Jornades de portes obertes al jaciment neolític de la Draga de Banyoles

Comparteix-ho amb els teus amics:

Dimarts, 8 de juliol. Amb el títol de “La Draga, un jaciment únic a Europa\” s’han organitzat jornades de portes obertes al mateix jaciment per als dies 10, 15, 17, 22 i 24 de juliol del 2014 de les 4 a 2/4 de 6 de la tarda. Arqueòlegs de l’equip de la Draga faran explicacions sobre els treballs arqueològics que s’estan desenvolupant i els resultats més destacats. L’activitat està organitzada per l’Ajuntament de Banyoles, el Museu Arqueològic de Banyoles, Arqueolític, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas i el Museu d’Arqueologia de Catalunya.

00109072014

La Draga és un jaciment arqueològic que correspon a un assentament d’una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la Península Ibèrica. Es tracta d’un assentament localitzat a la vora oriental de l’Estany de Banyoles i datat entre 5400-5000 aC. El jaciment ocupa uns 8000 m2 amb un front de 100 m arran de l’estany i una amplada d’uns 80 m en direcció est. Una part del jaciment, l’antiga platja neolítica, està actualment sota les aigües de l’Estany, mentre que les altres zones excavades es troben en terra ferma. Les primeres campanyes es dugueren a terme entre els anys 1990-2005, sota la direcció científica del Museu Arqueològic de Banyoles. Des de l’any 1994 es va comptar amb l’ajuda del Centre d’Investigacions Subaquàtiques de Catalunya (Museu d’Arqueologia de Catalunya). En el projecte actual hi participen també la UAB i el CSIC.

El jaciment de la Draga és excepcional per diversos motius. En primer lloc per la seva antiguitat, que el situa entre els més antics del Neolític Peninsular. En segon lloc pel fet de tractar-se d’un assentament a l’aire lliure amb una certa continuïtat de l’ocupació. I per últim, i potser el més remarcable, per les seves excel·lents condicions de conservació. El nivell arqueològic es troba cobert pel nivell freàtic i per aquest motiu es donen condicions anaeròbiques que afavoreixen la conservació de la matèria orgànica. Aquesta circumstància fa de la Draga un jaciment únic tant a la Península Ibèrica, ja que es tracta de l’únic d’aquestes característiques conegut ara per ara, com a la resta d’Europa ja que és, juntament amb Dispilo a Grècia i La Marmota a Itàlia, uns dels pocs assentament lacustres datats en el VI mil·lenni aC.

Comparteix-ho amb els teus amics: