Juncà Gelatines inverteix dos milions d’euros per augmentar el rendiment i la capacitat productiva de la planta de Banyoles

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el director general d’Indústria, Antoni M. Grau.
Comparteix-ho amb els teus amics:

El fabricant de gelatines i hidrolitzats de col·lagen Juncà Gelatines SL, empresa familiar amb seu a la localitat gironina de Banyoles, tanca l’exercici 2014 amb beneficis, deixant enrere anys de pèrdues consecutives. L’any 2011 Juncà Gelatines va superar un concurs de creditors que va deixar l’empresa en una situació “realment difícil, molt feble, descapitalitzada i sense accés al crèdit bancari ni al finançament institucional”, afirma l’actual director general, Ferran Juncà, encarregat de dur a terme el projecte de viabilitat juntament amb el seu equip directiu. “Malgrat totes les dificultats, gràcies a la decisió ferma de la família que va confiar en el projecte i a les reformes internes escomeses, hem entrat en el camí del benefici amb més d’un milió d’euros d’Ebidta l’any passat”, declara Juncà. Amb una línia ascendent de les vendes i amb l’obertura de nous mercats exteriors, les perspectives per al 2015 són clarament favorables, amb l’objectiu de superar el 23 milions de facturació. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el director general d’Indústria, Antoni M. Grau, han visitat les instal•lacions de Juncà Gelatines per conèixer de primera ma el projecte i la viabilitat de l’única empresa del sector amb accionariat 100% català que opera a Europa i que encara conserva la seva independència i caràcter familiar.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el director general d’Indústria, Antoni M. Grau.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el director general d’Indústria, Antoni M. Grau.

Inversió en productivitat: 2 milions d’euros

L’empresa arrenca l’exercici amb una inversió prevista d’un milió d’euros en nova tecnologia i manteniment preventiu de la fàbrica banyolina, amb l’objectiu d’incrementar el rendiment i doblar la capacitat productiva per donar abast als nous mercats exteriors. Aquesta xifra se suma al capital invertit al 2014, un milió d’euros més, destinat també a l’actualització dels sistemes de producció. Aquest pla d’inversions ha permès Juncà Gelatines doblar la capacitat de producció durant el període 2013-2014, i obrir aquest any 2015 amb un cinquè torn amb el què assoleix la fabricació ininterrompuda. “Hem aconseguit passar de produir 2.800 tones de gelatina al 2013 a 3.600 tones l’any 2014 i el nostre objectiu és arribar aquest any a una producció de 4.800 tones”, afirma Ferran Juncà. El director general assegura que “sense el compromís de bona part del personal durant aquest temps de dificultats, l’empresa no se n’hauria sortit”. El pla de viabilitat “ens ha permès incrementar la plantilla amb deu persones més”. Actualment, Gelatines Juncà compta amb 85 treballadors (65 al 2012).

Nous mercats

Juncà Gelatines, fundada l’any 1947, és l’única companyia de capital nacional que es dedica a la producció de gelatines i derivats a l’Estat espanyol i que opera, competint a Europa, juntament amb deu productors més d’accionariat multinacional. Amb una clara vocació exportadora, l’empresa acaba d’obrir mercat a Taiwan, Xile i als Estats Units. L’any 2014, del total de la seva producció, n’exportava el 52% principalment a Europa, sobretot al Benelux, Alemanya, Regne Unit i França, amb destí en un 80 % al sector de l’alimentació domèstica, restauració i industrial, i en un 20% al de la indústria farmacèutica i dietètica. També és present a Egipte i Iran, amb gelatina de pell de vaca. Ferran Juncà subratlla que “l’objectiu és tancar l’any 2015 amb la venda d’un 60% de la producció als mercats internacionals”.

Nova gamma de productes

Dins de la gamma d’hidrolitzats de col·lagen PROTESOL D, dissenyats especialment per a aplicacions dietètiques com a complement nutricional en productes funcionals com ara begudes per a esportives o barretes de cereals, Juncà Gelatines ha tret al mercat un nou producte per al consum particular que es comercialitza amb el nom de Colvitae. Son dosis unitàries d’hidrolitzat de col·lagen de 300 grams.

L’hidrolitzat de col·lagen és un nutrient totalment natural que es caracteritza per la seva neutralitat organolèptica, altíssima puresa i qualitat microbiològica. Prendre’l de forma continuada és beneficiós per a la salut i millora especialment la funció de les articulacions.

Tots els productes de la companyia compleixen la certificació ISO 9001:2008 i ISO 22000:2005. L’empresa selecciona les matèries primes i les processa d’acord amb les normatives europees vigents i també amb la legislació alimentària de cada país.

70 anys d’empresa familiar

La història de Juncà Gelatines és una història d’esforç familiar unit a la determinació i al treball col·lectiu. L’empresa fou creada pels germans Salvador, Enric i Josep Juncà l’any 1947, amb l’objectiu de fabricar productes derivats del col·lagen animal. Durant la dècada del 50 Juncà Gelatines s’introdueix en el mercat de la gelatina alimentària d’origen oví i boví, i als 60 es consolida com la segona fàbrica a raó de la seva capacitat productiva dins el mercat espanyol.

A la dècada del 80, Juncà Gelatines incorpora la pell de porc entre les seves matèries primeres per a la fabricació de gelatina. En aquesta època comença també la fabricació de l’hidrolitzat de col·lagen, un nou ingredient natural per a les aplicacions alimentàries.

Als 90, Mariona Juncà, Salvador Juncà i Miquel Juncà assumeixen la direcció de l’empresa de forma gradual. Durant aquest període l’empresa aposta per la innovació i estudia la utilització d’altres matèries primeres per diversificar la gamma de productes. El Departament I+D emprèn el desenvolupament d’ingredients de peix: la gelatina, els hidrolitzats i els extractes de peix. Paral•lelament s’inicia un procés d’internacionalització, sobretot, a nivell europeu. S’introdueixen amb èxit els productes Juncà entre els principals fabricants de confiteria i altres sectors del ram de l’alimentació.

Amb el nou mil·lenni, l’empresa porta a terme la modernització i l’optimització de sistema de fabricació i instaura el Projecte Life per a la millora mediambiental. L’any 2005 Juncà Gelatines firma un acord amb el Grup FDG per al desenvolupament de nous suplements dietètics d’alt valor afegit. D’aquesta manera neix una nova gamma d’hidrolitzats de col·lagen entre els quals hi ha el Protesol D, dissenyat especialment per a aplicacions dietètiques. Els hidrolitzats de col•lagen fabricats per Juncà Gelatines són productes d’alta puresa i el seu consum diari és molt beneficiós per a la salut.

A partir del la segona meitat de l’any 2.000 diferents causes obliguen la companyia a presentar concurs de creditors, que aixeca l’any 2011. Aquest any emprèn un projecte de viabilitat que dóna els seus fruits l’any 2014, ubicant l’empresa una situació d’estabilitat i creixement.

Comparteix-ho amb els teus amics: