Girona s’obre al món de la rumba catalana

Comparteix-ho amb els teus amics:

La ciutat de Girona s’obre, per quart any consecutiu, a la rumba catalana amb un programa que aplega tres concerts, una exposició, un taller de dansa i un curs de rumba. El programa forma part de la Setmana de la Rumba Catalana, que organitzen l’Escola de Música Moderna de Girona i la Casa Musicale de Perpignan. Amb aquest programa, que ja s’ha fet abans a Perpinyà, els organitzadors busquen com a objectiu que la rumba catalana sigui declarada patrimoni immaterial de la UNESCO.

00212042014

El principal concert tindrà lloc dijous vinent, dia 17, a la sala Tourmix, a partir de quarts d’onze de la nit, amb l’actuació dels grups Calvari, Los Comino i Tato y Group. A més, es faran dos concerts gratuïts: l’un tindrà lloc demà dissabte, a les 13 h, a El Vermutet Can Gombau, amb Acorde de Ti, i l’altre, el dissabte 19, a les 12 h del migdia, a CaixaForum, amb Dantuvi amb la Canalla.

A part dels concerts, al local El Vermutet Can Gombau es pot veure l’exposició fotogràfica «20 anys d’Ai, Ai, Ai. Pioners de la rumba catalana en català». La mostra repassa la trajectòria de la primera formació de rumba catalana que va apostar per usar el català en totes les seves composicions. El dijous 17, a les 19 h, a la Casa de Cultura, la ballarina i professora Meritxell Cardellac oferirà un taller gratuït, d’una hora de durada, sobre la dansa de la rumba catalana.

Curs de rumba

Quant a formació musical, destaca la tercera edició del Curs internacional de rumba catalana, que tindrà lloc del 14 al 19 d’abril, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Es tracta d’un curs de formació continuada pioner, adreçat a músics professionals d’arreu i reconegut, entre d’altres, pel ministeri de cultura francès. Es treballa, en col·laboració amb institucions de formació superior europees, perquè a partir del 2015 sigui operatiu un centre de recursos en línia. El dia de la clausura del curs, el 19 d’abril, els alumnes i professors oferiran, a partir de les 18 h, a l’Espai Marsà, audicions musicals i demostracions de rumba.

La rumba catalana és un estil musical autòcton que ofereix una imatge diferenciada i positiva de la cultura catalana al món. Arran dels Jocs Olímpics de Barcelona, la rumba catalana va esdevenir universal, associada als valors d’una cultura acollidora, mediterrània i cosmopolita. Des d’aleshores, però, el país no ha capitalitzat prou aquest patrimoni musical. Actualment, vista l’efervescència de l’escena musical de la rumba catalana, un nombre creixent d’agents culturals veuen la necessitat d’articular una política cultural específica de promoció.

Més informació a www.rumbacatalana.eu