Girona ha de retornar quasi 1 milió d’euros a l’Estat després de fer la liquidació definitiva dels impostos del 2013

ACN La concentració s'ha fet coincidint amb el ple, on s'ha aprovat una moció en favor de l'acollida de refugiats
Comparteix-ho amb els teus amics:

La capital s’ofereix per sumar-se a la proposta d’Ada Colau d’impulsar una xarxa de ciutats-refugi

L’Ajuntament de Girona haurà de retornar a l’Estat 991.365 euros després de fer la liquidació definitiva dels impostos del 2013. Aquest vespre el ple -amb l’abstenció de la CUP- ha demanat a l’Estat poder retornar aquest deute en deu anys, tal i com preveu la llei. L’alcalde, Carles Puigdemont, ha reconegut que l’Estat va fer una “previsió optimista” i que, un cop feta la liquidació, cal retornar diners. La CUP ha proposat no tornar els diners per denunciar que el sistema de finançament municipal és “nefast”. D’altra banda, el ple ha aprovat per unanimitat una moció en favor d’acollir refugiats. Puigdemont ha explicat que va trucar Ada Colau per sumar-se a la proposta de la xarxa de ciutats-refugi.

ACN La concentració s'ha fet coincidint amb el ple, on s'ha aprovat una moció en favor de l'acollida de refugiats
ACN La concentració s’ha fet coincidint amb el ple, on s’ha aprovat una moció en favor de l’acollida de refugiats

Després de fer la liquidació definitiva de l’exercici 2013, l’Ajuntament de Girona haurà de retornar a l’Estat pràcticament 1 MEUR. La regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas, ha explicat que la corporació està “obligada” a fer aquest devolució però que Girona compleix els requisits per poder demanar al Ministeri d’Hisenda poder retornar aquest deute en deu anys (120 mensualitats).

L’alcalde, Carles Puigdemont, ha assenyalat que les liquidacions poden ser positives o negatives i ha recordat que en exercicis anteriors l’ajuntament ha sortit beneficiat i ha ingressat diners de l’Estat un cop feta la liquidació (el 2012, per exemple, va ingressar 1,1 MEUR després de fer la liquidació del 2010). Segons Puigdemont, però, aquesta vegada el govern espanyol ha “pecat d’optimisme” i ara cal que el consistori retorni diners que havia ingressat de més.

Tots els partits han donat suport a la proposta del govern municipal de retornar els diners en deu anualitats, a excepció de la CUP que s’ha abstingut. La portaveu, Laia Pèlach, ha proposat una “insubmissió” i que l’ajuntament no retorni aquests diners. “Hem d’exigir la condonació del deute perquè el sistema de finançament dels municipis és nefast i cal denunciar-ho”, ha dit.

L’alcalde, Carles Puigdemont, ha recordat a la CUP que en una ocasió quan l’ajuntament va haver de retornar més de 2,5 MEUR per un “error de càlcul sospitós” ja va adreçar una carta al ministre d’Hisenda fent-li notar que calia millorar el sistema de finançament i que a un consistori li provocava “tensions de tresoreria i incerteses” haver de retornar diners per un mal càlcul fet per una altra administració.

Suport unànime als refugiats

L’Ajuntament de Girona, de la mateixa manera que d’altres ajuntaments catalans, ha aprovat la moció proposada per l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per donar suport a l’acollida de refugiats. Tots els grups s’han posat d’acord i han aprovat per unanimitat el text.

Prèviament, a la plaça del Vi, s’ha viscut una concentració en favor de l’acollida dels refugiats i per demanar implicació a l’ajuntament a l’hora d’acollir aquestes persones. De fet, la persona que ha defensat el text és en Jamal, un refugiat sirià que va arribar a Girona fa dos anys.

L’alcalde, Carles Puigdemont, ha celebrat el “missatge que Girona envia al món” comprometent-se a ajudar a pal·liar aquesta crisi humanitària “sense precedents”. Puigdemont també ha defensat que els ajuntament han volgut assumir un paper dins l’acollida tot i no estaver-ne obligats. “Hem assumit aquesta quota perquè volem, no perquè ens toqui, ho fem pel deure que tenim amb els nostres avantpassats i també com un element pedagògic per a generacions futures”, ha manifestat.

L’alcalde també ha donat a conèixer que fa dies va mantenir una conversa telefònica amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per oferir-se a participar en la xarxa de ciutats-refugi que ha impulsat la capital catalana.

Crítiques al projecte del VOL Gastronòmic

Els grups de la CUP i d’ERC-MES han aprofitat el ple per retreure a l’equip de govern que el projecte del VOL Gastronòmic no estigui retirat tot i que s’hagin sobrepassat ja els terminis fixats pel consistori. Els grups han acusat CiU de fer “tracte de favor a l’empresa” i han lamentat que sigui l’ajuntament qui, finalment, acabi assumint els costos de manera subsidiària si els propietaris no retiren l’estructura.

La regidora d’Urbanisme, Marta Madrenas, ha negat cap tracte de favor i ha puntualitzat que no hi havia cap taxa concreta per a aquesta activitat però que l’empresa va pagar “quatre vegades” més que si hagués pagat una taxa per activitats.

L’alcalde ha lamentat que el projecte que va néixer per divulgar la gastronomia gironina no hagi acabat bé però s’ha mostrat convençut que tindrà continuïtat i els promotors aconseguiran fer-lo itinerant. A més, ha dit que no seria la primera vegada que el consistori hagi d’actuar de manera subsidiària i ha assegurat que l’ajuntament recuperarà els diners que costi retirar la infraestructura en cas que l’hagi de retirar l’ajuntament. Els propietaris tenen fins al 21 de setembre per retirar-lo.