Fatima Taleb visitarà Olot per fer la xerrada “Dona, musulmana i regidora”

Comparteix-ho amb els teus amics:

El proper dissabte 29 d’abril a les 11 del matí al Casal de Sant Miquel a assistir a la xerrada “Dona, musulmana i regidora”, on a partir de l’experiència de la Fatima Taleb, es reflexionarà sobre l’apoderament de les dones en general i de les dones musulmanes en particular.

L’acte serà presentat per Laila El Gamouchi i comptarà amb la participació de la mateixa Fàtima Taleb i de Carol Astudillo.

Carol Astudillo és psicòloga social i membre de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Fatima Taleb (Marroc 1976) és una mediadora comunitària, llicenciada en lletres modernes i regidora al govern de l’Ajuntament de Badalona des de 2015 per la candidatura Guanyem Badalona en Comú, una plataforma ciutadana que aplega membres de la CUP, Podemos, Procés Constituent, EUiA i persones independents. Des del 2015 governa la ciutat juntament amb ERC i ICV.

Trajectòria política de Fatima Taleb

Als 19 anys es va llicenciar en Lletres Modernes al Marroc i poc després, el 1998, va anar a viure al barri de La Pau de Badalona on es va implicar en tasques de voluntariat fent d’intèrpret de l’àrab al castellà (que havia après a la carrera) i ajudant als veïns a fer tràmits administratius. Al barri de La Pau va ser coordinadora del projecte per promoure la convivència i la multiculturalitat “Construïm barri” de l’associació Amics del Barri de la Pau. Es va formar com a mediadora a la Universitat de Barcelona i va treballar per la Federació d’Associacions Culturals i Educatives de Barcelona al Raval.

Tot i les seves activitats de caràcter social i comunitari mai s’havia plantejat participar en organitzacions polítiques ni tan sols havia votat. El 8 de gener de 2015, l’endemà de l’atemptat a Charlie Hebdo a París, l’ajuntament de García Albiol va anul·lar la reserva de sala a un Centre Cívic a un col·lectiu de dones musulmanes per fer un acte benèfic per recaptar fons per ajudar a les famílies amb necessitats bàsiques; l’anul·lació es produïa un dia abans de l’acte i un mes i mig després de la sol·licitud del permís. Fatima Taleb va exposar aquest cas i el del tancament d’una associació musulmana al barri de la Salut en una de les assemblees ciutadanes que Guanyem organitzava al carrer i a partir d’aquí es va començar a implicar en el procés de confluència d’aquesta candidatura que aplega la CUP, Procés Constituent, Podem, EUiA, activistes veïnals i independents.

La implicació va donar pas a la incorporació a la llista de la candidatura en la que es va presentar en cinquè lloc. A les eleccions municipals del 24 de maig de 2015 Guanyem Badalona en Comú va quedar com a segona llista més votada, va obtenir 5 regidors i va fer un pacte de govern amb ERC, ICV i PSC obtenint l’alcaldia per a Dolors Sabater. En l’acte d’investidura Fàtima Taleb va prometre el càrrec per “imperatiu legal” apel·lant a “un procés constituent cap a una República Catalana lliure, sobirana, justa socialment, plena de pau, amor i convivència”; fórmula que el president d’edat de la mesa, Ramon Riera del PP, li va retreure.

Taleb es declara musulmana i respectuosa amb totes les creences i pensaments, partidària de fomentar la cohesió i la inclusió social sense fer renunciar a la gent a la seva cultura. Sobre la construcció d’una mesquita a Badalona s’hi declara a favor sempre que no sigui amb diners públics. Considera que en l’Islam els drets de les dones estan reconeguts però que el dret civil d’alguns països musulmans els l’han retirat.