Impulsen un cercador de consulta online que permet identificar les bicicletes robades

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Policia de la Generalitat i el Servei Català del Trànsit (SCT) han impulsat la creació d’un registre de bicicletes denunciades com a robades, que es pot consultar de manera senzilla des de la pàgina web dels Mossos d’Esquadra (www.mossos.cat), introduint el número de bastidor de la bicicleta interessada.

La iniciativa neix de la interlocució constant que el SCT i la Comissaria General de Mobilitat del CME mantenen amb els diversos actors del sector de la bicicleta, incloent diverses organitzacions d’usuaris i de promoció de la bicicleta i punts de trobada institucionals, com la Mesa de la Bicicleta o l’Intergrup de Suport de la Bicicleta del Parlament de Catalunya.

bicicleta-robada

Mitjançant aquest cercador online, el ciutadà interessat en adquirir una bicicleta de segona mà pot comprovar, amb el número de quadre (gravat pel fabricant) o bé amb el número d’un dels registres de bicicletes existents (marcat en la bicicleta), si aquesta ha estat denunciada com a sostreta davant la Policia de Catalunya.

La consulta del registre de bicicletes permet també que els cossos policials, el Gremi de Bicicletes, els tallers i altres professionals del sector puguin comprovar online la legitimitat de les bicicletes amb què tracten.

En cas d’obtenir una resposta positiva del sistema, això voldrà dir que la bicicleta que es vol comprar ha estat robada. Quan això passi, cal que es posi en coneixement del Mossos d’Esquadra o de qualsevol Policia Local, per tal de verificar tota la informació.

Tanmateix, quan arribin als dipòsits municipals bicicletes recuperades de les que es desconeixen les dades, podran fer la consulta a través del cercador per verificar si el seu origen ha estat un robatori denunciat i, en cas afirmatiu, possibilitar el retorn al seu autèntic propietari.

Consells de seguretat per evitar-ne el robatori
Complementant el registre, els Mossos impulsen la campanya ‘No em regalis. Lliga’m bé’, amb la distribució de cartells i tríptics amb consells de seguretat dirigits als propietaris de bicicletes per tal d’evitar que aquestes siguin robades. El tríptic inclou un carnet que permet conservar les dades identificatives de les bicicletes (marca, model, color i número de bastidor), que seran de molta utilitat en cas d’haver d’interposar denúncia.

Els consells preventius de seguretat són els següents:

Aparcament
– A la via pública, escolliu els espais d’aparcament més freqüentats, per tal que la bicicleta quedi a la vista de tothom i sigui menys vulnerable.
– Lligueu-la correctament, si pot ser feu servir dos cadenats. En primer lloc, un cadenat principal que lligui la roda davantera i el quadre a un element rígid i fix. Tingueu el compte que els cadenats més segurs són els rígids de tipus U, blindats amb acers especials d’alta resistència i amb els panys d’alta seguretat. En segon lloc, un cadenat secundari que lligui el seient i altres accessoris amb el quadre i la roda posterior (en aquest cas podeu escollir un cadenat més senzill i portable que l’anterior).
– A casa, lligueu-la igualment dins del garatge o traster i eviteu deixar les claus en un lloc accessible.

Compra, marcatge i registre
– Eviteu sempre comprar bicicletes de segona mà sense contracte ni factura, podria ser robada. En cas de dubte, podeu consultar el seu estat al nostre web www.mossos.cat.
– Conserveu sempre la factura de compra de la bicicleta i comproveu que hi consten les dades bàsiques que la identifiquen: la marca, el model, el color i sobretot el número de sèrie del quadre. Aquesta informació us serà molt útil si la perdeu o us la roben.
– El número de sèrie del quadre ve marcat de fàbrica al bastidor de la bicicleta, i el podeu trobar normalment a sota la caixa del pedaler.
– Podeu complementar aquest sistema de marcatge amb d’altres de més sofisticats que alguns ajuntaments ofereixen a través d’empreses especialitzades. Aquests us permetran registrar-la al vostre nom per poder-vos-la retornar en cas de pèrdua o sostracció.
– En tot cas, podeu anotar el número de sèrie del quadre en altres llocs com ara al casc o en la fitxa que s’inclou en els tríptics facilitats pels Mossos.

I si us roben la bicicleta
– Si tot i les precaucions que preneu, sou víctima del robatori d’una bicicleta, cal que ho denuncieu a la dependència policial més propera.
– Per presentar una denúncia heu d’aportar:
– El DNI, passaport, NIE o permís de conduir.
– Factura de compra i, si no se’n disposa, dades sobre la marca, el model, el color i els trets característics.
– El número de registre i l’empresa especialitzada en cas d’haver marcat i registrat complementàriament la vostra bicicleta.
– Una fotografia si és possible.