Jordi Sànchez, reelegit president de l’ANC en segona votació

Comparteix-ho amb els teus amics:

El secretariat nacional desbloqueja la votació amb 40 vots a favor del fins ara president i 35 per a la candidata més votada a les eleccions, Liz Castro

Després de gairebé set hores, els membres del Secretariat Nacional de l’ANC han conclòs que serà Jordi Sànchez qui assumirà la presidència de l’entitat sobiranista pels propers dos anys. S’ha decidit en segona ronda després que la primera votació cap dels dos candidats, ni Liz Castro ni Jordi Sànchez, hagin obtingut el suport del a majoria qualificada, els dos terços, és a dir 50 vots. A la primera volta que s’ha portat a terme pels volts de les quatre de la tarda n’han obtingut 33 i 42 cadascun d’ells respectivament. Davant d’això i per consens, han optat per desbloquejar la situació en una segona ronda i majoria simple. El resultat ha estat molt ajustat: 40 vots per Sànchez i 35 per a Castro.

Guisasola N. Un instant quan s'ha acabat la votació per escollir el nou president de l'ANC aquest dissabte 21 de maig del 2016 a Ripoll.

Després de sortir sense fer cap mena de comentari ni avançar cap resultat als periodistes que es trobaven a l’exterior de la Fundació Eduard Soler de Ripoll – on s’ha portat a terme tota la jornada- Castro i Sànchez s’han desplaçat fins al Monestir de Santa Maria de Ripoll on, entre aplaudiments, han comparegut en roda de premsa passades les 5 de la tarda, tres hores més tard del que s’havia previst. El revalidat president de l’entitat sobiranista ha assegurat que el Secretariat és “un únic equip” de 77 persones que volen i tenen l’obligació d’abordar “els reptes” que encara el país en clau nacional: “Som molt conscients que hem abordat la recta final del procés”, ha explicat. Tot seguit ha assegurat: “Tenim el deure moral de no enganyar i defallir les esperances de molta gent”, ha afegit enmig de la buscada posada en escena que han volgut destacar pel seu “important simbolisme”.

Dues hores i mitja de votacions

Les votacions s’han allargat mes de dues hores i malgrat el resultat tant Sánchez com Castro no han volgut parlar de divisions internes. “La pluralitat moltes vegades es confon amb enfrontaments i baralles, i cal dir que probablement tots o la majoria hem fet coses no encertades”. No obstant les equivocacions comeses anteriorment o durant el procés preassembleari, per sobre “dels errors”, hi ha “la voluntat inequívoca de saber encarar el repte que tenim al futur” i pilotar l’Assemblea més enllà dels quatre càrrecs orgànics, ha assenyalat Sánchez. El nou president ha deixat clar que volen una ANC més “plural” amb més visibilitat del territori, més enllà dels quatre càrrecs principals.

En un sentit similar s’ha expressat Castro: “voldria citar una frase que m’agrada molt i és que una casa dividida no pot aguantar-se”, ha explicat. En aquesta línia, l’editora nord-americana, visiblement afectada pels resultats, ha recordat que hi ha molta gent que té “un somni per aquest país” i que tothom, des d’on sigui, pot aportar-hi el seu “granet de sorra”. “Dividits no ho assolirem, només ens barallarem”, ha assegurat tot remarcant que no té cap intenció d’agafar aquest camí. “Accepto plenament els resultats del secretariat, és el nostre sistema i ens agrada”, ha reblat qui va ser la candidata més votada a les eleccions internes del 14 de maig i que, per segon any consecutiu, s’ha quedat a les portes de la presidència de l’ANC.

Durant el seu discurs, Sánchez també ha volgut deixar clar que el nou secretariat que s’ha acabat de conformar aquest dissabte “empenyerà i exigirà” al Parlament de Catalunya i al Govern que compleixin amb el mandat del 27-S. “De manera clara demanem al Govern que tiri endavant el compromís en el qual nosaltres també ens vam involucrar el passat 27 de setembre i així culmini la creació de la República Catalana”, ha assegurat. Al mateix temps, el nou president ha reiterat un cop més que considera que aquest serà l’últim secretariat de l’ANC i, al seu torn, ell l’últim president. En l’atenció als mitjans de comunicació també ha aprofitat per fer una crida a la unitat. Aprofitant els obsequis que han regalat la territorial de Ripoll durant la jornada (unes pinyes), ha fet aquesta valoració: “Ens han entregat pinyes i d’aquí el lema, fem pinya”, ha destacat Sánchez.

Pel que fa als altres tres càrrecs orgànics que s’han acabat de dilucidar aquest dissabte – tresorer, vice-president i secretari- també s’han escollit mitjançant el mateix sistema de doble volta realitzat en el cas de presidència. Per últim, Sánchez ha avançat que prorrogaran les comissions sectorials de l’ANC fins que es porti a terme el proper plenari de l’entitat que serà d’aquí uns dies.

Foto: Guisasola N.
Un instant quan s’ha acabat la votació per escollir el nou president de l’ANC aquest dissabte 21 de maig del 2016 a Ripoll.