Instal·lació d’un nou sismògraf al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

Atès que la Zona Volcànica de la Garrotxa és una de les regions volcàniques més representatives de la península Ibèrica i de l’Europa occidental, convé tenir-la ben monitoritzada mitjançant la recepció de dades sismo-volcàniques i poder ampliar, així, la informació que ja es rep d’altres estacions sísmiques més o menys properes.

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la garrotxa disposa, a partir d’avui, d’una nova estació sismològica destinada a la vigilància volcànica. L’estació està situada a la finca de Can Jordà (TM de Santa Pau) propietat de la Diputació de Girona, a tocar de la seu dels Serveis Tècnics del Parc Natural.

La iniciativa de la instal·lació d’aquesta nova estació correspon al Instituto Geográfico Nacional (IGN). Una de les missions d’aquest organisme és “la planificació i gestió dels sistemes de vigilància i comunicació de l’activitat volcànica i la determinació dels riscos associats”. En conseqüència, per donar compliment a aquest objectiu, l’IGN compta una sèrie d’estacions distribuïdes per tot el territori que constitueixen el Sistema de Vigilància Volcànica (SVV).

Aquest SVV consta amb diferents xarxes d’observació: geodèsica, geoquímica, magnètica, gravimètrica i sísmica.

L’estació sísmica de banda ampla de can Jordà recull les dades d’un sensor situat a 13 metres de profunditat que les transmet, a temps real, al centre de control de l’IGN.

Les dades que recull el sensor s’integren a la Xarxa Sísmica de Catalunya que coordina l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

A la seu del Parc de Can Jordà s’hi han instal·lat uns monitors a través dels quals es podrà visualitzar el senyal que transmet el sismògraf, i ofereixen la possibilitat d’observar, en directe, qualsevol anomalia sísmica que es pugui produir.

Els Serveis Tècnics del Parc Natural han col·laborat amb els científics del IGN en la selecció de l’emplaçament, en la tramitació administrativa i en la coordinació de les tasques d’instal·lació de la nova estació.

A l’acte d’inauguració que s’ha dut a terme aquest dijous hi han assistit representants de diferents institucions implicades en el projecte així com els científics responsables de la seva instal·lació.

Comparteix-ho amb els teus amics: