Figueres no s’acull a la revalorització del cadastre i congelarà el rebut de l’IBI durant el 2016

ACN Imatge de l'Ajuntament de Figueres.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La decisió arriba després que 2.000 famílies de la ciutat hagin vist com l’impost se’ls disparava després de l’actualització de l’Estat

L’Ajuntament de Figueres ha decidit no acollir-se a la revalorització del cadastre i congelarà el rebut de l’Impost de Béns Immobles (IBI) durant el 2016, en comptes d’apujar-lo un 10%. Després que el ministeri deixés en mans dels ajuntaments l’opció d’aplicar o no la mesura, l’equip de govern ha decidit no tirar-la endavant. “No es pot demanar als ciutadans que paguin més per l’IBI; farem un esforç de contenció al pressupost del 2016, però no volem apujar més aquest impost”, diu l’alcaldessa, Marta Felip. La decisió arriba després que, aquest 2015, unes 2.000 famílies hagin vist com l’impost se’ls disparava després de l’actualització feta per l’Estat, que afecta una cinquantena de municipis gironins.

ACN Imatge de l'Ajuntament de Figueres.
ACN Imatge de l’Ajuntament de Figueres.

El Ministeri d’Hisenda ha deixat aquest any en mans dels ajuntaments la decisió d’acollir-se o no a la revalorització cadastral. La mesura era obligatòria des del 2012 i, ja en el seu moment, l’Ajuntament de Figueres va decidir rebaixar el tipus de l’impost per contenir la pujada de l’IBI que se’n derivava, i evitar que això repercutís a les butxaques dels ciutadans.

Ara, però, amb el canvi introduït per l’Estat, l’equip de govern de Figueres ha decidit no acollir-se enguany a la revalorització del cadastre. A la pràctica, això suposarà congelar el rebut de l’IBI durant el 2016, i evitar que l’impost s’arribi a apujar fins a un 10%.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, explica que han pres la decisió perquè “no es pot demanar als ciutadans que paguin més per l’IBI”. “Farem un esforç de contenció al pressupost del 2016, però no volem apujar més aquest impost”, hi ha afegit.

La decisió de no acollir-se a la revalorització arriba després que unes 2.000 famílies i empreses de la ciutat hagin vist com se’ls disparava aquest tribut. El motiu no s’ha de buscar a l’ajuntament, sinó a Madrid. I és que l’executiu del PP ha actualitzat el cadastre a Figueres (l’última revisió va ser el 1990) i, segons el Ministeri, aquestes famílies i comerços havien fet ampliacions o reformes que no van declarar.

La situació que s’ha viscut a la capital de l’Alt Empordà, i que ha derivat en nombroses queixes, no afecta només a Figueres. Arreu de les comarques gironines, i fins al 2016, l’Estat té previst actualitzar el cadastre a una cinquantena de municipis.