La 5a Fira de la Llet de Vilobí consolida nous espais de promoció del sector

Comparteix-ho amb els teus amics:

Milers de visitants han omplert aquest cap de setmana els carrers i places de la població, convertida en el centre neuràlgic de la llet, les vaques i el món de la pagesia en general.

Vilobí d’Onyar ha estat, aquest cap de setmana del 15 i 16 d’octubre, el centre neuràlgic de la llet, les vaques i el món de la pagesia en general, gràcies a la cinquena edició de la Fira de la Llet i la vint-i-novena Festa de Sant Galderic, que al llarg dels dos dies han pogut gaudir milers de visitants. Com a preàmbul, el dijous dia 13 va tenir lloc la Jornada Tècnica Agroramadera, que va reunir professionals del sector i en la qual es va otorgar el reconeixement al mèrit a la promoció del sector lleter a l’escola Bell-lloc del Pla de Girona per la seva tasca rellevant en la formació professional agrària de la majoria de responsables de les granges del municipi.

5a-fira-de-la-llet-concurs-munyir-a-ma

L’alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Cristina Mundet, feia ahir un balanç molt positiu de l’edició d’enguany de l’esdeveniment. “Estem molt satisfets perquè la Fira ha estat molt concorreguda, tot i que l’espai ha estat enguany més extens” explicava Mundet, qui va destacar el nou espai Lletòrum, “que hem obert per tal de donar un major protagonisme als productors de llet i derivats làctics: volíem que fos un punt d’atracció i realment ho ha estat”. L’alcaldessa també va remarcar la bona assistència i acceptació de noves activitats com el maridatge de vi amb formatges, així com les ja consolidades com el concurs de munyir a mà -amb el rècord de 37 participants-, el segon concurs de menjar flams o el ple absolut al concert de la Jove Orquestra de la Selva. Finalment, Mundet va assegurar que “en aquesta 5a edició s’ha notat un increment de la gent provinent de poblacions més enllà de la comarca, fet que ens esperona a seguir fent créixer la Fira”.

70.000 litres diaris de llet en 8 explotacions ramaderes

La Fira de la Llet és per al municipi de Vilobí d’Onyar l’esdeveniment més rellevant i que més visitants atrau al llarg de l’any, i és per això que des de la comissió organitzadora i l’Ajuntament s’esforcen per tal que l’esdeveniment compti amb una programació atractiva i de gran interès. Tot i així, si bé la Fira és de creació recent, l’origen es troba en la Festa de Sant Galderic, que s’ha organitzat per 29è any consecutiu al municipi i que ahir precisament en tenia lloc la celebració. Així doncs, durant tot el cap de setmana s’ha pogut participar en tota mena d’activitats relacionades amb el món de la llet i de la pagesia en general, en un indret on queda molt clar que aquesta fira no li queda gens postissa: cada dia les 8 explotacions ramaderes de llet del municipi produeixen uns 70.000 litres de llet. I per arrodonir-ho, al municipi hi ha 3.167 habitants, però algú altre que en supera la xifra: 3.200 caps de bestiar boví de llet.

La programació va arrencar el dissabte amb una caminada popular, un concurs de paletes, una exhibició de petanca, una demostració de perruqueria bovina, xerrades nutricionals, exhibicions de munyir i de motos super-enduro, així com un un maridatge de vi amb formatges i un concert a càrrec del Cor Preludi. A la inauguració oficial, que va comptar amb el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, el secretari General d’Agricultura, David Mascort, així com de representants municipals de poblacions de l’entorn, una vaca va ser l’encarregada de guiar les autoritats pels diferents espais de la fira, fins arribar al Bestiòrum, on tenia lloc el concurs de munyir a mà i El Suplement “on road” de Catalunya Ràdio, presentat pel gastrònom Pep Nogué.

1,3 litres en un minut al tradicional concurs de munyir a mà
Jordi Aulet, d’Aiguaviva, va ser el guanyador del concurs de munyir a mà, que també té lloc cada any durant la primera jornada de la Fira. En total, Aulet va aconseguir extreure d’una vaca 1,3 litres de llet en un minut de temps, superant en 0,3 litres el guanyador de l’edició passada. En segon lloc va quedar-hi Svitlana Slyva, amb 1,2 litres, i en tercera posició, Bahi Dembelle, amb 1 litre.

Diumenge en honor a Sant Galderic

L’endemà diumenge les activitats van seguir, en aquest cas molt vinculades a la celebració de Sant Galderic. Ja ben d’hora es va fer la concentració de tractoristes, per iniciar, pels volts de les 10h, una ruta de tractors d’època per diferents camins del municipi, que va finalitzar amb una desfilada i la tradicional benedicció de maquinària agrícola pel centre del nucli urbà. Altres activitats van ser l’exhibició de puntaires, l’Ofici solemne en honor al sant patró, demostracions de perruqueria bovina i de munyir a mà i amb cantina, així com un concurs de flams. Al migdia, la Llar de Jubilats va organitzar una arrossada popular al pavelló, i a la tarda va seguir una audició de sardanes, un espectacle infantil que va incloure una xocolatada i la 2a edició del concurs de menjar flams, que ja s’ha consolidat amb força dins la programació. Un gran concert amb la Jove Orquestra de la Selva i una sessió de ball al pavelló van cloure les activitats de la 5a Fira de la Llet.

Durant tot el cap de setmana, a banda de la fira d’artesans, es va poder comprar llet pasteuritzada “Fira de la Llet Vilobí d’Onyar”, degustar productes làctics en el nou espai firal del Lletòrum -inaugurat en aquesta edició-, passejar amb ponis, pujar al trenet que apropava fins a una de les granges del municipi i visitar exposicions de tota mena. També hi va haver actiu un concurs d’Instagram al qual s’hi podia -i encara es pot- participar utilitzant l’etiqueta #FiradelaLlet i un concurs de vídeo a través de mòbil, el “Curts de llet”. La 5a Fira de la Llet també ha estat el marc per a la posada en funcionament d’un nou estand del Consell Comarcal, que anirà voltant per diferents esdeveniment de la Selva, i que serveix de punt d’informació de cada indret, així com sobre l’activitat de la comarca.

Un darrer al·licient ha estat poder descobrir l’excel·lent cuina de Vilobí d’Onyar, ja que un total de nou restaurants del municipi han ofert un menú especial, amb la llet i els seus derivats com a productes estrella. L’àpat comptava, a més, amb un al·licient solidari, ja que del preu total, 1 € serà destinat a Onyar Solidari, entitat que distribueix aliments a les famílies més necessitades.

Font: Ajunt. Vilobí d’Onyar