Guanyem, ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent tanquen acord per una candidatura conjunta a les municipals a Barcelona

ACN · ID 119978/900163 L'activista i exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau
Comparteix-ho amb els teus amics:

Guanyem, ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent han anunciat un principi d’acord per presentar-se conjuntament a Barcelona per les eleccions municipals. En un comunicat, reivindiquen la proposta per “connectar amb la mobilització ciutadana i la construcció d’alternatives que ja s’està produint als barris”, i amb la intenció de trencar “la fragmentació” de l’esquerra. Cada un dels espais haurà de ratificar internament amb un màxim de dues setmanes l’acord assolit sobre la denominació legal de la candidatura, el model organitzatiu, el finançament i el règim econòmic que regirà un funcionament “d’espai compartit”. Per confeccionar la llista electoral es recorrerà a primàries obertes a la ciutadania.

ACN · ID 119978/900163 L'activista i exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau
ACN L’activista i exportaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau

Els quatre espais polítics han anunciat amb un comunicat de premsa un principi d’acord per concórrer junts a les eleccions municipals a l’ajuntament de Barcelona, el 24 de maig. Tot i que en cara està pendent de l’aval intern, una de les propostes és que es confeccioni la llista electoral amb un procés de primàries al qual podrà presentar-se “el conjunt de la ciutadania” amb equips d’entre 5 i 20 persones amb un candidat a cap de llista.

El més probable és que l’activista Ada Colau, exportaveu de la PAH i cara visible de Guanyem, encapçali un d’aquests equips que es presenti a les primàries. Qui no en liderarà cap per concórrer a les primàries és el secretari general de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu. En qualsevol cas, tothom qui vulgui pot formar un equip i optar a encapçalar, si guanya les primàries, la candidatura de confluència de Guanyem, ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent. Els equips que es presentin ja seran amb llistes de confluència i amb candidats provinents, per tant, dels quatre espais.

Segons la nota, els elements sobre els quals s’ha assolit aquest principi d’acord fan referència a la denominació legal de la candidatura -no ha transcendit-, el model organitzatiu, el finançament i el règim econòmic que regirà el seu funcionament, que prioritzarà l’espai compartit. Tampoc s’ha desgranat encara ni el marc ni els eixos programàtics amb què concorreran a les eleccions del maig. Es preveu que ho facin un cop s’hagi finalitzat el procés de validació interna dels quatre espais, que s’ha de fer en un màxim de dues setmanes.

De fet, Guanyem Barcelona ja hi va donar el vist-i-plau aquest dilluns en un plenari celebrat a les Cotxeres de Sants que va comptar amb la participació dels ciutadans i ciutadanes que formen part del dia a dia d’aquest espai. ICV i EUiA celebraran un referèndum entre la seva respectiva militància, que finalitzarà el proper 31 de gener. Podem Barcelona obrirà un procés de validació telemàtica de la seva Assemblea Ciutadana entre el 26 i el 31, mentre que Procés Constituent sotmetrà la proposta a validació en una assemblea prevista per al proper diumenge 25.

Connectar amb la mobilització i construir una alternativa

Les quatre formacions asseguren que el principi d’acord arriba perquè hi ha una “diagnosi compartida entre els diferents espais sobre els reptes que té avui la ciutat i l’oportunitat històrica de superar la fragmentació per construir una candidatura àmplia amb possibilitats de guanyar l’Ajuntament”. Volen “una candidatura que connecti amb la mobilització ciutadana i la construcció d’alternatives que ja s’estan produint als barris en una dinàmica de confluència de diversos espais”. I creuen que l’acord arriba “fruit de la generositat” de tots “en un benefici d’objectiu comú”. “Estem un pas més a prop de tornar a situar Barcelona en mans dels seus veïns i veïnes”, rebla el comunicat.