Jornada sobre alfabetització de joves a Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’associació RELLA i l’Institut Municipal d’Educació i Joventut d’Olot organitzen una jornada per poder compartir coneixements i experiències en relació a l’alfabetització.

Aquest dilluns 3 de juny Olot acull una jornada sobre l’alfabetització de joves nouvinguts a la ciutat. La jornada ha estat organitzada per l’Associació de Mestres i Professors Jubilats RELLA i l’Institut Municipal d’Educació d’Olot.

El regidor d’Educació en funcions, Pep Berga, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents a la iniciativa que va sorgir amb l’objectiu de poder reunir persones interessades i dedicades a l’alfabetització de persones nouvingudes. A Olot, hi ha un grup de mestres i professors de RELLA que, conjuntament amb l’IME, porten endavant l’Aula d’Alfabetizació. L’Aula d’Alfabetització és un recurs per a noies i nois de 16 a 18 anys que no estan alfabetitzats i acaben d’arribar a la ciutat d’Olot o a algun municipi de la comarca de La Garrotxa, i no poden escolaritzar-se per diversos motius. Ho ha explicat Carles Aulí, del Col.lectiu RELLA a Olot i Lázaro, president de l’Associació Rella a Catalunya, que han fet una crida a més docents a participar-hi.

Els principals objectius de l’Aula d’Alfabetització són: proporcionar els recursos mínims necessaris per a comprendre i poder utilitzar la llengua catalana en les situacions de comunicació orals i escrites més habituals. Conèixer l’entorn social, cultural i juvenil de la ciutat (entitats, espais, serveis…), oferir orientació formativa i laboral en funció dels interessos dels joves participants, crear un espai de comunicació, de coneixement i de respecte mutus, entre persones de procedències diferents. També aconseguir la incorporació dels joves nouvinguts als recursos que ja existeixen a la ciutat i que les i els joves tinguin les habilitats necessàries per a poder escollir el seu futur personal, ja sigui continuant estudiant, ampliant la seva formació laboral o inserint-se al mercat de treball. A més unes hores a la setmana l’Aula d’alfabetització compta amb la col•laboració d’ARRIANT que amb educadors i educadores fan sessions encaminades a treballar el coneixement de l’entorn, el lleure i el creixement emocional i personal de cada alumne. Per últim, els joves de l’Aula d’Alfabetització poden anar de manera voluntària a l’ESPAI FAMÍLIES on disposen d’un espai obert per poder esmorzar, jugar, llegir, consultar internet, etc… i on hi ha una educadora social del Consorci D’Acció Social de La Garrotxa que els acompanya en allò que puguin necessitar.

La jornada d’aquest dilluns vol esdevenir un espai de trobada per compartir coneixements i experiències relacionades amb l’alfabetització de persones nouvingudes. Explicar com treballen els voluntaris i voluntàries, quins materials utilitzen, quines activitats fan amb els alumnes, quins reptes tenen i com els van resolent seran temes comuns de debat.

La jornada comptarà amb la participació d’en Francesc Iglesias, professor de l’Escola d’Adults Els Tarongers de Mataró amb gran trajectòria en l’alfabetització de persones nouvingudes. Després els mestres de l’Aula d’Alfabetització d’Olot explicaran el seu projecte. La jornada acabarà amb la visita cultural “L’Olot modernista”.