Joan Caball (Unió de Pagesos) explica a Santa Pau els beneficis de la independència per a la pagesia

Comparteix-ho amb els teus amics:

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, va explicar dissabte al vespre els beneficis de la independència per al sector agropecuari. Després d’explicar que “la Unió ha fet 40 anys lluitant per la terra”, es va referir al compromís del sindicat de pagesos amb el país i, per això, volen fer també la seva contribució en el debat del model de país que volem els catalans. Per això, per a ells, el primer que cal és reconèixer les funcions que té l’agricultura, que passen per l’abastiment segur d’aliments per a tota la població, la conservació dels recursos naturals i el manteniment del paisatge agrari, i l’ocupació equilibrada del territori. Per aquestes funcions, “defensem l’exclusió de l’alimentació de les regles neoliberals de l’Organització Mundial del Comerç perquè ha estat nefast per a l’agricultura familiar d’arreu del món i només ha beneficiat les grans multinacionals de les matèries primeres” i, en canvi, defensaran les alternatives necessàries per assegurar el futur de la pagesia professional.

11
Joan Caball (Unió de Pagesos) explica a Santa Pau els beneficis de la independència per a la pagesia

Per a Joan Caball, el Govern espanyol ha utilitzat també el discurs de la por en el sector agrari, amenaçant-lo de deixar de percebre ajudes, que els pagesos jubilats no cobrarien les pensions i que els nostres productes no es podrien vendre a la resta d’Europa. “Tot mentida”, confirma Caball.

Després, va analitzar les ajudes que rep Espanya per a l’agricultura i quina part rep Catalunya. De nou, les xifres indiquen que Catalunya aporta molt més del que rep de fons de la UE: mentre que n’aportem 2.600 ME, només en rebem poc més de 522 ME. “Amb un Estat propi, la UE hauria de corregir aquest desequilibri en la balança fiscal, augmentant més de 3 vegades els recursos destinats al Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya i la nostra pagesia disposaria de capacitat de modernització, innovació, relleu generacional i sosteniment de les zones de muntanya, comparable als països rics del nord d’Europa”.

A continuació va analitzar altres temes, com ara la fiscalitat agrària, que amb un nou Estat podria ser més justa, equitativa i progressiva, perquè hauria de tractar les explotacions agràries segons els seus rendiments econòmics; o les cotitzacions i les pensions, que ja s’ha demostrat que com a regió espanyola contribuïm més i paguem sous més alts perquè els nostres jubilats, també els pagesos, puguin cobrar pensions més altes; i, finalment, el boicot, que ja s’ha demostrat que difícilment duraria en el temps, però que ja s’ha fet una gran tasca d’internacionalització de la producció agrària catalana, que ha convertit la indústria agroalimentària en un dels sectors productius més importants. De passada, va explicar les propostes que el seu sindicat, independentment del futur que els catalans decideixin per a Catalunya, ja han fet arribar als governants: regles de mercat més justes per als productors i consumidors, millora de la seguretat al camp, una llei de caça moderna, un model energètic que beneficiï el sector agrari i no pas com les solars, que el model espanyol ha endeutat els pagesos.

Durant el debat, se li varen preguntar sobre aspectes concrets, com el projecte Terra Pagesa, d’acostament de la producció als consumidors a través de la venta directa a mercats o botigues, i va acabar afirmant que “encara que els partits independentistes no s’entenguin en tot, en algunes s’hauran d’entendre, i una és el sector agrari, que segurament és el sector econòmic més independentista de Catalunya”.

L’acte, que el van organitzar conjuntament Estelada 2014 i l’ANC de Santa Pau, es va celebrar al Centre Cívic de Santa Pau i va comptar amb més de 20 persones assistents.

Comparteix-ho amb els teus amics: