Jofre Llombart presenta el seu llibre a Òmnium Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

El periodista i sotsdirector d’El Món a Rac-1, Jofre Llombart, va presentar dijous el seu darrer llibre, Doncs jo, ara, votaré sí (Angle Editorial, disponible a la Llibreria Drac) a la seu d’Òmnium Cultural Garrotxa. Després de l’èxit del seu primer llibre, Desmuntant la caverna, en què desmentia afirmacions fetes sobre les conseqüències de la independència de Catalunya en temes com les pensions, els títols universitaris o l’economia, ara s’atreveix amb el gènere de les entrevistes per explicar que darrere el procés cap a la independència de Catalunya no hi ha cap fractura social. L’esquer són les declaracions del ministre Fernández Díaz, quan va afirmar que durant el Nadal del 2013, moltes famílies catalanes no van poder celebrar àpats a causa de la fractura social que estava produint el procés cap a la secessió de Catalunya. Els entrevistats són 9 persones que, pel seu context social i familiar, no són susceptibles de voler la independència de Catalunya i, en canvi, en la majoria dels seus casos, s’hi manifesten a favor. Així, la germana del cardenal Martínez-Sistach, la filla d’Enric Millo o el fill de Manuel Vázquez Montalbán, a més d’una periodista desnonada, un treballador industrial o un sindicalista d’origen magrebí, expliquen com viuen el procés cap a la consulta i la necessitat i la viabilitat de la independència de Catalunya.

DSC_0013

Durant la presentació, Jofre Llombart va explicar algunes de les claus del llibre, com ara el fet que 4 varen ser fetes en castellà, o que no hi ha cap foto dels seus entrevistats. Per altra banda, va explicar que les entrevistes van servir també per parlar de molts altres temes, com els drets socials i laborals, el medi ambient, l’educació i la sanitat. En tots els casos, els entrevistats van destacar el caràcter democràtic, pacífic i social del procés, “sense que cap hagi percebut o tingut cap problema per expressar les seves opinions en el seu entorn”, afegeix Llombart.

La presentació va anar a càrrec de Raül Massanella, secretari d’Estelada 2014, que va destacar l’habilitat de l’autor a portar l’entrevista cap a on li interessava, després de permetre l’entrevistat situar-se en el seu context personal, familiar o professional, per acabar abordant el tema de la consulta i la possible independència. També va destacar el gènere emprat, l’entrevista, i les seves qualitats comunicatives, com un encert, enmig de tants de llibres que analitzen la viabilitat de la independència a partir de dades i dates; per a Massanella, el llibre és “un calidoscopi de la societat Catalunya, perquè la representa i l’exemplifica”.

Amb aquesta xerrada, Òmnium Garrotxa dóna per acabat seu curs de Dijous a l’Òmnium, en què durant diversos dijous han vingut fins a Olot diverses personalitats, com ara Tian Riba, Salvador Cardús, Vicenç Pagès, Jordi Múñoz o Eliana Oliveira, entre d’altres.