Exposició sobre Josep Clarà a Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

Exposició a la sala oberta del museu de la garrotxa  del 2 de setembre de 2017 al 14 de gener de 2018

Exposició a la sala oberta 2 del museu de la garrotxa del 2 de setembre al 19 de novembre del 2017

L’escultor Josep Clarà va néixer a Olot l’any 1878 i va morir a Barcelona el 1958. Va iniciar la seva formació a l’Escola de Dibuix d’Olot, on va ser un dels alumnes més avantatjats de l’artista i professor Josep Berga i Boix. Es va formar també a les escoles de belles arts de Tolosa de Llenguadoc i de París, on es va establir durant molts anys.

L’obra de Clarà és figurativa, sòlida i compacta. En la seva primera etapa està molt influenciada per Auguste Rodin. Més endavant, la seva amistat amb Arístides Maillol el va fer connectar amb l’estètica que a Catalunya es va batejar amb el nom de Noucentisme, i a partir del 1910–1911 va ser considerat un dels capdavanters d’aquesta corrent artística, clarament emmarcat en el mediterranisme. Clarà va establir el seu propi model clàssic, depurat i auster, molt personal i d’una gran bellesa. Quan va tornar a Catalunya l’any 1932 va continuar ocupant un dels llocs més destacats de l’escultura catalana.

Després del tancament del Museu Clarà de Barcelona l’any 1995, l’Ajuntament d’aquesta ciutat va transferir el fons d’obres de Josep Clarà al Museu Nacional d’Art de Catalunya, que, al seu torn, el va cedir en dipòsit al Museu de la Garrotxa (museu-Secció del MNAC). Es tracta d’un total de vuit-centes divuit obres de Clarà, que se sumen a les trenta-dues que el Museu de la Garrotxa ja custodiava.

L’EXPOSICIÓ “AL TALLER DE JOSEP CLARÀ. Els guixos d’un escultor irrepetible”

L’exposició se centra en la figura i l’obra de l’escultor olotí Josep Clarà i Ayats, un dels artistes catalans més destacats de la primera meitat del segle XX, i una de les figures amb més projecció internacional de la seva generació.

La mostra planteja dos fils conductors: un centrat en l’obra de l’artista, i un segon sobre el procés de creació de l’escultura.

Pel que fa a l’obra, l’exposició fa un recorregut per la trajectòria artística de l’escultor amb peces que van des dels seus inicis a Olot fins als darrers projectes, passant per l’escultura de caràcter monumental. Hi consten obres ben conegudes, com Deessa, Maternitat o Puixança, i d’altres com Èxtasi o Jesús, que sorprenen per la seva força i poètica.

D’altra banda, l’exposició vol apropar al públic les singularitats del treball d’un escultor de categoria com és Clarà, a través de diverses obres que expliquen els processos de creació. És per això que la major part de les peces exposades són guixos, un material poc comú en les mostres d’art però molt important en la pràctica de l’escultura, ja que s’utilitza en els processos tècnics i creatius.

L’exposició vol acostar l’escultor i la seva obra al públic, tot trencant amb la visió que tradicionalment s’ha presentat de l’artista i proposant una mirada diferent i renovada de la seva obra, pensament i compromís amb l’art.

A través d’obres com Als voluntaris catalans o Monument als caiguts, es mostra un Clarà compromès amb la llibertat i la democràcia malgrat trobar-se immers en circumstàncies polítiques i socials adverses. I, a través dels seus dietaris personals, s’ensenya un Clarà sensible i romàntic, un artista involucrat amb el seu art, preocupat per les circumstàncies polítiques que li van tocar viure, i amoïnat per com aquestes afectaven a la seva creació artística.

L’exposició ocupa tant la Sala Oberta 1, fins al 14 de gener, com la Sala Oberta 2, fins al 19 de novembre. En aquest segon espai s’hi ubicarà la representació, feta a partir de fotografies, del taller de l’escultor, el lloc on Clarà donava forma a les seves idees. S’hi podran conèixer els processos tècnics que utilitzava fins a materialitzar les seves obres mitjançant la mostra de diferents fases de la producció d’una escultura.

Aquesta exposició forma part d’un projecte liderat pel Museu de la Garrotxa i fet en col·laboració amb el Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona (MEAM). El projecte es va desenvolupar per la importància artística i històrica d’aquest escultor català de la primera meitat del segle XX, per la seva indiscutible vinculació amb Olot, per l’important fons d’obres de Clarà de què disposa el Museu de la Garrotxa, i per la voluntat de valorar i reivindicar un dels escultors catalans més rellevants del nostre país, del qual feia molts anys que no se n’havia fet cap exposició. Durant la primavera del 2016 aquesta mostra es va poder veure al MEAM, i actualment es podrà visitar al Museu de la Garrotxa d’Olot.

INAUGURACIÓ

L’exposició s’inaugurarà el dissabte 2 de setembre, a les 12 h.

CRISTINA RODRÍGUEZ I IRENE GRAS, COMISSÀRIES DE LA MOSTRA

L’encarregada de comissariar l’exposició i el catàleg “El taller de Josep Clarà. Els guixos d’un escultor irrepetible” és la Dra. Cristina Rodríguez Samaniego, professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, especialista en escultura catalana dels segles XIX i XX, i autora de diversos llibres, articles i conferències sobre la matèria. Ha comissariat altres exposicions relacionades amb l’escultura a casa nostra i a l’estranger, entre les que destaquen “La imatge de l’heroi a l’escultura catalana (1800-1850)” (MNAC, RACBASJ, Museu Víctor Balaguer, Museu Frederic Marès, 2013) o “Joaquim Claret, escultor de la Mediterrània (1879-1965)”, al Museu dels Sants d’Olot al 2010.

La Doctora Irene Gras Valero ha estat la comissària adjunta del projecte. Gras és Doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i professora d’art europeu dels segles XIX i XX i de teoria de l’art a la mateixa universitat.

EL CATÀLEG

En relació amb l’exposició s’ha editat un catàleg, en el qual es plasma el resultat d’un extens treball de recerca i documentació a càrrec de les comissàries de la mostra, Cristina Rodríguez Samaniego i Irene Gras Valero, i de l’historiador i crític d’art Bernat Puigdollers.

L’edició ha anat a càrrec del Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot a través del Museu de la Garrotxa.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

El Museu de la Garrotxa organitza, a banda de l’exposició, un seguit d’activitats complementàries per aprofundir en la figura i l’obra de Josep Clarà. El programa està format per conferències i visites guiades a la mostra des de diferents punts de vista
(“Mirades a l’exposició amb…”). A més, a l’espai expositiu hi ha activitats pel públic familiar (nens i nenes a partir de 5 anys), i s’ofereixen visites guiades a escolars de totes les edats.

D’altra banda, abans de finalitzar
l’exposició, al 12 de gener de 2018 tindrà lloc una jornada de museus sota el títol “El patrimoni com a símbol”, adreçada a professionals, estudiants i persones interessades en el patrimoni.

CONFERÈNCIES

Dissabte 16 de setembre, 12 h, Sala d’actes de l’Hospici
Presentació del catàleg “Al taller de Josep Clarà. Els guixos d’un escultor irrepetible”, a càrrec de Cristina Rodríguez i Irene Gras, comissàries de l’exposició, i de Bernat Puigdollers, historiador i crític d’art.

Dijous 5 d’octubre, 18 h, Sala d’actes de l’Hospici
“Un país, una col·lecció”, a càrrec de Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Dimecres 11 d’octubre, 17.30 h, Sala d’actes de l’Hospici
“Josep Clarà i l’escultura”, a càrrec de Bernat Puigdollers, historiador i crític d’art. Tot seguit es farà una visita guiada a l’exposició.

Activitat organitzada per Aules de Difusió Cultural de la Garrotxa (ACUGA).

MIRADES A L’EXPOSICIÓ AMB…

Dissabte 23 de setembre, 12 h, Sala Oberta del Museu de la Garrotxa
“Josep Clarà, vist des d’Olot estant”. L’exposició vista per Joan Barnadas, biòleg i historiador.

Diumenge 8 d’octubre, 12 h, Sala Oberta del Museu de la Garrotxa
“Redescobrim Clarà”. L’exposició vista per Cristina Rodríguez i Irene Gras, doctores en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i comissàries de l’exposició.
Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni.

Dissabte 18 de novembre, 12 h, Sala Oberta del Museu de la Garrotxa “Dones esculpides, entre la carn i l’ideal”. L’exposició vista per Maria Lluïsa Faxedas, professora d’Història de l’Art Contemporani a la Universitat de Girona.

ACTIVITATS PER A PÚBLIC FAMILIAR
Activitats per a infants a partir de 5 anys a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa.

VISITES GUIADES I ACTIVITATS ESCOLARS
Més informació al 972 26 67 62 o a serveis.pedagogics@olot.cat.

JORNADA DE MUSEUS

Divendres 12 de gener de 2018, Museu de la Garrotxa
“El patrimoni com a símbol”. Una jornada de treball gratuïta, programada amb motiu del projecte “Al taller de Josep Clarà. Els guixos d’un escultor irrepetible” i adreçada a professionals, estudiants i persones interessades en la gestió cultural i patrimonial.

Info i fotos: Olot Cultura