Girona no cobrarà per aparcar a la Copa ni aplicarà exempció de taxes a les productores que rodin a la ciutat

Tapia T.: La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, parla amb la cap de l'oposició, Maria Mercè Roca (ERC-MES).
Comparteix-ho amb els teus amics:

El govern municipal congelarà els impostos per cinquè any consecutiu però no aconsegueix el suport per aprovar algunes modificacions de taxes

Tapia T.: La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, parla amb la cap de l'oposició, Maria Mercè Roca (ERC-MES).
Tapia T.: La regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas, parla amb la cap de l’oposició, Maria Mercè Roca (ERC-MES).

El ple de Girona ha votat aquest vespre la modificació de les ordenances fiscals per al 2016. El govern de CiU –en minoria- ha decidit congelar els impostos per cinquè any consecutiu i proposava algunes modificacions de taxes. Durant les setmanes prèvies, l’equip de govern no ha aconseguit el suport de cap grup per aprovar en bloc aquestes modificacions. Per això, ha optat per votar-les per separat. Algunes de les més polèmiques han topat amb l’oposició en bloc. Així doncs, Girona no podrà aplicar algunes mesures proposades pel govern com una taxa per aparcament de llarga durada a la Copa (2 euros diaris) ni tampoc podrà aplicar una exempció de les taxes per rodatges i sessions fotogràfiques.

El govern de CiU no ha trobat cap company de viatge per poder aplicar totes les modificacions de les ordenances fiscals que proposava per al 2016. Tot i les negociacions prèvies, cap grup de l’oposició s’ha sumat a la proposta global que oferia el govern municipal. Això no fa, però, que el govern pugui aplicar directament la decisió de congelar els impostos per cinquè any consecutiu (com que no hi ha modificacions no cal que la mesura passi per ple).

Pel que fa a la congelació d’impostos, la regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas, ha destacat que mai abans el consistori havia congelat impostos durant cinc anys consecutius i ha recordat que, a més, en els darrers anys s’han afegit bonificacions i la possibilitat de fraccionar pagaments, com en el cas de l’IBI.

Tanmateix, el fet que el govern municipal no hagi tancat cap acord abans del ple ha fet que les 13 modificacions es votin per separat. Moltes d’elles eren per qüestions de canvis del redactat o per aspectes menors de tramitació. Algunes, però, han generat polèmica i han topat amb el rebuig frontal dels grups de l’oposició.

En contra de fer pagar a la Copa
Aquest és el cas de la propostes de fer pagar 2 euros per aparcar a la Copa, una de les bosses d’aparcament gratuït més grans de Girona a tocar del centre (470 places). El pla de mobilitat –aprovat el 2014 pel ple- ja preveia que es crearien zones de “pagament tou” per afavorir l’ús de la bicicleta i del transport públic. Per concretar-ho, el govern de la ciutat ha proposat tres zones d’aparcament vigilat on es volia fer pagar 2 euros diaris per deixar-hi el vehicle. La zona més sensible és, de llarg, la de la Copa.
Tots els grups de l’oposició han vetat aquesta proposta i CiU s’ha quedat en solitari defensant-la. Tant l’alcalde, Carles Puigdemont, com la regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas, han carregat contra l’oposició i han recordat que aquesta mesura ja estava prevista en un pla de mobilitat que va comptar amb el vistiplau del plenari.

Sense exempcions pels rodatges
Una altra de les mesures polèmiques era la proposta de fer una exempció de pagament de taxes d’ocupació per a les productores que rodessin pel·lícules a la ciutat, sempre i quant hi hagués un benefici en termes de promoció per a la ciutat. Segons ho plantejava l’equip de govern, aquesta mesura no s’aplicava per als espots publicitaris. Novament, aquesta proposta ha xocat amb l’oposició en bloc.
Això no fa, però, que el consistori pugui decidir no cobrar a alguna productora en concret si s’arriba a un acord i es tanca un conveni. Aquest és el cas del rodatge de ‘Joc de Trons’ que aquest estiu s’ha fet durant tres setmanes al Barri Vell de Girona. La productora HBO no ha pagat res al consistori, amb el qual ha signat un conveni on l’autoritza a fer servir el nom de la sèrie per a la promoció de la ciutat.

Mesures que sí que s’aproven
La regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas, ha defensat que la majoria de les modificacions que es proposaven anaven en benefici dels ciutadans. És per això que ha defensat que calia votar-les per separat perquè, si més no, aquelles en les que hi hagués acord es poguessin aplicar l’any vinent.
D’aquesta manera, per exemple, s’ha aprovat una modificació que permet que els vehicles elèctrics no paguin ni zona verda ni zona blava. A més, també s’estableix una exempció per als ciutadans amb pocs recursos (previ informe de serveis socials) que no hauran de pagar la taxa diària per estada de vehicle al dipòsit municipal.

Polèmica per l’IBI
Govern i oposició s’han enfrontat també en referència a l’IBI. Aquest estiu, el govern municipal va decidir actualitzar el cadastre, el que suposava un increment del 10% del rebut. Ara bé, ho va fer coincidint amb la mesura del govern espanyol, que va decidir retirar el 10% que havia implantat el 2012.
L’equip de govern defensa que el rebut del 2016 no es mourà però des de l’oposició li critiquen que, amb aquesta actualització, evita que els ciutadans es beneficiïn de la rebaixa del 10% aplicada per l’Estat l’any vinent. “No votem cap puja de l’IBI, no l’apujarem, el ciutadà pagarà el mateix el 2016 que el 2015”, ha remarcat l’alcalde, Carles Puigdemont.