Finalitzen les obres de restauració de l’església de Sant Pere de Ripoll

Cedida per Josep Arimany: L'espai polivalent restaurat que ha quedat després dels treballs d'aquest any a càrrec de Josep Arimany.
Comparteix-ho amb els teus amics:

S’espera que a mitjans del 2016 puguin continuar els treballs per recuperar els 48 dracs que van aparèixer al sostre de l’edifici

Cedida per Josep Arimany: L'espai polivalent restaurat que ha quedat després dels treballs d'aquest any a càrrec de Josep Arimany.
Cedida per Josep Arimany: L’espai polivalent restaurat que ha quedat després dels treballs d’aquest any a càrrec de Josep Arimany.

ACN Ripoll .- Durant més de 30 anys, l’església de Sant Pere de Ripoll només s’utilitzava com a magatzem. Ara, però, la capital del Ripollès ha recuperat aquest espai gràcies a les obres de restauració que ha dirigit l’arquitecte Josep Arimany i que han tingut un cost de més de 455.000 euros. Els treballs s’han allargat durant un any i han estat cofinançats per un programa FEDER, el Bisbat de Vic, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Ripoll. L’actuació ha permès restaurar les façanes i el campanar de l’edifici, datat de l’època romànica. En principi, ara s’estan buscant recursos per tirar endavant una segona fase de restauració a mitjans del 2016 per recuperar els 48 dracs que s’han localitzat al sostre de l’església, als nervis de les claus de volta.

La setmana passada es va portar a terme la inauguració de les obres de restauració. L’objectiu dels treballs era recuperar aquest espai i convertir-lo en una zona polivalent i diàfana que pugui acollir tota mena d’activitats culturals i exposicions. En definitiva, retornar a la població un espai important que durant anys havia estat infrautilitzat.

Després d’un any de treballs, finalment la vila ja disposa d’una església restaurada amb uns 600 metres quadrats. Les actuacions van arrencar el setembre de l’any passat sota la direcció de l’arquitecte Josep Arimany i han estat cofinançades amb ajuda europea – un 50% del cost s’ha cobert mitjançant un programa FEDER- un 6,83% pel Bisbat de Vic , un 21,86% amb una aportació de la Diputació de Girona i un 21,31% gràcies a l’ajuda del consistori de Ripoll.

En total, les obres han tingut un cost de 455.314 euros i han servit per restaurar les façanes, el campanar, la teulada i part de l’interior d’aquest edifici, de l’època romànica, que es creu que va ser costejada pels feligresos ara fa cinc segles. “Les façanes estaven molt malmesa perquè durant segles, a partir del XIV, van ser part de la muralla de Ripoll”, ha explicat el director de l’obra de retaruació. Durant els treballs, els restauradors i historiadors de l’equip van topar-se amb una troballa del tot inesperada: l’aparició de 48 dracs d’un metre de llargada dibuixats amb colors vistosos al sostre d’aquest edifici romànic.

Des del primer moment, els experts van quedar impactats i extasiats per la riquesa dels colors i la quantitat de figures i varietat dels dissenys. Dracs amb ullals afilats, ulls sortint o amb flames a la boca, són només alguns dels dissenys que van trobar als nervis de les claus de volta del sostre. “N’han aparegut vuit a cada volta i per tant, de moment, n’hem localitzat 48 però no disposàvem de diners suficients per poder-los restaurar”, ha lamentat Arimany.

En principi, l’arquitecte ha assenyalat que s’està treballant amb empeny per poder reunir els fons necessaris per tirar endavant una segona fase dels treballs a mitjans del 2016. Ara es volen fer una sèrie d’actes en aquest espai i posteriorment l’edifici acollirà una exposició, i per això, Arimany espera que “durant la segona part del 2016” es puguin iniciar els treballs de restauració. “Ho tenim tot preparat i també les avaluacions però el que passa és que els dibuixos es troben sota quatre capes de pintura i s’ha de fer un gran treball de restauració, amb bisturí, és molt laboriós”, ha comentat l’arquitecte. No obstant això, Arimany assenyala que els esforços “valdran la pena”.

Paral·lelament, durant les obres també es va trobar unes xifres, un 1561 dibuixat en una de les claus de volta. A més, Arimany ha detallat que en la futura segona fase volen intentar trobar l’absis romànic del segle XII que creuen que encara hi ha dins de l’edifici, una escala que pujava a la muralla i una altra que accedia a la torre de defensa però que actualment està en mal estat. “Ens agradaria estudiar-ho, netejar-ho i poder-ho obrir al públic”, ha detallat.

“Durant aquest any també ens van trobar una escala que portava a la capella funerària i que estava intacta, també van localitzar unes columnes darrere una paret que no hem pogut acabar de reparar”, ha explicat l’arquitecte tot assenyalant que només pel fet de recuperar un espai per a la vila ja ha valgut la pena “tots els treballs” que han efectuat.
En principi i gràcies a un acord amb el Bisbat de Vic l’ajuntament podrà utilitzar aquest espai per activitats culturals durant un període inicial de 29 anys.