Aquest cap de setmana tindrà lloc la 7a edició de La Bianyal s’adapta a la nova situació

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Bianyal 2020 és un itinerari cultural, organitzat per l’Ajuntament de la Vall de Bianya i l’Associació Binari, que focalitza el seu interès en una sèrie d’intervencions artístiques efímeres dutes a terme en espais d’interès patrimonial de la Vall de Bianya.

Foto: Presentació de La Bianyal 2020.

Aquest any –degut a les circumstàncies derivades de la pandèmia– tindrà un format diferent per tal d’adaptar-se a les directrius sanitàries. Per aquest motiu, tota l’activitat se centrarà en una sola localització –el mas Sobeies i l’església veïna de Sant Andreu de Socarrats– i no tindrà el tradicional recorregut circular per diferents indrets de la Vall de Bianya. Així mateix, es limitarà el nombre d’assistents a cada visita, si bé, per compensar la pèrdua d’aforament, s’hi afegeixen dues sessions més respecte a edicions anteriors. És la setena edició d’una proposta que –malgrat la seva curta trajectòria– ja ha sigut mereixedora del Premi de l’Associació Catalana de Crítics d’Art de Catalunya 2018, en la categoria d’Espais i iniciatives.

Totes les visites són guiades i compten amb explicacions sobre les instal·lacions artístiques (a càrrec dels seu autors) i sobre la història de la zona. Enguany, l’activitat és gratuïta però és absolutament imprescindible inscriure’s prèviament per poder accedir-hi. La durada prevista per a cada sessió és, aproximadament, d’una hora i mitja. El punt de trobada és el mas Sobeies on hi haurà un aparcament habilitat per a l’ocasió. Es imprescindible l’ús de mascareta durant la visita. Donades les característiques dels elements patrimonials, la visita no és accessible per persones amb mobilitat reduïda.

Inscripcions a la Bianyal: per correu electrònic a l’adreça administracio@valldebianya.cat, per telèfon al número 972290933 i, personalment, a les oficines municipals de l’Ajuntament de la Vall de Bianya. Horaris d’atenció: de dilluns a divendres, de les 9 a les 15 h. Les places són limitades i les reserves es faran segons l’ordre d’inscripció.

Horaris dels itineraris: dissabte, 10 d’octubre, a les 10’30 h, a les 12 h i a les 16 h. Diumenge, 11 d’octubre, a les 10’30 h i a les 12 h.

Bianyal 2020_Concert de Guillem Roma (diumenge, 11 d’octubre, a les 17 h, a l’era del mas Sobeies, Vall de Bianya).

Com a complement a la Bianyal 2020, i amb la col·laboració del festival Elmini d’Olot, el diumenge, 11 d’octubre, a les cinc de la tarda, s’ofereix un concert en format acústic de Guillem Roma, a l’era del mas Sobeies, al costat de l’església de Sant Andreu de Socarrats, a la Vall de Bianya. L’entrada és gratuïta però és absolutament imprescindible inscriure’s prèviament per poder accedir-hi: per correu electrònic a l’adreça administracio@valldebianya.cat o per telèfon al número 972290933 (de dilluns a divendres, de 9 a 15 h).

Guillem Roma (Manlleu, 1984): amb sòlida formació musical (piano, saxo, guitarra…) i llicenciatura en Comunicació Audiovisual a la UAB, va ampliar els seus estudis i experiència amb llargues estades a Cuba o Mèxic. Ha publicat els treballs “Secret Place” (2007), “Oxitocina” (2012), ”Nòmades” (2014), “Connexions” (2017) i “La constant i la variable” ( 2019). Ha actuat a festivals i sales com el FIMPT, l’Aphònica, el Portal Blau, el Grec, l’Auditori de Barcelona, el Kursaal de Manresa, així com en espais de Sant Francisco, Boston, Los Àngeles… “En el seu pop elegant s’hi senten ecos de xarangues de l’est o cants de mariaxi però el que realment emociona son les seves melodies agredolces i infinitat de detalls que eleven les parts vocals” (Ramon Súrio, La Vanguardia). “Brillant i inclassificable… utilitza en la seva música algunes pinzellades sonores de les tradicions musicals de Cuba, Mèxic, els Balcans…” (Xavi Castillón, El Punt Avui).

Els artistes de la Bianyal 2020: Oscar Holloway, Marla Jacarilla, nyamnyam (Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez), Víctor Masferrer, Gino Rubert, Francesc Ruiz Abad i Tura Sans.

Com és habitual en cada convocatòria, la selecció dels artistes es fa responent a una doble intencionalitat: els que disposen d’obres que -a nivell formal i conceptual- són escaients per a l’entorn escollit, o bé, els que generen projectes específics partint de processos d’investigació i documentació sobre l’entorn. Per exemple, l’aigua de la font del mas serveix per desenvolupar un projecte sobre l’ús dels recursos naturals; les pintures de la sala noble, per explicar com es representen relacions invisibles de poder; la biblioteca que s’ha conservat com a reflexió sobre la gestió personal del temps; l’interior de l’església com un lloc ideal per plantejar el valor dels símbols i les icones actuals, etc.

També s’intenta donar lloc a pràctiques artístiques variades (performance, escultura, instal·lació, pintura…), a propostes amb diversos nivells de lectura i a una certa amplitud generacional: des d’artistes emergents fins a trajectòries més consolidades.

En aquesta edició, es compta amb la col·laboració i coproducció de dos projectes concrets amb el festival Lluèrnia, d’Olot i amb ÜdelBac, de la Vall de Bac.

VÍDEO RELACIONAT:

Info: Ajunt. Vall de Bianya / Associació Binari

Comparteix-ho amb els teus amics: