Interessant xerrada sobre cultura de la pau i exèrcit per a Catalunya

Comparteix-ho amb els teus amics:

Procés Constituent i Estelada 2014 van preparar per dimecres passat la xerrada Catalunya, un país sense exèrcit?, en què Pere Ortega, president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, i Tica Font, directora de l’ICIP, Institut Català Internacional per la Pau, organisme públic depenent de la Generalitat. L’acte va ser presentat per Raül Massanella, secretari d’Estelada 2014, que va començar explicant què diuen les propostes de Constitució catalana sobre l’exèrcit; així, la proposta del grup del jutge Vidal qualifica en el seu article 85 a Catalunya de nació de pau i rebutja l’existència d’un exèrcit; en canvi, la Constitució del grup d’experts catalans residents sobretot als Estats Units analitzen en el seu article 22 com ha de ser l’exèrcit català: adequades al que obliguen els tractats internacionals i proporcionades amb la situació política que l’envolta per a la defensa del territori, o que Catalunya rebutja l’ús d’armes nuclears, biològiques i químiques, així com les armes destinades a matar indiscriminadament.

5

En la seva intervenció, Pere Ortega va argumentar per què Catalunya no ha de tenir exèrcit, i la basar en dos arguments: la globalització que fa que els exèrcits es dilueixin, i els costos econòmics que suposarien per a Catalunya, aproximadament el 2 % del PIB. A partir d’aquí va analitzar els perills actuals (pandèmies, catàstrofes naturals, ciberatacs, inestabilitats internes, fins i tot el terrorisme) i va concloure que no justifiquen l’existència d’un exèrcit convencional, perquè el que cal és “assegurar la seguretat de les persones, que és en el treball, la llar, la sanitat, l’educació, els aliments, i d’això se’n cuiden els estats”. A més, Catalunya com a nou estat podria ser un exemple per a altres nacions del món si en el moment de néixer aposta per la cultura de la pau.

Per la seva banda, Tica Font es va formular preguntes com ara si els exèrcits tenen sentit en el segle XXI com el van tenir en el XIX, o bé de què ens hem de defensar. I aquí va ser quan va analitzar el fenomen del terrorisme internacional, per al qual no serveixen els exèrcits, sinó sistemes d’informació, prevenció, investigació, coordinació internacional i justícia. I el mateix per a altres riscos (crim organitzat, ciberseguretat, mals governs. En canvi, per a l’accés als recursos naturals i el control de les vies d’abastament s’estan utilitzant els exèrcits. Per a Tica Font, “la crisi de la indústria armamentística està en la pau”, quan va analitzar que els exèrcits beneficien una minoria. Per acabar, va confirmar que Catalunya pot contribuir com a Estat des d’organismes internacionals a fomentar la pau i la mediació.

L’acte va ser seguir per unes quinze persones, malgrat ser un dimecres al vespre. L’organització es va mostrar satisfeta.

Comparteix-ho amb els teus amics: