Felip VI assisteix al Fòrum Impulsa de Girona en la seva primera visita oficial a Catalunya com a monarca

Comparteix-ho amb els teus amics:

El rei espanyol Felip VI fa aquest dijous la seva primera visita oficial a Catalunya per lliurar els Premis Fundació Príncep de Girona (FPdGi). El monarca ha assistit sempre a la cita anual del Fòrum Impulsa -tot i que abans, com a príncep d’Astúries- i aquest 2014 el calendari ha volgut que el de Girona sigui el seu primer acte a terres catalanes després de la proclamació. Felip VI coincidirà amb el president de la Generalitat al sopar privat que hi haurà un cop s’acabi l’entrega de guardons (per qüestions d’agenda, Artur Mas no assistirà als premis). Tot i això, d’entrada no es preveu cap trobada formal entre el monarca i el president, més enllà de les paraules que puguin intercanviar durant l’àpat.

LÓPEZ, MARINA / ARXIU ACN - ACN · ID 108797/808703 El príncep d'Astúries, Felip de Borbó, durant la inauguració del quart Fòrum Impulsa
LÓPEZ, MARINA / ARXIU ACN El príncep d’Astúries, Felip de Borbó, durant la inauguració del quart Fòrum Impulsa

Felip VI fa aquest dijous una visita llampec a Girona per assistir a la cinquena edició del Fòrum Impulsa, que se celebra a l’Auditori de la ciutat. L’agenda del monarca inclou una reunió del Patronat de la FPdGi, que es farà a porta tancada, i el lliurament dels premis, que distingeixen el talent emprenedor de cinc joves i una entitat.

Tradicionalment, d’ençà que se celebra el Fòrum Impulsa, el nou monarca i la seva esposa sempre han presidit aquesta cita de finals de juny (tot i que abans, ho feien en qualitat de prínceps). Fins i tot, Felip de Borbó i Letizia Ortiz s’havien quedat dos dies a la ciutat. En un principi, perquè la reunió del patronat es feia la tarda abans a celebrar-se el fòrum; i després, perquè l’organització va decidir estendre els actes centrals d’Impulsa i passar-los d’un a dos dies.

Aquest 2014, però, els compromisos dels nous reis no els permetran assistir a la sessió del Fòrum Impulsa de divendres (que serà quan tindran lloc les ponències). Demà, com recull l’agenda de la Casa Reial, Felip VI serà a la Zarzuela per presidir la reunió amb els presidents i directors de les Reials Acadèmies integrades a l’Institut d’Espanya.

El lliurament dels Premis FPdGi començarà avui a les set del vespre i servirà per donar el tret de sortida a la cinquena edició del fòrum. Qui obrirà l’acte serà el director artístic del Teatre Goya de Barcelona, Josep Maria Pou, que donarà pas a una actuació del conjunt The Gospel Viu Choir.

Precisament, just a la mateixa hora en què comenci el lliurament, sortirà de la plaça del Vi una manifestació convocada contra la presència del monarca a Girona. L’impulsen una quinzena d’entitats i partits polítics (entre ells, ERC, ICV i la CUP) per deixar palès el rebuig de la ciutat a la institució i fer bandera del dret a decidir.

Sopar privat

El president de la Generalitat, Artur Mas, no assistirà a l’acte d’entrega dels Premis FPdGi a l’Auditori-Palau de Congressos per motius d’agenda. Per part del Govern, però, sí que ho faran entre d’altres el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.

Artur Mas sí que serà a Girona per al sopar privat que oferirà la FPdGi un cop acabi el lliurament dels guardons. A l’àpat hi estan convidats els premiats, els ponents del Fòrum Impulsa de divendres i tots els patrons de la Fundació.

Precisament, serà aquí on coincidiran Felip VI i Artur Mas per primer cop després del dia de la proclamació. Tot i això, a priori res fa preveure que hi hagi una trobada formal entre el rei espanyol i el president de la Generalitat, més enllà de les paraules que puguin intercanviar durant el sopar. Entre d’altres, perquè la inauguració del fòrum -un acte marcat pel protocol- ja té l’agenda tancada des de fa setmanes.

Oberts i col·laboratius

La cinquena edició del Fòrum Impulsa té com a eix vertebrador el lema ‘Oberts i col·laboratius’, i vol ser l’altaveu i plataforma de trobada del talent dels joves. Després de la inauguració i l’entrega dels premis, demà el Fòrum Impulsa donarà pas a les ponències.

Es preveu que més de 1.300 assistents -la majoria, joves- segueixin les diferents intervencions, que exposaran projectes i iniciatives d’èxit basats en la col·laboració. Entre els conferenciants destacats d’aquest 2014 hi ha el creador de la Wikipedia, Jimmy Wales; l’inventor de les identitats a Internet, Paul Mockapteris; l’expresident del Banc Mundial James D. Wolfensohn; el creador del moviment col·laboratiu OuiShare, Antonin Léonard, i el conseller delegat de Repsol Josu Jon Imaz.

La cinquena edició del Fòrum Impulsa també s’obre a la ciutat. Aquesta tarda, es farà la segona edició dels ‘Close Encounters’, on els seus 260 participants podran interactuar amb ponents i premiats de les diferents edicions, i amb patrons i membres del Consell Assessor de la FPdGi. Les reunions -n’hi ha 25 de programades- es faran a les diferents cafeteries de la plaça Independència de la ciutat.

A més, aquest any també s’encetaran les ‘Open Sessions’. La primera edició d’aquestes trobades es farà aquesta tarda a la Casa de Cultura. Són unes sessions obertes, a les quals podrà assistir tothom interessat -estigui o no inscrit al Fòrum Impulsa. Tindran diferents formats (des de ponències a tallers, passant per sessions de ‘coaching’ o ‘master classes’). ACN