Febrer càlid a Catalunya

Comparteix-ho amb els teus amics:

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el febrer de 2014 com a termomètricament càlida gran part del país. En canvi, ha estat fred a gran part del Pirineu, especialment a les parts més elevades del sector occidental.

El mes ha estat sec a la major part de Catalunya, i fins i tot molt sec als extrems nord-est i sud. En canvi ha estat plujós al Pirineu i àrees de l’altiplà Central i de la Ribera de l’Ebre.

La meteorologia durant l’hivern climatològic (mesos de desembre, gener i febrer) ha estat marcada per una disposició zonal dels centres d’acció afavorint els pas de diversos fronts atlàntics que han afectat Catalunya. Aquests fronts han estat associats a potents pertorbacions ubicades a latituds mitjanes sobre l’Atlàntic oriental i central, caracteritzades per un gradient bàric important, com a conseqüència d’una expansió del vòrtex polar. A escala nord-atlàntica aquesta configuració general ha provocat un temps molt fred a la meitat oriental de l’Amèrica del Nord, mentre que a la façana occidental del continent europeu el temps ha estat temperat i molt plujós. Catalunya ha estat afectada per aquesta dinàmica general amb una temperatura suau i precipitacions moderades al quadrant nord-occidental, especialment al Pirineu. En canvi, han estat més aviat escasses a la banda oriental, donat que els fronts han arribat molt desgastats a la Mediterrània.

El mes de febrer ha estat immers en aquesta configuració general, caracteritzada pel pas de pertorbacions atlàntiques, si bé han arribat a les nostres contrades molt desgastades i caracteritzades per un flux del tercer quadrant, fet que ha provocat que els totals mensuals més destacats es registressin al vessant sud del Pirineu. Fins a un total de set pertorbacions han afectat Catalunya, si bé cal destacar-ne tres, les quals es detallen a continuació;

– La que va afectar el país entre els dies 8 i 11 de febrer, sobretot al Pirineu occidental, tal com mostren els 42.6 mm d’Espot (2.519 m), els 33.7 mm de Bonaigua (2.266 m) i els 32.3 mm de Certascan (2.400 m), totes tres estacions situades a la comarca del Pallars Sobirà.

– La segona digna de menció va creuar Catalunya els dies 15 i 16, afectant especialment al Pirineu oriental. Cal assenyalar els 37.6 mm de Núria (1.971 m), al Ripollès, els 35.2 mm d’Ulldeter (2.410 m), també al Ripollès, i els 34.4 mm de Gisclareny, ubicada a la comarca del Berguedà.

– Entre els dies 25 i 28 de febrer la precipitació va ser més important al vessant nord del Pirineu. Cal remarcar els 45.4 mm del Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran, els 38.8 mm de Sasseuva (2.228 m), també a la Val d’Aran i els 36.1 mm de Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà.

El mes de febrer ha resultat termomètricament càlid a gran part del país. En canvi, ha estat fred a gran part del Pirineu, especialment a les parts més elevades del sector occidental (Figura 1).

Aquestes anomalies tèrmiques són conseqüència d’una inhibició de les entrades d’aire fred procedent d’altes latituds a causa de la disposició zonal dels centres d’acció. És a dir, baixes pressions al nord del continent i altes pressions ubicades sobre l’Atlàntic central.

El mes va començar fred, i durant el dia 3 es va registrar la temperatura més baixa de l’hivern al litoral i al prelitoral. Però el vents de ponent i del sud-oest es van acabar imposant la resta del mes provocant un significatiu ascens tèrmic, fins el punt que el dia 14 es va registrar la temperatura màxima més alta de la sèrie per un mes de febrer a les EMA gestionades per l’SMC ubicades a Torroja del Priorat (el Priorat, 22,7 ºC), Ascó (la Ribera d’Ebre, 21,5 ºC) i Batea (la Terra Alta, 21,3 ºC). De totes maneres, la temperatura mitjana del febrer de 2011 va ser semblant a la del febrer d’enguany, mentre que el febrer del 2008 encara va ser més càlid.

MES INFORMACIÓ AQUÍ

Comparteix-ho amb els teus amics: