curta durada: la Fundació
Teràpia a Cavall (centre de fisioteràpia pediàtrica i l‘ús del moviment del cavall), Marginera de la Bosa (un projecte amb menors migrants no acompanyats) i Somatiche Horses (incidint en què el cavall et retorna el teu estat sense judici, de manera franca i honesta).

La jornada va acabar amb la presentació del vídeo editat per ADRINOC sobre els “Beneficis de les pràctica eqüestre” que engloba totes les vessants: esportiva, social-terapèutica i turística. Una eina que s’ofereix als diferents professionals i centres eqüestres per tal que puguin demostrar els beneficis que comporta aquesta pràctica eqüestre (a tots nivells).

Al voltant de vídeo es va cloure la jornada amb una animada taula rodona entre els professionals i assistents, on ressalta la clara tendència d’anar cap al benestar de les persones però també dels cavalls en totes les vessants. I això passa per donar exemple, que els professionals exerceixin de model no només als seus alumnes si no també a la resta de professionals.

Destacar que aquesta jornada va comptar amb una vuitantena de professionals del sector eqüestre de diferents vessants, propietaris de centres eqüestres, monitors d’equitació, terapeutes, propietaris i practicants d’equitació. La valoració va ser més que positiva, posant èmfasi en què que ara mateix aquest espai és un punt únic de trobada transversal de les diferents disciplines que afavoreix el networking entre ells i ajuda a consolidar el sector.

El projecte estratègic d’Activitats Eqüestres liderat per ADRINOC va néixer el 2016 i té per objectiu identificar, promoure i difondre les activitats eqüestres en les vessants turística, esportiva, social i terapèutica, per al foment del sector eqüestre com una activitat sostenible i integradora a l’econòmica a les zones rurals. Aquesta jornada tècnica n’és una de les accions.

El projecte és impulsat i liderat des d’ADRINOC, l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya, i està subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels ajuts per al desenvolupament de projectes de cooperació dels grups d’acció local de Catalunya LEADER i cofinançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Comparteix-ho amb els teus amics: