Junts per Olot – ­ERC reobre el debat sobre la gestió del partimoni garrotxí

Comparteix-ho amb els teus amics:

Dissabte a la tarda la sala d’actes de l’Hospici es va omplir amb motiu de la segona xerrada del Fòrum #NouPaís, l’espai impulsat des del grup d’Esquerra d’Olot per posar les bases de com ha de ser la futura república catalana

Amb l’objectiu d’ampliar la visió sobre el nostre patrimoni natural, conèixer com es gestiona actualment i parlar de com s’ha de fer de cara al futur, Junts per Olot­ERC va reunir tres experts en la matèria: Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Francesc Canalias, assessor del Consorci de l’Alta Garrotxa i director del SIGMA i Josep Maria Mallarach, consultor ambiental de reconegut prestigi internacional.

Fotografia_Xerrada patrimoni ERC

De la breu intervenció inicial de cada ponent, on van relacionar el seu àmbit de treball amb el títol de la xerrada ­‘Patrimoni Natural: anàlisi i oportunitats’­, van sortir­ne interessants reflexions que posteriorment es van debatre en una taula rodona moderada per Josep Vila, vicepresident de la sectorial de Medi Ambient i Energia d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Els tres ponents van coincidir en què cal reduïr la burocràcia, cercar nous models de gestió i una estructura estable en matèria de conservació del patrimoni que estigui integrada d’una manera transversal a la resta d’àmbits.

El director del Parc Natural Xavier Puig va fer especial incidència en la davallada pressupostària dels darrers anys i en les dificultats de tirar endavant un bon
model de gestió sense els recursos econòmics i humans que es tenien abans de la crisi.

De la seva banda, Francesc Canalias creu que de cara al futur és essencial augmentar la implicació i el coneixement del territori per poder actuar amb criteri. En aquest sentit va assenyalar que “No podem pretendre gestionar el patrimoni sense tenir en compte que nosaltres també en formem part”. Segons Canalias, el Pla Especial de l’Alta Garrotxa és l’eina que falta per poder avançar i definir quines han de ser les actuacions en aquesta zona de la comarca. El Consorci va presentar­lo fa ja 6 anys i es preveu que la Generalitat en faci l’aprovació inicial en els propers 18 mesos.

Des del punt de vista ambiental va assenyalar que la construcció de la nova planta de tractament d’aigües residuals a la Vall d’en Bas és un dels grans reptes de futur a la comarca.

En la seva intervenció, el consultor ambiental Josep Maria Mallarach, també ex director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, va subratllar el gran potencial del país i la comarca nivell de patrimoni natural i biodiversitat. Tot i així creu que a la Garrotxa cal fer créixer el grau de consciència ambiental entre els ciutadans, les empreses i les institucions. En aquest sentit va parlar de Conservació.cat, una organització de la qual forma part juntament amb diversos experts, que té com a objectiu presionar les institucions perquè reorientin les polítiques de conservació ja que considera que han patit un clar desmantellament en els darrers anys.

L’acte de dissabte va ser, segons va dir Josep Maria Mallarach, la primera vegada en 20 anys que es feia una ponència d’aquestes característiques a la Garrotxa, per això el nostre grup municipal la considera un gran èxit, que ha obert moltes portes. Després d’aquesta primera aproximació, esperem poder especialitzar més cada apartat en properes xerrades ja que entenem que call informar i motivar la ciutadania per grantir la conservació del nostre patrimoni de cara al futur.

Font: Junts per Olot – ­ERC